Cum fentează Justiţia un primar şpăgar. Judecat pentru corupţie sub control judiciar, nici nu se mai deranjează să se prezinte la proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Băiculescu

Vasile Băiculescu, în calitate de primar al comunei gălăţene Brăhăşeşti, a cerut şi a primit, în repetate rânduri, mită pentru contractele publice derulate. Conform procurorilor, el încasa 10% din valoarea contractului, scopul fiind acela „de a recepţiona lucrări cu mult sub calitatea stabilită de documnetaţia tehnică şi de contract”.

Vasile Băiculescu, fostul primar al comunei Brăhăşeşti, este un adevărat „veteran” în ceea ce priveşte faptele de corupţie săvârşite pe vremea când era în funcţie.

Are deja la activ trei pedepse a câte trei ani de închisoare stabilite prin sentinţa penală (definitivă) nr. 419 din 10 iunie 2010 a Tribunalului Bucureşti, este judecat într-un nou dosar de corupţie (care se plimbă de la o instanţă la alta de mai bine de cinci ani!), însă la închisoare nu a stat decât vreo zece luni, în arest preventiv.

Pentru condamnările suferite în 2010, Băiculescu a beneficiat de o contopire ciudată a celor trei pedepse, dat fiind că din trei ori a căte trei ani de închisoare a rezultat o pedeapsă finală de trei ani cu suspendare. Sentinţa a suscitat numeroase controverse, însă în 2012 a fost confirmată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (la care Direcţia Naţională Anticorupţie a apelat ca ultimă instanţă), aşa că lucrurile au rămas aşa cum au decis judecătorii Tribunalului Bucureşti.

În ultimele patru luni, dosarul actual a fost amânat şapte ori, iar la două dintre termene (inclusiv la ultimul, din 10 august) Băiculescu a absentat nemotivat, fără ca magistraţii să ia vreo măsură împotriva lui, deşi este evident că a încălcat condiţiile controlului judiciar.

Şpăgar de meserie

În anul 2010, primarul de la Brăhăşeşti a fost condamnat de către Tribunalul Bucureşti la trei pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru luare de mită, însă în urma contopirii pedepselor au rezultat doar trei ani cu suspendare, în ciuda faptului că faptele demonstrate de procurorii DNA erau destul de grave.

În fapt, în  martie 2008, Vasile Băiculescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi dosar a fost cercetat şi fostul viceprimar al comunei, Constantin Pascaru, acuzat de pentru complicitate la luare de mită şi condamnat, la rândul lui, la trei ani cu suspendare.

image

Rechizitoriul DNA arată că, în cursul anului 2007, primarul Băiculescu a pretins în mod repetat de la un denunţător suma de 27.842 de euro, reprezentând 10% din valoarea a două contracte de lucrări cu Consiliul Local Brăhăşeşti pentru modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe.

"Din suma pretinsă, inculpatul a primit în mai multe tranşe 11.500 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, constând în semnarea contractelor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate, dar şi pentru a închide ochii la o serie de nereguli în realizarea lucrărilor. În acelaşi an, Băiculescu a pretins de la alt denunţător 25.086 de euro, reprezentând 10% din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi primărie, contracte care aveau ca obiect reabilitarea a două şcoli din comună". RECHIZITORIU DNA

Conform procurorilor, primarul a primit 29.159 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi virarea în contul beneficiarului, pe baza dispoziţiilor de plată bugetară, a sumelor necesare onorării facturilor.

În cursul anului 2007, Băiculescu Vasile a pretins în mod repetat de la alţi doi denunţători suma de 9.073 euro, reprezentând tot 10% din valoarea unui contract încheiat în acelaşi an între o firmă administrată de cei doi denunţători şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Contractul avea ca obiect realizarea unei lucrări de alimentare cu apă a două sate din comuna Brăhăşeşti.

În cursul lunii noiembrie 2007, prin intermediul viceprimarului comunei, Pascaru Constantin, Băiculescu ar fi primit suma de 20.000 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractului şi recepţionarea lucrărilor.

În acest dosar, Băiculescu nu a stat nicio secundă în arest, considerându-se că nu prezintă pericol social, deşi era evident că putea influenţa martorii din proces.

Capitolul 2: şpagă cu repetiţie

Culmea este că proaspăt condamnat în 2010 pentru faptele menţionate mai înainte, Băiculescu nu s-a cuminţit. De altfel, în octombrie 2010 el avea să fie reţinut de procurorii DNA pentru noi fapte de corupţie, respectiv luare de mită.

În 5 octombrie 2010 el avea să fie arestat (în sfârşit) preventiv, situaţie care avea să dureze până în august 2011, când primarul de la Brăhăşeşti a fost pus sub control judiciar, situaţia în care se află şi în prezent.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anilor 2009-2010, Băiculescu, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, a pretins şi primit de la lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, suma de 35.000 lei şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu consiliul local al comunei respective, lucrări în valoare de 72.873 lei.

Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei, inculpatul să recepţioneze lucrările executate de o firmă subcontractoare a Tralma SRL, care de altfel a şi făcut denunţul penal.

"În cursul anilor 2008-2009, Băiculescu Vasile a pretins suma de 16.500 de lei de la inculpatul Iamandi-Răianu Marius, administratorul SC Mobilzone SRL din Bârlad, judeţul Vaslui şi l-a determinat pe acesta din urmă să-i dea suma de 1.500 lei inculpatei Iuliana Pleşcan, secretar la Primăria comunei Brăhăşeşti. Sumele de bani au fost pretinse pentru ca cei doi funcţionari publici să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate de firma SC Mobilzone SRL acceptarea la plată a facturilor emise şi plata efectivă a acestora, în condiţiile în care societatea comercială încheiase contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşti. Din banii pretinşi, Vasile Băiculescu a primit suma de 8.500 de lei, iar Iuliana Pleşcan suma de 1.500 de lei." RECHIZITORIU DNA

De asemenea, în aceeaşi perioadă, 2009-2010, Vasile Băiculescu a pretins şi primit de la inculpatul Marcel Peneoaşu suma de 21.000 lei pentru a semna o serie de recepţii de lucrări.

La data de 4 octombrie 2010, primarul Vasile Băiculescu a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit banii de la persoana denunţătoare.

Condamnat, dar rejudecat

În 24 decembrie 2013, Vasile Băiculescu a fost condamnat pentru corupţie, de Tribunalul Galaţi, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Judecătorii au luat în considerare şi pedepsele primite anterior cu suspendare, precum şi faptul că, practic, fostul primar era în stare de recidivă.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi omul de afaceri Marcel Peneoaşu (trei ani şi două luni de închisoare), pentru luare şi dare de mită. În acelaţi timp, Marius Răianu Iamandi a primit şase luni de închisoare cu suspendarea executării pentru dare de mită, iar Iuliana Pleşcan a fost achitată.
Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi, acolo unde, după doi ani şi jumătate de tergiversări şi amânări ciudate s-a dat, în martie 2015, un verdict şocant: sentinţa Tribunalului este casată, iar dosarul este trimis în rejudecare.

Din aprilie 2015 şi până acum, adică mai bine de patru luni, au fost şapte termene, însă nu s-a judecat nimic. Ba dosarul nu sosise de la Curte, ba unul dintre inculpaţi nu avea apărare, ba inculpaţii nu s-au prezentat. Cazul a devenit deja un carusel al tragerilor de timp, într-o încercare evidentă de forţare a termenului de prescriere a faptelor.

Mai grav este că, la două dintre termene, Vasile Băiculescu a absentat în mod nejustificat de la proces, ceea ce înseamnă că a încălcat termenii controlului judiciar. Bizar, judecătorii nu au luat nicio măsură împotriva acestuia.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Cum se truchează licitaţiile la CFR. Director de Regională, mituit cu salariu fictiv pentru nevastă şi vacanţe de lux

Tupeu de director corupt. A dat în judecată Petrom pentru că l-a concediat după ce a fost prins de DNA luând şpagă

Poliţista din Galaţi atacată şi rănită de un rom înarmat cu o secure: „Mă vindec şi mă întorc în stradă. Asta îmi e meseria“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite