Cum să faci inginerii financiare şi să scapi nepedepsit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este titlul unui roman poliţist, ci realitatea dintr-o comună gălăţeană! Secretara singurului liceu din Tudor Vladimirescu a scăpat fără nicio sancţiune după ce a făcut un credit folosindu-se de datele unor profesori, a falsificat foaia matricolă a propriului fiu, transferat de la oraş şi a falsificat adeverinţa de salariu a soţiului, pe care l-a făcut dintr-o dată profesor!

Vă mai aduceţi aminte de scandalul iscat undeva prin primăvara anului 2011, când secretara liceului din comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu a fost descoperită de aşa-zişii giranţi că a făcut un credit de 19.000 de lei folosindu-se abuziv de datele personale ale unor profesori? Dacă nu, o să vă reamintim noi mai jos, nu înainte însă de a vă spune că acea persoană nu a păţit absolut nimic: este secretară în continuare, la aproape şase ani de la comiterea faptei, deşi instanţa a dat un verdict clar: semnăturile de pe adeverinţele de venituri – atât în cazul bibliotecarei Angela Dragomir, cât şi în cel al profesoarei Nicoleta Măcăilă – au de fapt autori necunoscuţi! Ce-nseamnă acest lucru? Că doamna Kati Coman, secretara, ar trebui să dea explicaţii serioase despre cum a obţinut acele semnături. Dar pentru a nu ne pierde în detalii vom reface, pe scurt firul evenimentelor.

În 2007, Kati Coman a făcut un credit de 19.000 de lei, pentru care a avut nevoie de trei giranţi. Distinsa doamnă s-a folosit de datele personale ale unor profesori din şcoală şi a rezolvat problema. Dacă pentru unul s-a dovedit că semnătura este reală, pentru ceilalţi doi profesori, a fost nevoie de expertiză grafologică pentru a dovedi că nu au semnat acele adeverinţe. Chiar şi în cazul primului profesor, cel care ar fi semnat „pe bune” una dintre adeverinţe, situaţia este delicată: el spune că ar fi semnat, dar discuţia a fost pentru o sumă mai mică, după care contractul a fost modificat.

Ancheta pe care Inspectoratul Şcolar a făcut-o la vremea respectivă în paralel cu ancheta Poliţiei a mai scos la iveală un lucru ciudat: în două din cele trei cazurinumerele de înregistrare date de secretară sunt false! La Angela DraDragomir, de pildă numărul de înregistrare dat de secretară pentru adeverinţă era atribuit unei oferte de preţ pentru lemne de foc.

Calvarul celor două femei a început în ziua în care ingenioasa secretară nu şi-a mai plătit ratele. „Timp de patru luni de zile ni s-a oprit pe statele de plată bani, mie suma de 300 de lei, doamnei Măcăilă 600 de lei. Când s-a descoperit totul şi le-am spus celor de la bancă să-mi dea banii înapoi, mi-au replicat că nu au cum, că trebuie să deschid proces... Vă daţi seama prin ce momente am trecut”, îşi aminteşte Angela Dragomir. A câştigat procesul şi şi-a recuperat banii, dar nu poate să stea deoparte când vede ca este atât de multă nedreptate.

Reacţia Angelei Dragomir ar putea fi de înţeles dacă ne mai uităm puţin în „cazierul” doamnei secretare. Ne aducem brusc aminte că secretara Kati Coman este aceeaşi persoană cu cea care a falsificat foaia matricolă a fiului ei, pe care l-a făcut din repetent premiant, atunci când l-a transferat de la Galaţi mai aproape de ea, la Tudor Vladimirescu! Toate aceste nereguli pot fi probate punând în oglindă documentele oficiale, atât din Şcoala 7, cât şi din Liceul „Radu Negru”, cu cele transcrise în registrele de la Tudor Vladimirescu. Suprinzător, secretara a dat dovadă de o inteligenţă sclipitoare şi a distrus atunci toate actele primite de la cele două şcoli de unde şi-a transferat băiatul.

Şi ingineriile doamnei Kati Coman nu se opresc aici! În 2010, a mai contractat un împrumut de la CAR-ul Sindicatului Învăţămâtului Preuniversitar, acolo unde a fost membru până pe la începutul anului 2011. A luat 30.000 de lei (împreună cu soţul ei, Georgel Coman), pentru care a venit cu o adeverinţă de salariat în învăţământ, deşi acesta nu a lucrat niciodată în acest sector.

Lipsa de reacţie din partea Inspectoratului Şcolar, care până la urmă ar fi trebuit să ia măsuri dacă nu legale, măcar morale, în acest caz, ne duce cu gândul la faptul că secretara Kati Coman ar avea „rădăcini” adânci în nişte birouri din ISJ Galaţi! Ca să nu mai vorbim că există un raport, notă emisă de comisia de control care s-a ocupat de acest caz, dar care a fost făcută uitată undeva prin sertarele ISJ. În acea notă se evidenţiază clar două lucruri: adeverinţele de salariu de salariu au numere de înregistrare false ( nu corespund cu datele din registru), iar contabila şcolii nu a semnat niciodată aceste adeverinţe.

Kati Coman a încercat la momentul respectiv să pună toate scandalurile pe seama unor posibile orgolii ale noului director numit în 2011, dar la doi ani de la izbucnirea scandalului s-a dovedit că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Directorul ocupă şi astăzi aceeaşi funcţie, la fel cum şi secretara este ancorată bine pe scaunul ei. Ne întrebăm, pe bună dreptate, oare ce sentiment predomină în şcoala aceea unde o secretară a făcut ce-a vrut cu datele personale ale colegilor ei? Cu siguranţă nu este o armonie...
 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite