16% dintre gălăţeni nu-şi pot plăti ratele bancare. Galaţiul are cu 50% mai multe credite restante decât media pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15,62% dintre titularii de credite din Galaţi au restanţe la rate. Foto: Arhivă
15,62% dintre titularii de credite din Galaţi au restanţe la rate. Foto: Arhivă

Informaţiile sunt furnizate de Banca Naţională a României (BNR), care atrage atenţia că unul din zece români este în stare de insolvenţă în relaţia cu băncile, cărora nu le mai poate returna banii împrumutaţi. Restanţele la rate ale românilor depăşesc cinci miliarde de euro!

Situaţia tinde să devină dramatică în ceea ce priveşte creditele restante ale gălăţenilor. Potrivit unui document dat publicităţii recent de către Banca Naţională a României (BNR), aproape 16% dintre gălăţenii care au luat împrumuturi bancare nu mai reuşesc să dea banii înapoi, adunând restanţe sunstanţiale, de bat spre cinci milioane de euro.

Din punct de vedere al restanţelor la credite, Galaţiul se află pe locul şase pe ţară, după Vîlcea, Giurgiu, Sălaj, Vaslui şi Mehedinţi. Media restanţelor de la Galaţi este cu mai bine de 50% mai mare decât media pe ţară.

Populaţia şi firmele din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj înregistrează restanţe pentru o cincime din valoarea împrumuturilor luate de la bănci. Valoarea restanţelor la credite contractate de populaţie şi firme a ajuns la echivalentul a 5,2 miliarde de euro pe primul semetru din 2015, în timp ce soldul împrumuturilor este de 48,6 miliarde de euro.

Ponderea sumelor restante în total credite era de 10,72% la sfârşitul lunii iunie a acestui an.

Infografie credite

Două judeţe vecine sunt pe primul şi pe ultimul loc

Primul loc în topul restanţierilor la credite, în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor contractate, este ocupat de persoanele fizice şi persoanele juridice din judeţul Vâlcea. Aici, pentru 21,6% din valoarea creditelor se înregistrează restanţe. Valoarea lor se ridica la 513 milioane de lei (115 milioane de euro) la sfârşitul lunii iunie şi era mai mare cu peste 10% faţă de sfârşitul anului trecut.

La polul opus, în rândul celor mai bun-platnici, se înscriu persoanele fizice şi juridice din judeţele Gorj şi Dâmboviţa. În Gorj (judeţ vecin cu Vâlcea, unde sunt cele mai mari restanţe!), se înregistrează restanţe pentru doar 4,3% din valoarea creditelor acordate, iar în Dâmboviţa – pentru 5,95%, iar valoarea sumelor cu întârzieri la plată nu depăşeşte în niciunul dintre cele două judeţe 120 de milioane de lei (27 de milioane de euro).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite