Cum se prepară deliciosul file de crap cu măsline şi praz. De ce se „sting“ legumele cu vin şi care este ingredientul surpriză
0
Preparatul este unul de tradiţie, existând numeroase variante de preparare a acestuia, în funcţie de zona în este gătit. Secretul obţinerii unei mâncări reuşite sunt legumele care se sotează într-o anumită ordine şi pregătirea termică atentă a peştelui.
Este recomandat să cumpărăm un file de crap, dar la fel de bine putem să cumpărăm peştele şi să scoatem un file din acesta. ”Vom tăia legumele şi le vom căli în următoarea ordine: ceapă, praz şi morcov. Vor urma maslinele, baconul, elementul surpriză pe care l-am adăugat, iar la sfârşit vom pune roşiile. La sfârşit, vom adăuga elementele de aromă, adică cimbrul, foile de dafin, sarea şi piperul şi le vom lăsa la călit pentru 5-10 minute, la foc potrivit spre mic”, explică Nichi Mărăcine, maestrul de artă culinară.
Ingrediente:
-File de crap-un kilogram;
-Ceapă-două bucăţi (tăiată rondele-250 de grame);
-Praz-partea lemnoasă (va fi tăiat pe lungime-15-200 de grame);
-Roşii-două bucăţi (300-400 de grame);
-Bacon sau slănină afumată (150 de grame);
-Morcov-150 de grame;
-Vin alb-150 de mililitri;
-Cimbru şi foi de dafin;
-Sare şi piper, după gust;
-Ulei-100 de mililitri;
-Pătrunjel şi mărar-câte o legătură.
Când legumele dau semne că încep să se înmoaie, le ”stingem” cu vin pentru a obţine o savoare deosebită şi retragem vasul de pe foc, pentru a se infuza ingredientele cu aroma de vin. Dacă nu dorim să prăjim peştele, vom folosi o tavă mai mare, suficientă pentru patru, cinci porţii de peşte. Dacă, în schimb, dorim să mergem pe varianta clasică, dăm fileul de crap prin făină, îl punem la scurs, iar apoi îl punem în acelaşi vas cu legumele, la sotat.
”Recomand ca în vasul în care am sotat legumele să punem şi peştele, nu înainte de a-l ţine pentru jumătate de oră la frigider cu puţină sare. Vom pune apoi tava la cuptor, la o temperatură de 170-180 de grade pentru 20-25 de minute”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Dacă alegem să prăjim peştele, îl vom lăsa la cuptor doar 10-15 minute, la temperatura menţionată anterior. Vom gusta constant pentru a verifica dacă peştele s-a făcut şi dacă aroma legumelor s-a întrepătruns cu cea a fileului de crap.
În acelaşi timp, punem pe foc o mămăliguţă, care să fie gata când este şi mâncarea. După ce scoatem fileul de crap cu praz de la cuptor, îl vom porţiona şi aşeza pe farfurii, iar deasupra vom presăra pătrunjel şi mărar, servindu-l apoi alături de un pahar de vin alb.