Bacalaureat 2015 Română Galaţi. Ce subiecte au picat la BAC. Rezolvarea subiectelor, live pe adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat Galati 2015. Foto: Arhivă
Bacalaureat Galati 2015. Foto: Arhivă

Bacalaureat 2015 Română. Absolvenţii de licee susţin luni, 29 iunie, proba scrisă la limba şi literatura română. Urmăriţi site-ul adevarul.ro pentru a vedea ce subiecte au primit elevii la BAC 2015 Română. Tot pe adevarul.ro au loc rezolvarile subiectelor de la Română de la Bacalaureat, iar profesorii de limba română vor vorbi despre dificultatea subiectelor.

UPDATE Subiecte Bacalaureat 2015 Română 

REAL

Subiectul I: De analizat un text numit "Trei Generaţii", cu mai multe cerinţe, cum ar fi găsirea de sinonime.

Subiect II: Un text argumentativ despre importanţa sportului.

Subiectul III: De caracterizat un personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu

Rezolvare subiecte Română Bacalaureat 2015 - REAL

1. socoteai - credeai, deştepţi - inteligenţi

2. fonetic - rostirea împreună a două cuvinte; morfologic - desparte două cuvinte diferite

3. a da viaţă, a-şi lua viaţa, a salva viaţa

4. Tema iubirii

6. O modalitate de caracterizarea poate fi relaţia dintre cele două personaje sau notaţiile de la început, care denotă o trăsătură, spre exemplu: „stingherită, cu ochii în jos”

7. Aici putem să menţionăm şi alte funcţii ale notaţiilor autorului. În general, notaţiile scenice sunt adresa actorilor, regizorului sau scenografului. În cazul nostru sunt adresate personajelor pentru a reliefa anumite trăsături. Nonverbale - poziţia corpulu, mimică. Pauzele scurte sunt elemente paraverbale. Zgomotul paşilor - elemente referitoare la atitudinea pe care trebuie să o adopte cele două personaje. gestul prin care îi sărută mâinile - sunt elemente nonverbale

8. Prezenţa indicaţiilor scenice, modul de expunere predominant care este reprezentat de dialog. Şi ar fi fost bine să precizeze scena şi dialogul dintre Ruxandra şi Şerban

9. Ei exprimă ideile, dar uită că un text literar înseamnă şi limbaj expresiv. Ei trebuiau să explice rolul figurilor de stil sau al imaginilor artistice sau câmpul semantic predominant. Ideea este evidentă. Şerban încearcă să testeze iubirea Ruxandrei şi Ruxandra îi spune „toată viaţa”, ceea ce însemnă că, pentru el, ea ar fi în stare să suporte orice carenţă a vieţii. Şerban îi spune că „nu, nu toată viaţa”, iar acest schimb de replici dintre cei doi reliefează intensitatea sentimentelor de cele două personaje. Vedeţi şi despre motivul iubirii, că ei stau îmbrăţişaţi. El încearcă să o încurajeze, este uimit de iubirea şi devotamentul ei, dar vrea să o asigure că, fiind un muzicant mare, asta înseamnă că nu o să ducă lângă el o viaţa pllină de adversităţi.

Interogaţia artistică alături de enumeraţia „crunţi de lipsuri de sărăcie” ilustrează la nivel artistic o trăsătură a vieţii artistului care este răsplătit uneori chiar prea târziu pentru creaţia lui. Ei au avut de explicat o enumeraţie şi o interograţie retorică. Propoziţia exclamativă denotă siguranţa şi certitudinea cu care îi răspunde fata. Şi punctele de suspensie ar fi putut fi explicate: acestea redau o trăire intensă. Propozţiile sunt foarte scurte la ambii, acestea fiind de regulă eliptice de predicat. Acestea redau trăirile, care, alături de punctele de suspensie, susţin trăirile personajelor. Câmpul semantic predominant ar fi cel al existenţei, al vieţii, „trării”,  „toată viaţa”, „carieră”.

SUBIECTUL II

Aici trebuiau să aibă o ipoteză clară în care să prefigureze cele două argumente. Aici trebuie să aibă scrise pe ciornă cele două argumente, ipoteza, pentru că dacă nu îţi faci un plan... pot combina cele două argumente

Un argument ar fi din punct de vedere fiziologic, că este important pentru sănătate şi, în al doilea rând, şi din punct de vedere psihic. Pentru că un sport, pe lângă faptul că ajută la oxigenarea creierului, îl poate da şi un aplomb, adică sportul te sprijină şi intelectual. De asemenea, elevii nu trebuie să uite de conectori şi de verbele de opinie, care trebuie puse la început. 

SUBIECTUL III

Aici era foarte simplu: puteau alege basmul - „Povestea lui Harap Alb”, puteau să aleagă un personaj din „Enigma Otiliei” sau un persOnaj din „Moromeţii”. Ei trebuie să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, se vorbeşte apoi puţin despre arta contruirii personajului, pentru că fiecare autor îşi contruieşte altfel personajele.

UMAN

Subiectul I: De analizat un text numit "Trei Generaţii", cu mai multe cerinţe, cum ar fi găsirea de sinonime.

Subiectul II: Text argumentativ despre rolul scriitorului în societate

Subiectul III: Relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic.

Rezolvare subiecte Română Bacalaureat 2015 - UMAN

Profesoara Ecaterina Stanca: Subiectele sunt accesibile, destul de uşoare. Mai rar a existat posibilitatea între a opta între perioada clasică (Ion Creangă), perioada interbelică (George Călinescu) şi perioada postbelică (Marin Preda). Paleta este destul de mare. În sfârşit cred că au răsuflat uşuraţi!

La primul subiect au totuşi un fragment din genul dramatig, unde ei se aşteptau la poezie. E uşor subiectul, nu pune mari probleme

Subiecte Real Bacalaureat 2015 Română

Subiecte Română Uman

Subiecte Bacalaureat 2015 Română UMAN
Subiecte Bacalaureat 2015 Română UMAN

Bacalaureat  2015 Română. Centrele de examen din judeţul Galaţi

Candidaţii la Bacalaureat vor intra de luni, 29 iunie, în febra examenelor scrise la Bacalaureat 2015. Pe ultima sută de metri, ministrul Educaţiei a schimbat regulile jocului, precizând că tezele urmează să fie corectate în alt judeţ, pe motiv că astfel scapă şi profesorii de presiunea părinţilor sus-puşi care au copii în examen.

Tezele candidaţilor din Galaţi vor pleca într-un judeţ care va fi tras la sorţi, transportul fiind păzit de jandarmi.

Elevii din judeţul Galaţi vor susţine examenul de Bacalaureat 2015 în 14 centre, dintre care 11 sunt în municipiul Galaţi şi trei în Tecuci.

La Colegiul Tehnic "Radu Negru" au fost arondaţi elevii de la Colegiul Economic şi Liceul din Tudor Vladimirescu, în timp ce la Colegiul "Elena Doamna" vor veni elevii de la CNVA şi de la "Cuza". La Liceul de Artă vor susţine examenul candidaţii de la Colegiul "Elena Doamna" şi de la Seminarul Teologic, iar la Colegiul "Traian Vuia" (Auto), cei de la Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional "C. Negri" şi Liceul de Marină. Liceul Teoretic "Mircea Eliade" va fi centru de examen pentru cei de la Metalurgic, Colegiul "Paul Dimo" şi Liceul din Pechea. 

Elevii de la "Anghel Saligny" şi de la Liceul CFR vor da examen la Colegiul "D. Moţoc", iar cei de la "Racoviţă" şi Colegiul "Traian Vuia", la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu". La Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" (Metalurgic) vor fi găzduiţi cei de la "Moţoc" şi "Radu Negru", iar la Liceul de Marină, cei de la Liceul "Sf. Maria", Liceul de Arte şi Liceul "Marin Coman". La Liceul "Sf. Maria" vor da examen elevii de la CNMK şi "Dunărea". Liceele din Bereşti şi Tg. Bujor dar şi Liceul "Mircea Eliade" au fost arondate la Colegiul "Paul Dimo".

La Colegiul de Agricultură şi Economie din Tecuci vor merge elevii de la "Caledoniu" şi "Caragiani", Liceul Particular "Magisterum", dar şi cei de la Cudalbi şi Corod. La "Spiru Haret" au fost arondaţi cei de la Colegiul Agricol şi cei de la Liceul din Iveşti. Elevii de la "Haret" şi cei de la "Calistrat Hogaş" vor da examen la Liceul Tehnologic "Ov. Caledoniu".

Rezolvări Subiecte Bacalaureat 2015 Română

Aşa cum v-a obişnuit deja, adevarul.ro va prezenta rezolvarea subiectelor la BAC 2015 Română în ziua de luni, 29 iunie, la ora 11.00.

Regulamentul examenului de Bacalaureat îl găsiţi pe site-ul ISJ Galaţi sau pe edu.ro.

Rezultatele la Bac 2015 vor fi publicate în data de 6 iulie 2015, iar Rezultatele finale la Bac 2015 vor fi publicate pe 10 iulie 2015.

Calendar Bacalaureat 2015. Sesiunea iunie-iulie 2015

29 iunie 2015 - Limba şi literatura româna ,proba scrisă;
30 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă, proba scrisă;
1 iulie 2015 - Proba obligatorie a profilului, proba scrisă;
3 iulie 2015 - Proba la alegere a profilului şi specializării, proba scrisă;
6 iulie 2015 – Afişarea rezultatelor (până la ora 12,00);
6 iulie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 12,00-16,00);
7–9 iulie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor;
10 iulie 2015 – Afişarea rezultatelor finale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite