Cum se pregătesc apetisantele chifteluţe mănăstireşti. Mâncarea delicioasă care însoţeşte preparatul, o garnitură perfectă în zilele de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chifteluţe mănăstireşti Foto: revista.clipmania.eu
Chifteluţe mănăstireşti Foto: revista.clipmania.eu

Reţeta este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Chifteluţele mănăstireşti sunt mâncarea ideală pentru cei care doresc să ţină post, fiind nevoie doar de puţină atenţie la fierberea ingredientului de bază, fasolea, şi la pregătirea şi aromatizarea compoziţiei.

Începem prin a pune la fiert fasolea în apă cu sare, după ce cu o seară înainte se lasă la umflat pentru a fierbe mai repede. Se înlocuieşte apa de două, trei ori, iar în tot acest timp vom curăţa legumele şi le vom tăia grosier, cu excepţia cepei, pe care o vom tăia cât de mărunt putem.

”Ne ajută să avem un blender. Vom pune în el fasolea şi celelalte legume, iar compoziţia rezultată o vom defini cu sare şi piper, după gust. Vom pune şi puţin cimbru, astfel încât să aromatizăm puţin chifteluţele şi lăsăm compoziţia în aşteptare timp de 20-30 de minute, astfel încât să se întrepătrundă bine aromele”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Fasole boabe-400 de grame;

-Pâine-2,3 felii;

-Ulei-250 de mililitri;

-Usturoi-5,6 căţei;

-Ceapă-400 de grame;

-Morcovi-150 de grame;

-Păstârnac-200 de grame;

-Dafin-două foi;

-Mărar-o legătură;

-Pătrunjel-o legătură;

-Sare şi piper după gust;

-Cimbru-un vârf de cuţit;

-Făină-50 de grame.

Formăm apoi chifteluţele prin rotunjire sau aplatizare şi încingem uleiul în tigaie la 140-150 de grade pentru a le pregăti termic. Scoatem chifteluţele după prăjire într-o sită sau pe şerveţele pentru a scăpa de surplusul de ulei.

Chifteluţele mănăstireşti pot fi servite ca mâncare de post cu o garnitură de orez, orez cu ciuperci sau orez cu legume, în funcţie de preferinţa fiecăruia, la care se va adăuga şi un sos simplu de roşii alături de castraveţi sau murături.

Tăiţei cu varză

Spălăm şi curăţăm varza, tăind-o apoi în fâşii, ca o fidea. O frecăm apoi cu sare şi o lăsăm la scurs într-un mic lighenaş. Vom pregăti apoi şi tăiţeii. Dacă dorim să ţinem post, îi vom pregăti cu ou, în caz contrar vom elimina acest ingredient.

”Foia de aluat rezultată o vom tăia subţire, iar tăiţeii îi vom fierbe în apă cu sare. Curăţăm şi tăiem şi ceapa mărunt, ca şi ardeiul iute. Mai întâi vom pune la călit ceapa, apoi ardeiul iute, varza scursă de zeamă şi adăugăm piperul, boiaua şi orice alt condiment care considerăm că ar aduce un plus de valoare în gustul preparatului nostru”, dă maestrul Nichi Mărăcine câteva detalii despre etapele pregătitoare ale preparării tăiţeilor cu varză.

taitei cu varza Galati

Tăiţei cu varză FOTO www.teoskitchen.ro

Ingrediente:

-Tăiţei, de preferat de casă, fără ou-300 de grame;

-Varză dulce-un kilogram;

-Ceapă-400 de grame;

-Sare şi piper după gust;

-Apă-250 de mililitri;

-Ardei iute-o bucată;

-Boia dulce-o jumătate de linguriţă;

-Ulei-150 de mililitri.

După ce am fiert tăiţeii, nu mai mult de 5-7 minute, îi scurgem şi îi clătim sub un jet de apă rece. Îi punem apoi peste varza călită, adăugăm sare şi piper după gust şi boia, care va define gustul, dar şi culoarea preparatului nostru. Nu e greşit nici dacă punem şi puţin pătrunjel tocat deasupra mâncării la final.

Tăiţeii cu varză se servesc fierbinţi cu pâine de casă şi, în funcţie de preferinţe, se poate adăuga smântână şi telemea uscată de oaie, ce vor da o savoare deosebită preparatului, la care merge şi un pahar de vin moldovenesc de Cotnari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite