Baronii locali de Galaţi: au fost trei, a mai rămas doar unul - Eugen Durbacă
0Dintre cei trei baroni locali de la Galaţi care făceau parte, în 2011 din TOP 65 BARONI LOCALI (care includea atât persoane aflate acum "în cărţi", dar şi baroni retraşi din activitate), doar Eugen Durbacă mai este în activitate. Fost primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean, Eugen Durbacă a râvnit şi a obţinut o funcţie de senator din partea Partidului Conservator.
Lista baronilor locali din Galaţi includea, pe lângă Eugen Durbacă şi alte două persoane foarte influente: Ilie Plătică Vidovici (fost senator timp de patru mandate, acum retras din viaţa publică) şi Dan Lilion Gogoncea (fost preşedinte CJ, fost preşedinte la Camera de Comerţ).
Eugen Durbacă s-a făcut remarcat încă din anii glorioasei dictaturi comuniste la Întreprinderea de Utilaj Greu pentru Construcţii Siderurgice. Deşi era director, angajaţii şi subalternii îl alintau cu apelativul "Giani Dungă". Odată ajuns la conducerea unei întreprinderi atât de importantă, Eugen Durbacă a fost obligat să intre în hora politică de pe plan local. Eliberat de “jugul” comunist, Eugen Durbacă s-a apucat serios de politică în 1990 când s-a înscris în Partidul Socialist al Muncii, partid care l-a ajutat practic să câştige primul mandat de primar. N-a stat prea mult în PSM şi a trecut la PDSR, apoi la PDAR, de unde a plecat împreună cu un grup important de oameni către ApR. N-a prins foarte mulţi purici nici pe acolo şi a tras “o fugă” şi pe la Partidul Democrat unde a primit chiar o funcţie importantă: şefia organizaţiei municipale Galaţi. A plecat după un scandal monstru la Partidul Umanist din România, devenit ulterior Partidul Conservator, acolo unde încă mai este preşedintele organizaţiei judeţene. Indiferent de partidul la care a fost, Durbacă a avut un loc rezervat în prim-planul politicii locale şi chiar naţionale. A fost primar pentru două mandate consecutive, preşedinte la Consiliul Judeţului şi vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii în ultimele două legislaturi, iar în prezent este senator PC.
Dar cum ei mai mulţi politicieni de top intră în vizorul presei cu afaceri necurate, nici Durbacă nu a scăpat. Numele lui este asociat într-una dintre afacerile puse la cale de către Mihail Boldea, fost deputat PDL ajuns în arest după ce a fost acuzat de grave infracţiuni. Vorbim aici despre dosarul "Aviasan", cel în apare Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă, implicat în tranzacţiile cu terenuri în suprafaţă totală de 40 de ha din acea zonă. Nu este însă singurul caz în care apar atât un membru al familiei Durbacă, cât şi Boldea. În toamna anului trecut, fiul lui Eugen Durbacă, Cristofor, era implicat într-un scandal cu bijuterii. Poliţiştii au ridicat 18 kilograme de aur dintr-un lanţ de bijuterii la care era asociată una dintre firmele lui Cristofor Durbacă, alături un partener turc, Kavak Nemecttin. Motivul confiscării era acela că unităţile respective comercializau bijuterii care purtau mărci falsificate. Boldea a fost avocatul care a apărat cauza lui Durbacă-fiul, susţinând că percheziţiile poliţiştilor la magazinele de bijuterii au fost ilegale.
În 2012, acelaşi Cristofor Durbacă şi-a anunţat intenţia de a înfiinţa o fermă de creştere a sturionilor şi o fabrică de prelucrare a peştelui şi a produselor din peşte. Printr-o minune neclară, la scurt timp, Consiliul Judeţului Galaţi, unde Eugen Durbacă era vicepreşedinte, a adoptat o hotărâre privind accesarea fondurilor europene pentru promovarea consumului de peşte în regiunea de sud-est.
Dacă ne uităm în declaraţia de avere a lui Eugen Durbacă vedem că acesta deţine un apartament de 67 mp, un garaj şi o Dacia din ’84. Dacă însă ne luăm după declaraţia de interese şi Registrul Comerţului, Durbacă este fericitul deţinător al unei cote de 75 la sută din SC Delta Rom SA, companie cu 71 de angajaţi. Specializată în comerţul cu carburanţi, firma lui Durbacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de nu mai puţin de 30,86 milioane de lei. În mod ciudat, deşi benzinăriile sunt o afacere cel puţin la fel de profitabilă ca jocurile de noroc, profitul declarat de Delta Rom în 2011 a fost de doar 1,38 la sută din cifra de afaceri, respectiv 0,42 milioane de lei! Durbacă mai deţine şi SC Delta Com’93 SRL, firmă care, în prezent, „vegetează” în aşteptarea unor vremuri mai bune. Vremuri de care Eugen Durbacă se pare că nu va duce lipsă, dat fiind faptul că, în urma alegerilor parlamentare, va schimba mandatul de consilier judeţean cu cel de senator.