Secretul unui preparat sănătos: cum faci ciorba de lobodă perfectă, cât iaurt adaugi şi cât timp se fierbe
0Sănătoasă, hrănitoare şi uşor de preparat, ciorba de lobodă este nelipsită primăvara de pe mesele românilor. Reţeta gustosului peparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată ce nota autorul despre acest fel de mâncare:
Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice.
Ingrediente:
1 kg lobodă
1 litru borş
200 ml iaurt
1 ou
1 ceapă
1 morcov
piper, sare (după gust)
verdeaţă: leuştean
1 linguriţă hrean ras
1 căpăţână mică usturoi (asta-i contribuţie oltenească!) .
Mod de preparare:
Se spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi. Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul . Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită. După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote. Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă. Se toacă leuşteanul. Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul.