Cum se prepară deliciosul pateu de ştiucă şi ce este ghismanul, desertul delicios care însoţeşte preparatul
0
Bătrânii spun că nu poţi afla tainele acestei reţete decât dacă mergi în gospodăria unei familii din Delta Dunării. Preparatul nu necesită multe ingrediente şi se face relativ repede, dar e nevoie de atenţie la sotarea legumelor şi a cărnii de ştiucă.
Începem prin a pune ştiuca la fiert în apă cu sare, adăugând şi o jumătate de lămâie tăiată felii, puţin piper, o ceapă, un morcov, câteva boabe de piper şi o căpăţână de usturoi tăiată pentru a da savoare cărnii.
”Cât timp fierbe peştele, vom curăţa şi vom da pe răzătoarea mică 6,7 morcovi. Vom curăţa apoi legumele şi le vom tăia mărunt. Începem prin a căli ceapa, iar după ce s-a înmuiat, adăugăm şi morcovul şi puţină sare, continuând sotarea la temperatură scăzută”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente pentru pateul de ştiucă:
-Ştiucă-1,5 kilograme;
-Lămâie-o bucată;
-Sare şi piper, după gust;
-Ceapă-o bucată;
-Usturoi-o căpăţână;
-Ceapă-o bucată;
-Morcov-7,8 bucăţi;
-Unt-100 de grame;
-Boia dulce-un vârf de lingură;
-Ulei de floarea soarelui-200 de mililitri.
Dezosăm carnea de ştiucă şi o tocăm de două ori, adăugând-o apoi peste ceapa şi morcovul călit. Continuăm sotarea pentru alte 5-10 minute, iar dacă este nevoie, mai punem puţin ulei, apoi sare şi piper măcinat, iar la sfârşit boiaua de ardei dulce, care va da un gust deosebit preparatului nostru. După ce se temperează puţin, adăugăm şi untul, iar pateul de ştiucă este gata.
”Putem servi preparatul ca aperitiv, alături de o salată verde cu ridichi şi caş de oaie, sau îl putem pune la borcane, cu menţiunea că dacă alegem să facem acest lucru, pateul de ştiucă trebuie pus când este încă fierbinte. Vom introduce borcanele cu pateu la cuptor, după ce le-am pus capacele şi le-am sterilizat după metoda tradiţională cunoscută de gospodine, unde le vom lăsa timp de 30 de minute, la o temperatură de 100 de grade”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Pentru o etanşeizare mai bună vom întoarce borcanele cu gura în jos, le acoperim cu un prosop de bucătărie şi le lăsăm aşa până a doua zi. Pateul de ştiucă se va conserva foarte bine timp de luni de zile, putând să îl servim oricând dorim pe parcursul anului.
Ghismanul, apetisanta plăcintă pregătită în Delta Dunării
După ce servim pateul de ştiucă, în Delta Dunării, la desert, se pregăteşte ghismanul, numit şi tezaurul Deltei, o plăcintă delicioasă.
Ingrediente pentru realizarea aluatului:
-Făină-500 de grame;
-Ouă-10 bucăţi;
-Zahăr-50 de grame;
-Apă - o cană;
-Bicarbonat de sodiu-o jumătate de linguriţă;
-Sare-un vârf de cuţit;
-Smântână grasă-un kilogram

FOTO www.info-delta.ro
”Amestecăm apa cu două ouă, sarea şi bicarbonatul de sodiu, rezultând un aluat, pe care îl vom turna într-o tavă unsă cu unt. Peste acesta vom pune un amestec rezultat din opt ouă, smântână şi zahăr, introducând apoi tava la cuptor, la o temperatură de 160-170 de grade”, descrie în câteva cuvinte maestrul Nichi Mărăcine modul simplu în care se prepară plăcinta.
Vom verifica constant plăcinta pentru a vedea dacă s-a pătruns bine, iar în ultimele 10 minute de tratament termic vom presăra peste ea şi puţin zahăr, care îi va da o aromă deosebită şi puţină culoare. După ce o scoatem de la cuptor, vom lăsa tava cu plăcintă neacoperită să se tempereze pentru 10-15 minute, putând apoi să servim desertul cu puţin zahăr pudră presărat deasupra.