Cum a demontat un subofiţer corupt mitul oficial că telefoanele mobile ajung la deţinuţi ascunse în pâine şi conserve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Lazăr

Gardianul Constantin Mocanu, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, a pus la punct o adevărată afacere de furnizare a telefoanelor  în puşcărie. Anchetat şi apoi trimis în judecată de DIICOT, el a fost lăsat liber de judecătorii „de treabă”, iar între timp a dispărut din România.

Fostul agent şef de penitenciar Constantin Mocanu a reuşit să demonteze un mit urban de care autorităţile române s-au prevalat frecvent în ultimii ani când a venea vorba despre modalitatea în care ajung în puşcării, anual, mii de telefoane mobile.

Descifrarea de către procurorii DIICOT a mecanismului filierei infracţionale din care făcea parte gardianul a arătat că, de fapt, poveştile cu telefoane ascunse în conserve de pate de ficat sau în cozonaci, sunt simple baliverne şi că, în realitate, totul se face cu complicitatea oamenilor legii.

Un „jaf” de telefon de 2 euro ajungea în puşcărie 300 de euro

Ancheta în ceea ce priveşte faptele lui Constantin Mocanu a debutat în 2011, totul plecând de la sesizarea unui deţinut cum că i s-ar fi oferit un telefon mobil cu cartelă la preţul de 300 de euro.

Încărcătorul se livra separat, la 50 de euro bucata, însă exista şi un „serviciu special” de păstrat şi încărcat mobile (pentru a evita confiscarea cu ocazia controalelor inopinante în celule), care costa 100 de euro pe lună. Este de prisos să spunem că telefoanele respective erau de duzină, fiind cumpărate din afara închisorii cu 2-3 euro bucata. Afacere în toată regula!

Filiera din care făcea partea agentul şef Constantin Mocanu era compusă din cel puţin trei membri, după cum arată procurorii.

Partea de oraş era asigurată de un anume Grigore Constandache, care se ocupa cu procurarea telefoanelor, a încărcătoarelor şi a cartelelor, dar şi de însasarea banilor de la rudele cumpărătorilor din puşcărie. Plata se făcea fie prin mandat online (procurorii au identificat 39 de astfel de plăţi), fie direct, cu ocazia unei întâlniri între Constandache şi plătitor.

Constantin Mocanu avea misiunea de a prelua telefoanele mobile de la Constandache, pe care apoi le plasa în locuri bine stabilite din spaţiul de detenţie: după calorifere, în coşurile de gunoi sau în alte spaţii unde avea acces deţinuţii.

Schema de livrare era completată de deţinutul Ştefan Lazăr (zis Bidigă – văr primar cu Constandache), care era în acea vreme încarcerat pentru înşelăciune. Acesta distribuia telefoanele către cumpărători şi asigura şi partea de comunicare cu agentul şef Mocanu. Ce aveau ei de comunicat, e simplu: când vin controalele în celule, ce telefoane trebuie încărcate etc.

Ar mai fi de spus că Ştefan Lază este protagonist şi în dosarul penal (aflat în curs de judecată) care-l priveşte pe fostul deputat Mihail Boldea.

Mocanu primea 300 de lei pentru fiecare telefon livrat

„Agenţia de comerţ” a angajatului Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi a funcţionat cu succes vreme de trei ani, spun procurorii. Agentul şef primea un comision de 300 de lei pentru fiecare telefon livrat, plata făcându-se în numerar, de două ori pe lună (avans şi lichidare, cum ar veni), într-o cârciumă din Micro 40, unde se întâlnea „la o bere” cu Grigore Constandache.

Există suspiciunea că în filieră erau implicaţi şi alţi angajaţi ai Penitenciarului gălăţean au fost implicaţi în această poveste, cercetările fiind continuate într-un dosar disjuns despre a cărui soartă nu se mai ştie, cel puţin deocamdată, nimic.

Gardianul corupt a dispărut imediat după audieri

Interesant este că protagoniştii acestei întâmplări nu au fost vreo secundă arestaţi pentru faptele lor. Ştefan Lazăr se afla deja în puşcărie, iar pentru Mocanu şi Constandache nu s-a luat nicio măsură preventivă.

Astfel, imediat după audierea preliminară, fostul agent şef de penitenciar a plecat din ţară şi dus a fost. S-ar părea că el se află în prezent în Germania. Deocamdată el nu s-a prezentat la niciun termen al procesului penal în care este inculpat de „constituirea de grup infracţional organizat”.

Ultima încheiere de şedinţă din acest dosar este cumva hilară, pentru că dă impresia că judecătorii îl roagă frumos pe inculpat să se prezinte la proces: „Pentru a da posibilitate inculpatului Mocanu Constantin să se prezinte în faţa instanţei să îşi precizeze punctul de vedere amână judecarea cauzei la data de 24.06.2015”.

Asta în condiţiile în care în alte procese se întâmplă ca până şi martorii care absentează să fie aduşi cu mandat, iar inculpaţii care nu se prezintă sunt daţi în urmărire naţională şi internaţională.

2379 de mobile confiscate în 20 de luni

Faptul că la Penitenciarul de Maximă siguranţă din Galaţi lucrurile erau scăpate de sub control în privinţa telefoanelor mobile, în perioada în care tripleta Mocanu-Lazăr-Constandache făcea bani frumoşi din „afacerea”  menţionată este confirmat chiar de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„În anul 2012 au fost descoperite 1.016 telefoane mobile şi 626 cartele SIM, iar anul acesta au fost descoperite 1.363 de telefoane şi 1.804 cartele SIM. Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate la solicitarea sau în colaborare cu alte instituţii, s-au descoperit anul acesta 335 de telefoane şi 290 de cartele SIM”, confirma în presă, în septembrie 2013, Penitenciarului Galaţi.

De ce refuză Guvernul montarea de aparate de bruiaj în penitenciare?

Plecând de la această situaţie, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României prin care se solicită cumpărarea de urgenţă a unor sisteme de bruiaj care să ducă la stoparea comerţului cu telefoane mobile în penitenciare.

„Cu sprijinul Guvernului României, infractorii le sfidează din penitenciar în mod direct pe victimele infracţiunilor, dar şi pe românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă”, se arată în scrisoarea respectivă.

Evident, nu s-a întâmplat nimic, motivele pentru care guvernanţii refuză o astfel de investiţie – extrem de utilă - rămânând un mare mister.

CITEŞTE ŞI

Afacerea de succes a unui „peşte” din Galaţi la Londra. Cum să strângi o jumătate de milion de euro cu o singură prostituată

„Afacerea cu bărbaţi” a unei eleve din Galaţi. Proxenetă la doar 14 ani: „Hai, fată, că poţi să faci bani, nu fi proastă!”

Condamnare ciudată: traficanţi de droguri din Galaţi, obligaţi să muncească la bibliotecă. „Vor trage pe nas praful din arhivă”, glumesc avocaţii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite