Controale la angajatorii ai căror salariaţi lucrează în aer liber. Ce măsuri trebuie adoptate în cazul înregistrării unor temperaturi extrem de scăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma atenţionării meteorologice cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a demarat o serie de verificări la angajatori privind măsurile aplicate de către aceştia pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, conform O.U.G. nr.  99/2000.

Conform ordonanţei de urgenţă nr. 99/2000, prin temperaturi extreme scăzute se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului care scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:.

- distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;

- acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;

- asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile mai sus menţionate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

- reducerea duratei zilei de lucru;

- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

-să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic,

-să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme,

-să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate,

-trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

”Nerespectarea prevederilor ordonanţei 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amendă de la 1.500 -2.500 de lei”, a declarat Viorel Dumitru, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite