Cine minte? Specialiştii se contrazic flagrant cu privire la cauzele alunecărilor de teren de la Izvoarele VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecările de la Izvoarele s-au mai domolit, dar nu s-au oprit FOTO captură video
Alunecările de la Izvoarele s-au mai domolit, dar nu s-au oprit FOTO captură video

Specialiştii de la Institutul Geologic al Românei, care au analizat situaţia de la faţa locului, înclină să creadă că de vină ar fi exploatările petroliere din zonă, însă o astfel de concluzie intră în contradicţie cu concluzia stabilită acum doi ani de Institutul de Fizică a Pământului care, în urma sutelor de cutremure din zonă, au stabilit că exploatările petroliere nu influenţează în niciun fel stabilitatea terenului.

Specialiştii de la Institutul Geologic al României au avansat un prim raport preliminar cu privire la cauzele alunecărilor de teren din localitatea gălăţeană Izvoarele (DETALII şi VIDEO aici).

Raportul pomeneşte ca principală cauză a fenomenului amplasarea localităţii pe un teren instabil, format din nisipuri şi pietrişuri, însă subliniază şi că multitudinea de seisme înregistrate aici în perioada 2013-2016 (peste 400 de mişcări seismice de peste 2 grade pe scara Richter) au avut un rol important.

Există însă şi o mare surpriză. În document se pomeneşte despre o „cauză antropică”, vorbindu-se despre „fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi”.

Raportul preliminar al Institutului Geologic al României mai precizează că, pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au condus la fenomenul de instabilitate a terenului, sunt necesare alte studii detaliate în teren.

Bizar este că concluziile geologilor se contrazic flagrant cu cele ale celor de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) care au făcut măsurători în 2013-2014 şi care au menţionat negru pe alb că „seismele sunt de natură tectonică şi nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă”.

Autorităţile judeţene promit investiţii

Până una- alta, autorităţile judeţene promit că vor lua măsuri pentru consolidarea versantului care a luat-o la vale.

„Vorbim de soluţii pe termen scurt, imediate, căci de soluţii pe termen lung am discutat deja:  consolidarea malurilor, plantarea de puieţi de copaci acolo, pentru stabilizarea malurilor, dar o soluţie pe termen scurt nu avem şi de aceea aşteptăm din partea specialiştilor o recomandare, noi nu ne putem pronunţa”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

Vă reamintim că joi, 2 martie, în satul Izvoarele s-a înregistrat o alunecare de teren, care a antrenat pe o lungime de câteva sute de metri versantului unui deal. Fenomenul continuă să se manifeste şi în prezent, însă viteza alunecării (care la un moment dat era de peste doi metri în 24 de ore s-a redus considerabil.

Alunecări de teren la Izvoarele, judeţul Galaţi

Emil, Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele, a precizat că dacă, sâmbătă, viteza de deplasare a alunecării de teren punea în discuţie chiar varianta evacuării unei părţi din sat (după ce o fermă de animale a fost deja evacuată), în următoarele zile terenul s-a deplasat doar cu câte 8-10 centimetri în 24 de ore.

Este de adăugat şi că localitatea Izvoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate de la finele lunii septembrie şi până în noiembrie nu mai puţin de 437 de seisme, de diferite intensităţi, unele însoţite şi de zgomote puternice.

Alte 30 de cutremure, unele cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie şi octombrie 2014, iar la sfârşitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat patru cutremure într-o singură zi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite