Bătălie echilibrată pentru fotoliul de primar al Galaţiului. Cine sunt oamenii aruncaţi în luptă de partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Pucheanu, Bogdan Rodeanu, Onuţ Atanasiu, Marius Stan, Cătălin Cristache FOTO C Crângan
Ionuţ Pucheanu, Bogdan Rodeanu, Onuţ Atanasiu, Marius Stan, Cătălin Cristache FOTO C Crângan

Potrivit sondajelor de opinie pre-electorale comandate de partide, nu mai puţin de cinci dintre potenţialii candidaţi sunt creditaţi cu peste 10% dintre opţiunile electoratului. Se estimează că postul de primar va fi adjudecat cu circa 30% din voturile exprimate.

Lupta pentru fotoliul de primar al municipiului Galaţi pare, cel puţin deocamdată, o competiţie deschisă oricărui rezultat, având în vedere că sondajele de opinie din ultimul an, făcute la comanda partidelor, au arătat că niciun candidat nu trece de 30% din opţiunile electoratului. Desigur, există şi scenarii mai optimiste, însă acestea ies la modul neverosimil din media enunţată.

Deşi doar câteva dintre partide au făcut publice nominalizările de candidaţi, trebuie avut în vedere faptul că nu mai puţin de cinci dintre favoriţi (desemnaţi deja sau  încă în cursa internă; aproape toate formaţiunile au apelat la această metodă de desemnare) sunt creditaţi cu peste 10% din intenţiile de vot ale electoratului gălăţean.

Asta înseamnă că lupta va fi foarte strânsă şi că diferenţa va fi făcută de amănunte cum ar fi implicarea partidului, implicarea personală, bugetul de campanie, modalităţile de promovare alese, „iepuraşii electorali” aleşi, campaniile murdare şi chiar amănuntele legate de membrii de familie ai fiecărui candidat în parte.

Partidul Social Democrat (PSD), partidul care a dominat alegerile locale în ultimii 30 de ani, l-a nominalizat deja drept candidat pe Ionuţ Pucheanu, primarul în exerciţiu, alături de care stau, ca echipă, actualul city-manager Marius Humelnicu (ex-secretar de stat în guvernul Dăncilă) şi actualul viceprimar Sorin Enache.

Ionuţ Pucheanu este creditat în acest moment cu prima şansă în a câştiga încă un mandat de primar, însă scorul anticipat nu este deloc liniştitor pentru social-democraţi. Trebuie remarcat şi faptul că, spre deosebire de alte partide, PSD nu are dileme legate de suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare, dat fiind că are echipe distincte de candidaţi.

PNL, în schimb, se află într-o situaţie destul de delicată la locale. Dacă pentru parlamentare are un nucleu consistent de oameni, cu notorietate, pentru Primărie nu are în acest moment o persoană foarte cunoscută pe care să o propună alegătorilor. Omul cu care în 2012 au câştigat primăria (împreună cu PSD, în USL), Marius Stan, a plecat cu scandal din partid, iar acum a anunţat că va participa la alegeri din partea Partidului Împreună pentru Moldova.

În aceste condiţii, liberalii mizează pe o întrecere internă între profesorul Valeriu Onuţ Atanasiu şi omul de afaceri Nicolae Petrişor Potec, cu care speră să-i ţină piept candidatului PSD, deşi se află într-o competiţie dură şi echilibrată pentru voturile de dreapta cu cei de la PMP, ALDE, USR-PLUS şi cu fostul edil Marius Stan.

La Galaţi, USR şi PLUS au anunţat deja că vor participa la alegerile locale cu un candidat comun, însă desemnarea acestuia se va face la începutul lunii martie. În cursă se află Bogdan Rodeanu, Flavia Susnoschi şi Stănică Ambrinoc. Primul, deputat în exerciţiu, este creditat cu prima şansă, mai ales că în ultimii 3-4 ani şi-a axat discursul public, aproape exclusiv, pe chestiuni ce ţin de administrarea oraşului Galaţi.

La ALDE, lucrurile nu sunt foarte clare. Partidul are un subprefect care a făcut echipă şi cu PSD, dar face acum şi cu PNL, însă organizaţia de la Galaţi este destul de nehotărâtă pe ce oameni va miza pentru Primărie. Liderul Cristian Dima nu pare convins să candideze la locale (vrea un post de deputat), aşa că este posibil ca favorit să fie Radu Cosca.

Derută este şi la Pro România, unde veteranul Eugen Durbacă (fost primar al Galaţiului în două rânduri şi actual deputat) a declarat că lasă locul tinerilor, fără a nominaliza însă pe cineva.

Cel mai vocal partid la nivel local, PMP, prin liderul de la Galaţi al acestuia, deputatul Cătălin Cristache, susţine că ar trebui să dea candidatul unic al dreptei, însă celelalte formaţiuni nu par dispuse să negocieze cu el. În aceste condiţii, Cristache este înclinat în mare măsură să intre în cursa pentru Primărie, însă o altă nominalizare internă este consiliera locală Oana Iurescu.

În fine, UNPR, un partid care practic nu mai există la Galaţi, avansează ideea că ar putea participa la alegerile locale cu Picu Apostol Roman, unul dintre viceprimarii în funcţie ai oraşului. Situaţia este însă destul de complicată, căci Roman este cunoscut ca „remorcă” a PSD, iar candidatura lui ar lua tocmai din voturile candidatului social-democrat, lucru care n-ar fi tocmai pe placul actualilor aliaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite