Cod portocaliu de caniculă, vineri şi sâmbătă, la Galaţi. Ce măsuri speciale au dispus autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 4 şi 5 august sunt aşteptate la malul Dunării temperaturi foarte ridicate, de peste 40 de grade Celsius la umbră. Primăria a deschis din nou cele opt puncte stradale de prim-ajutor, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au transmis publicului o serie de recomandări pentru a evita situaţiile dramatice.

Primăria Galaţi a confirmat că vineri şi sâmbătă (4-5 august 2017) vor fi redeschise cele opt puncte de prim-ajutor din oraş, ca urmare a atenţionării de „cod portocaliu de caniculă”, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Acestea sunt dotate cu aer condiţionat, apă potabilă şi pahare de unică folosinţă. Asistenţa medicală la fiecare punct de prim ajutor va fi formată din doi asistenţi medicali angajaţi ai Serviciului de Asistenţă Medicală ai municipiului Galaţi, în intervalul orar 11.00 – 16.00”, a precizat biroul de presă al Primăriei.

Punctele de prim-ajutor sunt în următoarele locuri din oraş: Magazinul Market (incinta Winmarkt – fost Billa 4); Magazinul Carrefour Potcoava de aur, Magazinul Carrefour Micro 19;  Magazinul Supeco Micro 39 C; Kaufland 2 - Micro 40; Galaţi Shopping City; Piaţa centrală - Hala Legume-Fructe; Ţiglina I – Hala Legume- Fructe.

Pentru zilele caniculare, Primăria municipiului Galaţi a pregătit, prin Serviciul Public Ecosal, intervenţiile pentru stropirea străzilor în intervalul orar 6.00 – 22.00.  

Programul de funcţionare al celor 18 fântâni arteziene este de luni până duminică în intervalul orar 10.00 – 21.00/22.00.  Cetăţenii municipiului Galaţi au la dispoziţie şi 44 de cişmele amplasate în parcuri, staţii de autobuz şi intersecţii.

În acelaşi timp, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a transmis populaţiei un set de recomandări pentru a putea face faţă mai uşor temperaturilor foarte ridicate. Iată, în continuare, cele mai importante recomandări (cu precizarea că bătrânii şi copiii sunt cei mai sensibili la caniculă).

În spaţii închise

Evitaţi creşterea temperaturii în spaţiile închise, având grijă să limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură, să acoperiţi ferestrele expuse la soare, să menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis, să nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 °C.

Scădeţi temperatura din interior, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer, să reglaţi aerul condiţionat la 5°C sub temperatura ambientală.

În spaţii deschise

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare).

Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare şi  efortul fizic intens desfăşurat in exterior, între orele 11,00-18,00. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.

Alimentaţia

Consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete.

Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină  sau zahar în cantitate mare, întrucât sunt diuretice. Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală.

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

Comportament social

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi ) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie.

Nu lăsaţi copiii ori animalele de companie singur/singure în autoturisme. 

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Persoanele care suferă de diverse afecţiuni îşi vor continua tratamentul,  conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medical curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.                                                                                                   

În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), încercaţi să vă odihniţi într-un spaţiu umbrit şi răcoros, consumaţi lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri), scădeţi temperatura corpului (udat şi ventilat).                                                               

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112 sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor. 

„Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi, a solicitat tuturor primarilor din judeţ să dispună măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei, precum şi pentru sprijinirea populaţiei şi colectivităţilor de animale în aprovizionarea cu apă. Totodată, orice situaţie deosebită, generată de fenomenele meteorologice şi măsurile întreprinse, trebuie transmise în cel mai scurt timp Centrului Operaţional al ISU Galaţi”, a declarat lt.col. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite