Şoferii care rămân blocaţi în zăpadă cu maşini fără anvelope de iarnă vor plăti până la 1.470 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoturism blocat în zăpadă Foto: arhivă
Autoturism blocat în zăpadă Foto: arhivă

Având în vedere răcirea accentuată a vremii,  ninsorile şi vântul puternic, poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor să circule cu autovehiculele numai dacă este strict necesar.

Dacă sunteţi nevoiţi să circulaţi cu autovehiculele în interiorul localităţilor, şi cu atât mai mult în cazul în care trebuie să vă deplasaţi în afara acestora, trebuie să respectaţi o serie de recomandări ale poliţiştilor rutieri.

Astfel, este extrem de important să acordaţi o atenţie specială stării tehnice a autovehiculului şi să nu porniţi la drum dacă sesizaţi probleme de funcţionare ale sistemelor de direcţie şi de frânare, precum şi ale instalaţiei de semnalizare.

Echipaţi autovehiculul cu accesoriile necesare pentru sezonul rece: cauciucuri de iarnă, eventual şi cu lanţuri antiderapante, nisip şi lopată.

Înlăturaţi în totalitate pelicula de gheaţă care se formează  pe parbriz, lunetă, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare în timpul staţionărilor mai lungi şi asiguraţi-vă de  funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).

Evitaţi manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiţi frâna de motor atunci când circulaţi pe un carosabil alunecos din cauza poleiului sau a stratului de zăpadă bătătorită. Veţi evita astfel pierderea aderenţei şi implicit triplarea distanţei de frânare.

Când vă apropiaţi de intersecţii, curbe, pasaje pietonale, staţii de autobuz etc. încetiniţi din timp deplasarea autovehiculului cu ajutorul schimbătorului viteză, cuplând într-o treaptă inferioară.

Adaptaţi în permanenţă viteza cu care circulaţi, la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

Păstraţi în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

Având în vedere experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în accidente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.

De altfel, tuturor şoferilor, chiar şi celor experimentaţi, li se recomandă să nu pornească la drum în afara localităţilor decât dacă este absolut necesar, pentru că orice deplasare, în astfel de condiţii meteorologice, implică riscuri de blocare în trafic.

Cât costă să n-ai anvelope de iarnă la maşină

Poliţiştii Serviciului Rutier atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate şi cu dispozitive antiderapante.

Pentru neechiparea corespunzătoare condiţiilor de iarnă se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea sancţiunii este de la 630, la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite