Angajaţi ANIF Galaţi, concediaţi fiindcă nu au anunţat că sunt şi pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: ANIF
sursa: ANIF

Mai mulţi salariaţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Filiala Galaţi au primit decizii de încetare a contractelor de muncă deoarece nu au anunţat că s-au pensionat. Totul a ieşit la iveală în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Astfel, în luna mai, în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi a aflat că 18 angajaţi cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul. Conducerea ANIF susţine că angajaţii respectivi nu au informat că sunt beneficiarii dreptului de pensie pentru limita de vârstă, deşi legislaţia actuală prevede că obligaţia privind informarea revine salariatului.

„Menţionăm că, în luna mai, filiala a fost supusă unei acţiuni de control din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, iar în planul de control al ITM a intrat şi verificarea salariaţilor cu vârsta apropiată de pensionare. În urma controlului, Filiala Galaţi a solicitat Casei Judeţene de Pensii Galaţi verificarea unui număr de 25 de persoane care se încadrau în această categorie. În urma răspunsului transmis de aceasta, s-a constatat că un număr de 18 salariaţi erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă. Aceştia nu au informat conducerea ANIF că sunt beneficiarii dreptului de pensie, deşi legislaţia actuală prevede că obligaţia cu privire la acest lucru revine salariatului”, au informat reprezentanţii ANIF.

„Trebuia să notifice angajatorul că primesc pensii”

În urma celor constatate, Filiala Teritorială Galaţi a emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă, iar Agenţia Naţională va dispune măsurile legale care se impun. „Acele persoane care primeau pensie trebuia să notifice în mod normal angajatorul. Nu au făcut asta, iar în momentul în care angajatorul a aflat, a decis să emită deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă. Desigur, angajatorul putea să le şi prelungească, în cazul în care angajaţii respectivi făceau o cerere în acest sens. Probabil, s-a mers pe ideea că acele persoane nu mai pot face faţă din punct de vedere fizic. (...) Cei 18 angajaţi puteau încasa salariul şi pensia, în acelaşi timp. Nu era ilegal. Trebuia doar să notifice angajatorul că primesc pensie”, a declarat Laurenţiu Asaftei, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

Pe de altă parte, conducerea ANIF Galaţi a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, spunând că singurul care are dreptul să comunice este ofiţerul de presă de la ANIF Bucureşti. Nici conducerea centrală a instituţiei nu a putut fi contactată. La numărul de relaţii cu presa de pe site-ul instituţiei nu a răspuns nimeni la telefon.

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul nu a fost încă aprobat de Guvern.

Astfel, un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe, trebuie să depune o cerere în sensul acesta, pentru a-şi putea continua activitatea.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent, în sistemul public sunt aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Orban îl critică pe Victor Paul Dobre pentru că vrea pensie specială: S-a situat în afara deciziilor partidului

Controale în şcoli şi primării. Şase angajaţi care cumulau pensia cu salariul, găsiţi în incompatibilitate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite