UPDATE BAC 2017 Galaţi. Rezolvarea subiectelor care s-au dat la examenul de la Limba Română VIDEO
0Absolvenţii de liceu din judeţul Galaţi au susţinut astăzi prima probă scrisă a Bacalaureatului din 2017, la Limba şi literatura română.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte rezolvarea subiectelor la Limba Română, în modulul Adevărul LIVE
„Per total, subiectele au fost puţin mai dificile în comparaţie cu anii trecuţi. Consider că se putea obţine nota 6-7 cu uşurinţă. Poezia nu ar fi trebuit să le dea bătăi de cap, deşi cred că ar fi fost mai uşor pentru ei să primească o poezie de la un autor cunoscut. Faptul că au fost lăsaţi să aleagă între operă scrisă de Slavici şi una de Rebreanu le-a conferit o anumită flexibilitate evaluaţilor, ceea ce este un lucru bun pentru ei. Subiectul al II-lea nu mi se pare ieşit din comun. Trebuiau doar să ştie cum să facă o argumentare într-un mod logic şi coerent“, a explicat pentru Adevărul, Mihaela Apetrei, specialist în Limba Română.
„Subiectele au mers pe acelaşi tipar ca în anii trecuţi. Cerinţele au avut un nivel de dificultate mediu spre dificil. Cred că se putea obţine nota 7,50-8 cu uşurinţă. Textul argumentativ de la subiectul al II-lea a avut o temă generoasă, acccesibilă elevilor. Cât despre subiectul al III-lea, acesta a fost unul relativ uşor pentru candidaţi pentru că în general ei înţeleg mai bine genul epic, comparativ cu genul liric sau dramatic“, a declarat profesoara Ruxandra Achim pentru Adevărul.
UPDATE 10.30
PROFIL UMAN. Conform candidaţilor care deja au ieşit din sala de examen, la profilul Uman s-a dat la primul subiect să se caracterizeze relaţia dintre două personaje dintr-un roman („Moromeţii”) de Marin Preda.
La al doilea subiect s-a dat un text argumentativ despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică.
Un al subiect, pe genul liric, a fost legat de o poezie de Ion Vinea.
PROFIL REAL. La Profilul Real, primul subiect a fost: Genul liric - Comentariu pe poezia „Alt cântec”, de Adrian Maniu.
Subiectul 2 (text argumentativ): Rolul comunicării pentru reuşita unui proiect de succes în echipă.
Subiectul 3: Particularităţi de construcţie a unui personaj într-un text narativ de Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu.
Cei 2.945 de elevi din judeţul Galaţi intră în ”febra” Bacalaureatului 2017, susţinând astăzi prima probă scrisă, la Limba şi literatura română. Accesul absolvenţilor de liceu în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 - 8,30, pe baza actului de identitate.
Mare atenţie la regulile de examen, conform cărora nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe şi însemnări, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul telefoanelor mobile sau a oricărui mijloc electronic de calcul sau comunicare.
Elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei care vor alege să ignore regulile amintite,vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele au fost folosite sau nu.
Mai mult decât atât, nu vor putea participa la probele următoare de la Bac şi nu li se vor recunoaşte, în sesiunile următoare, notele la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice şi digitale. Nu în ultimul rând, absolvenţii de liceu eliminate din examen nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 30 iunie proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 5 iulie, până la ora 16,00, vor fi afişate rezultatele şi depuse contestaţiile între orele 16,00-20,00. Între 6 şi 9 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.
Locul patru la nivel naţional la promovarea Bac-ului, dar şi un număr record de contestaţii
3.430 de elevi din judeţul Galaţi au susţinut Bacalaureatul în intervalul 13 iunie - 8 iulie 2016. În tot judeţul Galaţi un singur candidat a reuşit să obţină, înainte de contestaţii, media de zece. Este vorba despre o elevă de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri (CNVA) din Galaţi, care a impresionat la toate probele susţinute.
Alţi şapte elevi gălăţeni au obţinut medii peste 9,90. Patru sunt de la CNVA, iar câte unul de la Colegiul Naţional ”Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” şi de la Colegiul Naţional ”Costache Negri”.
Nu mai puţin de 583 de elevi din judeţ au reuşit să obţină media peste 9,00 la Bacalaureat 2016.
2.457 dintre cei 3.430 de gălăţeni înscrişi la examen au reuşit să obţină media peste 6,00, deci au promovat Bacalaureatul 2016, Galaţiul clasându-se pe locul patru la nivel naţional la acest capitol.
După afişarea notelor, 1.330 de elevi din judeţul Galaţi au depus contestaţii, un record pentru ultimii 25 de ani.