Cum îi bagă în spital patronii de restaurante şi fast-fooduri pe gălăţeni. Niciuna dintre unităţile de alimentaţie publică controlate nu respectă legea

Cum îi bagă în spital
patronii de restaurante şi fast-fooduri pe gălăţeni. Niciuna dintre unităţile
de alimentaţie publică controlate nu respectă legea

Restaurantele controlate pun în pericol siguranţa consumatorilor Foto: arhivă Adevărul

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Drepturilor Consumatorilor Galaţi au descoperit nereguli grave la toate cele 20 de restaurante şi fast-fooduri controlate. O parte dintre acestea vindeau mâncăruri preparate din ingrediente la care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate, iar celelalte aveau depozitate preparate alimentare şi condimente expirate, unele şi de un an de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luna trecută, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Drepturilor Consumatorilor (CJPC) Galaţi au verificat 20 de restaurante şi fast-fooduri din judeţul Galaţi, la toţi constatându-se abateri.

În  patru unităţi de alimentaţie publică s-au găsit depozitate în vederea preparării mâncărurilor pulpe de pui, pastă de mici, ceafă de porc, antricot şi dorada, pentru care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate. De asemenea, comisarii CJPC Galaţi au constatat că ceaiul şi cafeaua servite clienţilor într-un bar nu are dată limită de consum.

”Un aspect mult mai grav constatat în timpul controlului la şapte operatori economici îl constituie depozitarea în vederea utilizării la preparatele alimentare a ingredientelor expirate. De exemplu, s-au găsit condimente expirate chiar şi cu un an în urmă (condiment de pui, boia , scorţişoară). A fost găsită carne de porc, ouă, brânză de vaci şi preparate din carne utilizate la pizza, toate expirate”, a declarat Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi.

La alte două unităţi publică s-a descoperit că depozitau materia primă ( ouă, sosuri) la temperaturi mult mai mari decat cele recomandate de producători, putând genera astfel o depreciere a produselor.

Informarea consumatorilor, inexistentă

Nici măcar informarea clienţilor nu se făcea corect. La două fast-fooduri s-a constatat lipsa afişării preţurilor la băuturile răcoritoare comercializate, iar la unele restaurante erau înscrise în meniu preţurile per porţie, consumatorul neputând decât să ghicească ce cantitate de mâncare i se oferă la acel preţ.

La asta se adaugă şi faptul că majoritatea unităţilor verificate nu aveau înscrise informaţii privind substanţele alergene conţinute în preparatele alimentare servite consumatorilor,   precum si informarea obligatorie a consumatorilor privind utilizarea ingredientelor decongelate la prepararea diverselor mâncăruri. Asta în condiţiile în care majoritatea restaurantelor folosesc carne congelată şi cartofi congelaţi.

Şi în bucătăriile restaurantelor şi fast-foodurilor controlate este dezastru. Comisarii CJPC Galaţi au constatat utilizarea unor cântare neverificate metrologic, precum şi lipsa dotării barurilor cu mijloace de măsura a lichidelor verificate metrologic.

Administratorii operatorii economici controlaţi au fost sancţionati contravenţional cu 15 amenzi contravenţionale în valoare totala de 31.400 lei, fiind aplicate si cinci avertismente.

Ce vă sfătuiesc comisarii pentru protecţia drepturilor consumatorilor

Sfaturi pentru consumatori:

- acordaţi o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate;

- verificaţi dacă în meniu sunt afişate cantitatea şi preţul produselor;

- în cazul în care suferiţi de alergie la un component alimentar şi nu există informaţii în meniu, nu ezitaţi să solicitaţi personalului de servire informaţii referitoare la aceste ingrediente;

- analizaţi organoleptic felurile de mancare aduse, iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi mancarea;

- solicitatţ  ş păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui serviciu;

- nu frecventaţi unităţi de alimentaţie publică din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de preparare şi comercializare şi riscaţi să consumaţi produse neconforme sau chiar nesigure, care pot să vă afecteze sănătatea.

 

citeste totul despre: