Contre între foşti şi actuali edili ai Galaţiului pe tema lucrărilor din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În multe şcoli, lucrările au apărut după începerea anului şcolar. Foto: Adevărul
În multe şcoli, lucrările au apărut după începerea anului şcolar. Foto: Adevărul

În timp ce fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco acuză autoritatea locală că a alocat fondurile pentru reparaţiile din şcoli mult după începutul anului şcolar, elevii şi cadrele didactice fiind nevoite să-şi desfăşoare activitatea în adevărate şantiere, primarul Marius Stan spune că este vorba despre lucrări care fie nu au putut fi onorate din bugetul iniţial, din lipsă de fonduri, fie au apărut ulterior începerii anului şcolar

Fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco acuză autorităţile locale că deşi aveau bani şi nu au reuşit nici anul trecut să cheltuiască tot bugetul, autorităţile locale au alocat târziu fondurile pentru renovarea multor instituţii de învăţământ. În peste 30 de cazuri, contractele au fost semnate după începerea anului şcolar, existând numeroase situaţii când actele au fost parafate abia la sfârşitul lunii noiembrie!

În aceste condiţii, nu e de mirare că în 30 de instituţii elevii şi cadrele didactice şi-au desfăşurat activitatea luni de zile în şantiere. 

„Ca şi record negativ, abia pe 24 noiembrie, la peste două luni de la începerea şcolii, se semnau contractele de montare a centralelor termice la Grădiniţa 26, Şcoala „Ştefan cel Mare” şi Liceul Teoretic Dunărea.

Cu doar câteva zile mai devreme, pe 20 noiembrie, se semnau actele pentru reparaţii şi igienizări la Grădiniţa nr. 1, pentru reparaţii la centrala termică a Colegiului „Vasile Alescsandri” şi pentru reparaţii gratii parter la Şcoala „Sf. Grigore Teologul”.

Pe 11 noiembrie, la două luni de la începerea şcolii, se semnau documentele pentru reparaţii şi igienizări la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Radu Negru”, Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu”, Grădiniţa Licurici. 

Pe 7 noiembrie, se întocmeau documentele pentru reparaţii grup sanitar şi înlocuire tâmplărie la Colegiul „Elena Doamna” iar la începutul lui octombrie se finalizau actele pentru construire şarpantă şi învelitoare la colegiul Traian Vuia, Liceul A. Saligny, Liceul Sportiv, Liceul Dunărea, Liceul E. Racoviţă, Colegiul D. Moţoc, Şcoala 17, Şcoala 31, Şcoala 3, Şcoala 40, Şcoala 41, Şcoala P.Ţuţea, Şcoala nr. 22 şi căminul Colegiului Costache Negri. 

În sfârşit, pe 22 septembrie se aprobau reparaţiile curente la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” iar pe 15 septembrie lucrările de reparaţii şi igienizări la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Colegiul Costache Negri, Grădiniţele Neniţescu şi Sf. Stelian, Şcoala „Dan Barbilian”, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco, în prezent copreşedinte al PNL Galaţi.

Ciumacenco crede că lucrările puteau fi programate să se desfăşoare în timpul vacanţei de vară. 

„Doar proasta organizare şi nepriceperea administraţiei locale au făcut ca zeci de mii de elevi şi sute de cadre didactice să aibă de suferit. Din informaţiile noastre nici măcar acum, în prag de februarie, lucrările nu s-au terminat la multe din unităţile de învăţământ enumerate mai sus. Într-o astfel de situaţie se află, de exemplu, Liceul Sportiv, Şcola nr. 40 şi Liceul Dunărea”, a mai spus Ciumacenco.

Reacţia conducerii primăriei Galaţi nu a întârziat să apară. „Contractele de reparaţii în unităţile de învăţământ din Galaţi, încheiate de Primărie după începerea anului şcolar 2014/2015, au fost suplimentări de fonduri, după rectificarea bugetară de toamnă, pentru diverse lucrări solicitate de anumite unităţi de învăţământ. Este vorba despre lucrări care fie nu au putut fi onorate din bugetul iniţial, din lipsă de fonduri, fie au apărut ulterior începerii anului şcolar (ex. avarii centrale sau instalaţii termice, deteriorări gratii geamuri, etc.). 

Majoritatea covârşitoare a lucrărilor efectuate după debutului anului şcolar au însemnat fie reparaţii centrale termice sau instalaţii termice avariate (CNVA, CNCN, Grup Şcolar Radu Negru), fie proiectări pentru instalări centrale fără execuţie (Liceul Dunărea, Grădiniţa 26, Şcoala Ştefan cel Mare). S-au mai efectuat lucrări de securizare (Şcoala Grigore Teologul, prădată de hoţi, care au distrus gratii geamuri, sisteme de închidere, etc.), lucrări de reparaţii şi asfaltare alei din curtea şcolii, curte interioară (Şcoala 40, Liceul Mircea Eliade), reparaţii instalaţii paratrăsnet şi ignifugare (Grădiniţa Ioan Neniţescu), reparaţii săli festivităţi, cabinet medical, cantină sau săli sport (Grădiniţa Licurici, CT Aurel Vlaicu, CIA Elena Doamna), revizii instalaţii electrice sau termice (Grădiniţa Licurici, GŞ Radu Negru).

Foarte important de precizat este faptul că aceste lucrări nu au afectat sub nicio formă procesul de învăţământ şi s-au executat la solicitarea expresă a unităţilor de învăţământ, cu aprobarea acestora şi a Inspectoratului Şcolar. 

În momentul de faţă, sunt în stadiu de finalizare lucrările la şarpante, în 14 unităţi de învăţământ. Acestea s-au efectuat tot cu aprobarea şcolilor respective şi a ISJ şi nu au afectat deloc procesul de învăţământ. Finalizarea acestor lucrări a fost întârziată de vremea nefavorabilă (ploi, ninsori, temperaturi extrem de scăzute, umiditate excesivă).

La fel de important de precizat este faptul că bugetul alocat de Primăria municipiului Galaţi pentru reparaţii în unităţile de învăţământ a crescut semnificativ în ultimii doi ani, comparativ cu legislatura 2008-2012, în condiţiile în care bugetul general al oraşului a rămas aproximativ acelaşi. Şi cifrele sunt grăitoare în acest sens. În anul 2010, Primăria Galaţi aloca doar 3 milioane lei pentru reparaţii şcoli, în 2011 – 3,8 milioane lei, iar în 2012 (buget adoptat în vechea legislatură) – 3,3 milioane lei. În anul 2013, când bugetul local a fost proiectat în noua legislatură, pentru reparaţii unităţi de învăţământ s-au alocat 5,7 milioane lei, iar în 2014 – 7,1 milioane lei”, se arată într-un drept la replică semnat de Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite