Ce este „agitaţia stomacului”, afecţiunea care ajunge în creier şi duce la coşmaruri şi oboseală cronică - explicaţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa somnului ne distruge viaţa Foto. Adevărul
Lipsa somnului ne distruge viaţa Foto. Adevărul

Puţini dintre noi conştientizează că somnul este o hrană. Dacă nu mâncăm sau nu ne hidratăm, corpul fizic este imediat influenţat, dar dacă nu dormim, se resimte atât asupra corpului fizic, cât şi a celui mental şi emoţional. Acest lucru are un puternic impact atât în viaţa personală, cât şi la serviciu.

Prinşi în problemele de zi cu zi, rareori ne facem puţin timp să ne gândim de ce în ultima perioadă ne sare ţandăra din orice în relaţia cu partenerul, iar la serviciu avem senzaţia că nimic nu ne iese cum trebuie.

Cea mai probabilă cauză este oboseala acumulată, pentru că nu dormim suficient sau calitatea somnului lasă de dorit.

Oboseala se manifestă ca o slăbiciune la nivelul membrelor inferioare şi a celor superioare, prin încetinirea digestiei,  iar la nivel emoţional generează  starea de iritabilitate, în sensul că persoana în cauză se enervează practic din orice.

Lipsa somnului favorizează atacurile de panică, stările anxioase, depresiile şi fobiile. ”Când analizăm o persoană care are atacuri de panică, fobii, de obicei are probleme şi cu somnul. Nu prea o să vezi o persoană optimistă, care nu a dormit de trei zile”, explică psihologul Stelian Chivu.

La nivel mental, lipsa somnului se manifestă prin lipsa concentrării, gândurile sunt din ce în ce mai negative, iar persoana respectivă devine o persoană pesimistă. ”Somnul per ansamblu este o hrană. S-a constatat în urma unor studii că persoanele care nu reuşesc să doarmă suficient produc mai multe accidente, nivelul productivităţii scade, ca şi focusarea, creşte iritabilitatea în raport cu colegii de serviciu”, detaliază Stelian Chivu.

Insomniile pot fi moştenite genetic

Sunt mai multe cauze care generează insomniile. Deşi pare greu de crezut, insomniile sunt moştenite de la părinţi. ”Dacă mama sau tata se trezeau la trei sau patru dimineaţa, este posibil ca şi viitorul adult să se manifeste aşa, deoarece informaţia ce ţine de insomnie se poate transmite şi genetic”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Dacă o persoană lucrează în ture, se poate forma un reflex necondiţionat şi respectivului îi va veni foarte greu să mai doarmă noaptea.

Şi factorii de mediu stresori influenţează somnul.  Apropierea locuinţei de o şosea foarte circulată este un factor stresant, ca şi apropierea acesteia de aeroport sau de gară, ori vecinii gălăgioşi. Schimbarea fusului orar influenţează, de asemenea, calitatea somnului.

Vizualizarea filmelor de groază sau a filmelor extrem de intense  ocupă, de asemenea, unul din primele locuri la capitolul factori care influenţează somnul. ”Când o persoană vizionează un film, gen thriller, la 12 noaptea, subconştientul continuă o parte din film în timpul somnului. Emoţiile, informaţiile transmise de filmul respectiv sunt preluate de subconştient şi este foarte posibil ca după ce adoarme, persoana respectivă să  aibă un coşmar”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Stresul crează insomnii

Un termen limită pentru realizarea unei lucrări sau unui proiect, ori o deplasare sunt generatoare de stres. Stresul, la rândul lui, crează  insomnii.

Nu putem uita persoanele care s-au obişnuit să se culce foarte târziu şi să se trezească la prânz. Acest lucru nu este deloc bun pentru organism, deoarece omul este prin natura lui diurn.

Alte elemente  care ne afectează somnul şi de care mulţi dintre noi ştiu puţini lucruri sunt nodurile geopatogene , aşa numitele locurile rele, cum sunt cunoscute în limbaj popular.

Dacă ai patul aşezat într-un nod Hartmann, vei constata că nu reuşeşti să dormi deloc bine.  Nodurile Hartmann sunt energii ale planetei care perturbă somnul. Pe româneşte spus, reţelele Hartmann sunt nişte puncte energetice, care generează aşa numitele energii rele sau negative.

Ele se manifestă asupra noastră printr-o încărcare a corpului cu o cantitate mai mare de câmp electromagnetic. Nu întâmplător biserile vechi erau construite în locuri ”rele”, în ideea să vindece zona respectivă.

Primul pas spre vindecarea de insomnie este eliminarea factorului stresant. Spre exemplu, cei care au locuinţa lângă o şosea, pot folosi dopuri de dormit.

Ieşirile în natură sunt la îndemâna oricui, iar aceste ”evadări” permit creierului să se oxigeneze şi să se detensioneze. La aceasta se pot adăuga şi exerciţiile fizice, meditaţia, focusarea pe diferite desene geometrice, deci anumite tehnici care îţi induc starea de somn.

Mesele târzii influenţează calitatea somnului

Se pot aduce în casă diverse plante,  animale sau păsări, eventual după o discuţie cu un specialist, pentru ca trebuie ca acesta să stabilească cu exactitate de ce are nevoie persoana în cauză.

Cei care şi-au făcut un obicei greşit din a se culca târziu pot folosi cristaloterapia, cromoterapia, sonoterapia, deci medicina vibraţională, dar dincolo de orice altceva trebuie să înveţe să se relaxeze.

Sunt tehnici de relaxare, ce pot fi deprinse uşor, însă este de dorit ca acestea să fie recomandate de către un psiholog.

Puţini dintre noi s-ar gândi că una dintre cauzele insomniilor sunt şi mesele târzii.”După ce mănânci şi te culci, corpul fizic se odihneşte, dar stomacul e nevoit să digere în continuare. Aşa se face că agitaţia stomacului se transmite creierului şi apar coşmarurile”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pentru persoanele cu un metabolism accelerat, se recomandă consumul de fructe şi legume, deci ceva uşor, care să nu aglomereze stomacul înainte de culcare.

Duşurile ajută foarte mult pentru obţinerea unui somn bun, în special cele scoţiene, adică duşurile reci-calde, pentru că ele nu spală doar corpul fizic, ci şi emoţiile negative.

Important este să conştientizăm gândurile  pe care le avem înainte de a merge la culcare. Dacă acestea sunt pozitive, calitatea somnului va fi una bună. În caz contrar, ne vom confrunta cel mai probabil cu insomnii sau coşmaruri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite