Cum a umflat mafia cărnii din Moldova lista cu datornici a Fiscului. Muritori de foame datori statului cu milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul s-a lăsat cu percheziţii la sediul a peste 40 de firme şi la aproape 20 de domicilii. FOTO Arhiva
Cazul s-a lăsat cu percheziţii la sediul a peste 40 de firme şi la aproape 20 de domicilii. FOTO Arhiva

Cercetările legate de modul cu mai mulţi săteni din câteva localităţi din nordul judeţului Galaţi au acumulat, ca persoane fizice, datorii de milioane de euro la Fisc scot la iveală faptul că oamenii au fost victimele mafiei cărnii. Dosarul este foarte complex şi induce ideea că avem de-a face cu marfă a cărei valoare depăşeşte 20 de milioane de euro.

Informaţia cum că mai mulţi săteni din judeţul Galaţi sunt în topul datornicilor către Fisc la nivel naţional a tulburat apele în localităţile respective.

Nu de alta, dar cei din listele ANAF (am reuşit să-i identificăm pe patru dintre aceştia, din satele Tălpigi, Gârbovăţ şi Blânzi) au fost mereu, din ce spun vecinii şi autorităţile locale, nişte oameni  care au trăit la limita subzistenţei, deşi din acte rezultă că învârt afaceri colosale, motiv pentru care au şi acumulat datorii fiscale care, însumate, bat la peste 6,5 milioane de euro.

Cei patru săteni plini de datorii

Cel mai important datornic este Viorel Cotigă, locuitor al satului Tălpigi (comuna Ghidigeni), o aşezare fără apă curentă, fără canalizare şi cu drumuri din pământ. În teorie, în ograda lui Cotigă ar fi trebuie să fie averi impresionante, însă la faţa locului poate fi găsită o gospodărie ţărănească foarte modestă, care nici măcar nu aparţine datornicului, ci mamei lui, o bătrână de 80 de ani.

De fapt, Cotigă îşi duce traiul de pe o zi pe alta, muncind ocazional prin gospodăriile consătenilor sau, sezonier, ca şi cioban. Cât priveşte modul cum a acumulat datoriile de 9,85 milioane de lei (peste 2 milioane de euro) lucrurile sunt ciudate, căci omul balansează între a nu recunoaşte nimic şi a admite că a fost asociat într-o firmă care se ocupa cu tranzacţii cu animale.

Cotigă spune că de la respectiva firmă a primit ocazional (cam o dată la 2-3 luni, în perioada 2011-2013) sume cuprinse între 500 şi 1500 de lei pentru a scoate dintr-un cont bancar şi a preda unui anume Paraschiv Cristea sume mult mai mari, respectiv, între 100.000 şi 200.000 de lei la fiecare tranşă.

Şi Cristea T Liliana (din Gârbovăţ-Ghidigeni), care datorează statului circa 1,2 milioane de euro (4,63 milioane de lei), spune că, la fel ca Viorel Cotigă, este victima lui Paraschiv Cristea, care ar fi păcălit-o să semneze o serie de documente.

În primii 100 de datornici din România mai figurează încă doi ţărani gălăţeni, respectiv Archiri N Ion (tot din Gârbovăţ-Ghidigeni, cu o datorie de 9,5 milioane de lei) şi Petrescu P Aniţa-Loredana (din Blânzi-Corod, cu o datorie de 4,5 milioane de lei). În ambele cazuri este vorba, din ceea ce spun oamenii legii, de aceaşi filieră a tranzacţiilor fictive.

Victimele unei uriaşe reţele de evaziune

Potrivit unor surse din ANAF, datoriile celor patru gălăţeni amintiţi au legătură cu o serie de afaceri cu animale vii şi cu carne care au ramificaţii pe întreg teritoriul ţării, dar mai cu seamă în Moldova.

O parte dintre firmele implicate au legătură cu un anume Paraschiv Cristea, proprietarul unei asocţiaţii familiale constituită la Ghidigeni (Galaţi), dar şi a două SRL-uri din Vaslui, în care i-a atras ca asociaţi sau chiar administratori pe cei pe care i-a escrocat ulterior.

Paraschiv Cristea, plus persoanele juridice amintite, sunt sunt deja în stadiul de judecată într-un dosar amplu, instrumentat la solicitarea ANAF, în legătură cu o evaziune fiscală de circa două milioane de euro, producă în cooperare cu şase firme din localităţile ieşene Paşcani, Lespezi şi Sireţel, precum şi din localităţile gălăţene Ghidigeni, Gârbovăţ, Blânzi, Tălpigi şi Bălăşeşti (conform actului de control fiscal numărul 4516 din 16 septembrie 2013).

Concret, firmele cumpărau animale de la o serie de firme evazioniste (care creşteau animale fără a le înregistra în documente; se bănuieşte chiar că ar fi şi animale provenind din exporturi fictive, care au adus rambursă ri de TVA impresionante „exportatorilor”), dar îi treceau în acte, ca furnizori, pe ţăranii care acum s-au pomenit că au de plătite uriaşe pentru tranzacţii. Apoi, animalele erau abatorizate şi vândute unor fabrici de preparate de carne din Vaslui, Brăila şi Bacău.

Nimeni nu plătea impozit pe profit, TVA şi alte taxe aferente, întreaga răspundere fiscală fiind „pasată” celor patru ţărani care acum au de dat la stat sume uriaşe. De altfel, se pare că mai sunt astfel de cazuri şi în o serie de sate din judeţele Vaslui şi Iaşi.

Cazul face obiectul unei anchete de proporţii

Deşi cei patru gălăţeni amintiţi par să fie ţapii ispăşitori în toată acestă poveste, lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate. Cazul este în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Iaşi, dat fiind că totul a pornit de la un control încrucişat realizat la firmele ieşene Y SRL Sireţel, Ani Morarita SRl Sireţel, Trust Agro Zoo 2012 Lespezi şi Compania Ionut&Florian Sinescu SRL Sireţel.

Însă, cu sprijinul SIF Galaţi şi a DIICOT, cercetările au fost extinse şi la peste 30 de firme din judeţele Galaţi, Vaslui, Bacău, Brăila şi Vrancea, nefiind excluse şi posibilele legături cu un dosar penal datând din aceeaşi perioadă (2011-2013) care-l vizează pe milionarul prahovean Iustin Paraschiv, fostul iubit al cântăreţei Andreea Antonescu.

Surse din DIICOT şi SIF ne-au confirmat existenţa dosarelor, aşa că rămâne de văzut cât din mafia cărnii din România  va fi dezvăluit de ampla anchetă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite