Cum întreţinem ştergătoarele auto. Greşelile pe care le fac şoferii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştergătoarele de parbriz reprezintă un accesoriu important al maşinii Foto: arhivă Adevărul
Ştergătoarele de parbriz reprezintă un accesoriu important al maşinii Foto: arhivă Adevărul

Unul dintre accesoriile cele mai importante ale maşinii, deşi mulţi şoferi nu prea îi dau importanţă, este ştergătorul de parbriz. Cauciucul de pe lamele ştergătoarelor se deteriorează în timp. Când lamelele ştergătoarelor s-au întărit, nu îşi mai fac treaba eficient, iar vizibilitatea şoferului poate scădea periculos de mult în timpul unei ploi sau ninsori.

Unul dintre cele mai importante accesorii ale maşinii sunt ştergătoarele de parbriz.  Există tot felul de modele de ştergătoare, pe diferite dimensiuni, cu diferite tipuri de prindere pe braţul de ştergător.

”Schimbarea periodică a ştergătoarelor de maşină este foarte importantă atunci când vine vorba de siguranţa participanţilor la trafic. De asemenea, schimbarea ştergătoarelor la timp va proteja parbrizul de zgârieturile provocate de denivelările de pe lamela de cauciuc”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

De ce se strică ştergătoarele de parbriz?

Cele mai comune cauze care produc deteriorarea ştergătoarelor sunt intemperiile, expunerea prelungită la soare, căldură, ploi, ger şi îngheţ. Din acest motiv, cauciucul de pe lamele se deteriorează în timp, întărindu-se. Când ştergătoarele s-au întărit, acestea nu îşi mai fac treaba cum trebuie şi încep să lase urme de apă în timpul funcţionării.

Cum protejez ştergătoarele de maşină?

Iarna, ştergătoarele de parbriz pot fi protejate ridicându-le pe timpul staţionării. De asemenea, nu este indicat să utilizăm ştergătorul dacă avem gheaţă pe parbriz. Înainte de utilizarea ştergătoarelor este bine să curăţăm geamul de gheaţă cu o racletă din plastic. Vara, ştergătoarele pot fi acoperite cu o husă, asta dacă nu acoperim toată maşina cu o prelată pentru a evita situaţia ca soarele să bată direct în cauciucul lamelelor.

 Când se înlocuiesc ştergătoarele la maşină?

Ţinând cont că toamna şi iarna utilizăm mai des ştergătoarele de parbriz, este indicat să le înlocuim la începutul toamnei.

Înainte de a cumpăra noi ştergătoare, asiguraţi-vă că ştiţi ce fel de prindere aveţi la braţul ştergătoarelor.

Sfaturi utile pentru a preveni defectarea turbocompresorului auto

O turbină auto poate să se defecteze din mai multe cauze, iar dacă problema nu este diagnosticată corect, este posibil ca turbosuflanta să se defecteze din nou imediat după reparaţie.

Unul din principalele motive pentru defectarea turbinei este uleiul. Este foarte important să vă păstraţi uleiul într-o stare bună pentru a proteja turbosuflanta. Pentru a face asta trebuie să ţineţi cont de câteva lucruri.

Calitatea uleiului din motor

Schimbaţi uleiul la fiecare 10.000 – 15.000 de kilometri. Acest lucru depinde de specificaţiile producătorului, deci citiţi cu atenţie aceste detalii din cartea maşinii pentru a afla exact când să schimbaţi uleiul.

”Atunci când schimbaţi uleiul, folosiţi tipul de ulei recomandat de către producător. Cu toate că uleiul recomandat de producător poate fi mai scump, acesta conţine cerinţe specifice pentru ca maşina să ruleze în cele mai bune condiţii.  Nu utilizaţi aditivi de curăţare şi nu spălaţi motorul, acest lucru va desprinde particule şi resturi nedorite”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Pornirea şi oprirea motorului

Când porniţi motorul, nu acceleraţi imediat, pentru că turbina poate să nu aibă suficient ulei şi se poate defecta. După ce aţi pornit motorul, aşteptaţi cel puţin 30 de secunde înainte de a porni la drum. Nu opriţi motorul imediat după ce aţi ajuns la destinaţie, fiind recomandat să aşteptaţi cel puţin 15 secunde înainte de a face acest lucru, deoarece turbina nu se va opri din funcţionare instantaneu.

Dacă opriţi motorul imediat, turbina nu va mai primi uleiul de care are nevoie şi se poate defecta. Poate părea un lucru banal, însă după ce îl faceţi, veţi constata că nu veţi mai avea probleme cu turbina.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite