Cum au ajuns gangsteri ca-n filme „regii uşilor metalice” din România. O poveste cu arme, răpiri şi milioane de euro furate
0Turcii Osman Hos şi Ahmet Hos, care aveau la un moment dat cea mai mare fabrică de uşi metalice din România – Beyler SA Galaţi, au fost condamnaţi la câte şapte de ani închisoare. Ei au ajuns în faţa judecătorilor după ce au răpit un compatriot şi l-au ameninţat cu armele să le cedeze o mare sumă de bani. Cei doi sunt inculpaţi şi în alte dosare penale.
Curtea de Apel Galaţi a ajuns la un verdict final în procesul în care patronii cunoscutului brand Beyler (la un moment dat cel mai mare fabricat de uşi metalice din România), Osman şi Ahmet Hos, erau judecaţi pentru lipsire de libertate, şantaj şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Potrivit deciziei definitive a magistraţilor gălăţeni, Ahmet Hos va trebui să stea după gratii şapte ani şi opt luni, în timp ce Osman Hos are de ispăşit şapte ani de închisoare. În plus, cei doi au fost obligaţi să achite daune morale de 20.000 de euro către victima răpirii.
Afacerişti prosperi, şantajişti de rând
În anul 2011, Ahmet şi Osman Hoş (tată şi fiu) au fost protagoniştii unui episod care cu greu putea fi imaginat până atunci. De altfel, până în 2008, când firma lor (estimată la aproape 100 de milioane de euro) a început să aibă probleme financiare, erau socotiţi printre cei mai puternici investitori străini din România, fiind supranumiţi „regii uşilor metalice”.
Prăbuşirea financiară a imperiului Beyler nu avea să fie cel mai mare necaz al turcilor. Pe 21 ianuarie 2011, ei au intrat în grav conflict cu legea după ce l-au răpit, sub ameninţarea armei, pe un conaţional de-lor, pe nume Murat Pusatioglu, pe care l-au ţinut sechestrat într-un beci mai multe zile.
Scopul răpirii a fost, din ce spun procurorii, unul dublu: aflarea de informaţii despre planurile de investiţii ale oamenilor de afaceri turci din Galaţi şi Brăila, dar şi obţinerea de la familia turcului a unei despăgubiri de 50.000 de euro.
Ulterior, soţia cetăţeanului turc răpit a retras de la o bancă din Bucureşti suma cerută pentru răscumpărarea soţului, dupa ce a vorbit la telefon cu acesta, iar el i-a comunicat că răpitorii au spus că-l vor împuşca în cap. Conform indicaţiilor primite de la răpitori prin SMS, femeia a dus geanta cu bani în Brăila, lăsând-o lângă o staţie de autobuz părăsită, printre bălării.
Odată plata făcută, răpitorii l-au dus pe turc la Bucureşti, însă, pe drum, bărbatul sechestrat a reuşit să evadeze, ascunzându-se într-un autobuz plin cu călători. După sesizarea Justiţiei, Osman şi Ahmet Hoş au fost fost daţi în urmărire generală însă deja era prea târziu: fugiseră din România şi se se mutau foarte des în mai multe oraşe din Bulgaria şi Grecia.
În 2014 s-a reuşit, în sfîrşit, capturarea lui Osman, care a fost descoperit prin Interpol pe teritorul Bulgariei, într-o celebră staţiune de schi. În ceea ce-l priveşte de Ahmet Hoş, lucrurile sunt ceva mai complicate, el fiind în continuare dispărut, deşi pe numele lui există un mandat internaţional de arestare.
Afacerile turcilor au fost preluate de alţii
Între timp, Beyler SA a intrat în faliment, iar ceea ce a mai rămas din afacere a fost cumpărat de alţi investitori. Fabrica de uşi metalice a ajuns în proprietatea Pro West Investments, care continuă cu succes producţia.
În acest moment, din restul averii turcilor (care era estimată la peste 100 de milioane de euro la un moment dat) s-a ales praful, lichidatorul valorificând ultimele firimituri pentru a achita uriaşele datorii rămase de pe urma afacerilor păguboase (s-ar părea că banii s-au pierdut din cauza unui complex imobiliar care nu a mai putut fi finalizat din cauza crizei şi a scăderii dramatice a preţului imobilelor).
Mai mult decât atât, turcii s-au mai ales cu încă două dosare penale. Unul este pentru fals şi uz de fals, după ce un control al Fiscului a scos la iveală faptul că au produs o evaziune fiscală de două milioane de euro, în baza supraevaluării unor tranzacţii de bunuri şi servicii, în vederea returnării de TVA.
Celălalt este pentru înşelăciune, după ce s-a descoperit că au cumpărat produse chimice, materiale de construcţie şi tichete de masă de la şase societăţi comerciale din Bucureşti, Galaţi şi Neamţ, pentru care au emis 11 file cec în valoare de 1.057.565 lei, fără a avea vreo sumă în conturi.