Cât de bogată era Miţa Biciclista, celebra prostituată de lux: şi-a luat case într-un oraş cu 12 consulate, doar pentru a seduce bărbaţi celebri şi plini de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra Miţa Biciclista, coana cu bikini şi maşină coupe, care a cucerit inimile bărbaţilor în perioada interbelică, a deţinut două case şi în Galaţi. Frumoasa curtezană a fost atrasă de oraşul de la malul Dunării, care, la acea vreme, avea 12 consulate şi, desigur, consuli bogaţi. Miţa Biciclista trăia pe picior mare. Aşa se face că şi-a permis să cumpere casele de la numerele 42 şi 44, de pe strada Mihai Bravu din Galaţi.

Miţa Biciclista, curtezana pe bicicletă, şi-a petrecut vremea şi pe străzile Galaţiului de altă dată. De o frumuseţe răpitoare, Miţa adora luxul şi după ce a locuit o perioadă în Franţa, aceasta a ales să adopte un stil de viaţă extravagant, cu iz parizian.

„Era o femeie care rupea barierele comportamentului din acea perioadă, era mai libertină. Avea un comportament neconvenţional faţă de majoritatea femeilor din acea perioadă. A apărut într-un costum de baie altfel decât apăreau femeile pe plajele de la Constanţa, din acea perioadă. A lovit cu o umbrelă în cap un gardian, tot pe plajă, pentru că acesta i-a reproşat că ţinuta este neadecvată. Circula cu bicicleta şi probabil că de aici i s-a atras şi renumele de <bicicilsta>”, a declarat Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură, Galaţi.

George Ranetti, un jurnalist al vremii, care a îndrăgit-o foarte mult, dar care nu a avut acces la inima ei, i-a astribuit porecla de „Miţa Biciclista”.

image

„De fapt numele ei real era Maria Mihăescu, originară dintr-un sat din judeţul Prahova.
Avem mândria să locuim într-un oraş în care cunoscuta Miţa Biciclista a deţinut două proprietăţi. Imobilele au intrat în proprietatea ei în urma unei licitaţii. La vremea aceea, imobilele i-au aparţinut lui Ghiler, unul dintre fondatorii Şantierului Naval din Galaţi. Fiul lui Ghiler, un inginer care lucra la Şantierul Naval a contactat de la Maria Mihăescu un împrumut de aproximativ două milioane de lei, în 1926, ipotecând cele două proprietăţi ale sale de pe strada Mihai Bravu din Galaţi, la numerele de atunci, 28”, a relatat Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură, Galaţi.

În ordonanţa de adjudecare, cele două case sunt descrise în detaliu. Astăzi, aceste imobile se află la numerele 42 şi 44 şi ambele sunt monumente istorice. Văzând că nu primeşte banii la timp de la Ghiler, Miţa Biciclista a pofitat de acea ipotecă şi a înaintat o acţiune în instanţă, iar instanţa a scos la licitaţie imobilele respective.

Tanti Mita Biciclista Galati

„Culmea e că dacă la primele două, trei termene nu s-a ivit cineva care să participe la licitaţie, Maria Mihăescu, ea însăşi creditoare, a participat ca şi licitator. S-au opus avocaţii lui Ghiler, însă instanţa i-a dat câştig de cauză Mariei Mihăescu şi printr-un lung şir de alte termene ale acestui proces, Maria Mihăescu a ajuns să cumpere cele două imobile cu sumele de 400.000 lei fiecare, iar diferenţa de bani a recuperat-o de la un bărbat care câştigase iniţial licitaţia, însă decedând, nu a mai putut adjudeca imobilele. Maria Mihăescu i-a dat în judecată pe moştenitorii licitatorului, cerându-le despăgubiri şi astfel a câştigat cu mult mai mult decât împrumutase. În acea perioadă Miţa Biciclista avea aproximativ 40 de ani. Chiar la una din licitaţii se prezentase cu viitorul său soţ, un colonel de la Curtea Regală”, a spus Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură, Galaţi.

Deşi marea iubire a Miţei a fost doctorul Nicolae Minovici, extravaganta biciclistă s-a căsătorit cu un anume general Dumitrescu. Potrivit scrierilor vremii, în anii '40 Maria Mihăescu îl trimitea pe acesta la cerşit pentru a lua cina ulterior la Athenee Palace, dar şi pentru a-şi vopsi părul la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

image

„În aceste case nu ştim dacă Maria Mihăescu a locuit vreodată, dar cu siguranţă le-a închiriat, pentru că în perioada 1930 - 1931, pe strada Mihai Bravu, la numărul 28, figura Consulatul Poloniei”, a mai precizat Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură, Galaţi.

După moartea Mariei Mihăescu, survenită în 1967, cele două imobile au intrat în proprietatea moştenitorilor acesteia. În 1950 a intervenit naţionalizarea şi un imobil a fost preluat de stat, iar cel de la numărul 44 le-a rămas moştenitorilor.

image

„Acesta a fost vândut pe la 1976 unei persoane fizice, de unde de altfel am şi documentul care atestă că Maria Mihăescu a intrat în proprietatea acestei case. Imobilul de la numărul 42, unde astăzi funcţionează Casa de Asigurări de Sănătate, a fost transformat într-un sediu al unei firme de stat, al unei cantine, grădiniţe, creşe, pentru ca după înfiinţarea CJAS imobilul să fie cedat ca sediu al acestei instituţii. Cele două imobile din Galaţi, care au aparţinut Miţei Biciclista au fost construite în stilul specific al anilor 1880, cu elemente neoclasice. Sunt imobile care se bucură de curţi generoase, de terenuri, dar şi de hrube aşa cum erau imobilele odinioară. Casele aveau câte 7 - 8 camere, la care se adăugau anexele. Acestea foloseau ca încăperi folosite de personalul care îngrijea gospodăria respectivă”, a spus Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură, Galaţi.

image

Pentru că era o femeie frumoasă şi extravagantă, Miţa Biciclista a frânt inimile multor bărbaţi celebri, precum Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau regele Ferdinand. Acesta din urmă i-a dăruit Mariei Mihăescu o casa în Bucureşti, situată pe strada Biserica Amzei, la numărul 9.
Tanti Miţa a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, îmbrăcată în pantaloni. Frumoasa Miţa purta o caschetă de mătase, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari, a la madame Butterfly.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite