Unde a dispărut lemnul tăiat din Crângul Petreşti pentru amenajarea spaţiului de agrement. Valorificarea masei lemnoase ar fi putut aduce bani frumoşi judeţului
0În anul 2015, din pădurea î suprafaţă de 48 de hectare aflată lângă Focşani s-au tăiat aproape 1.000 de metri cubi de lemne.
Amenajarea Crângului Petreşti de lângă Focşani a însemnat la momentul când au început lucrările, respectiv în anul 2015 şi defrişarea a circa unui hectar de pădure.
Drujbele au doborât la pământ sute de copaci, pentru a crea front de lucru obiectivelor care s-au construi în pădure.
Conform avizului semnat cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, defrişările s-au făcut pe 9.000 de metri pătraţi, din cele 48 de hectare ale pădurii şi, potrivit arhitectului judeţului de la acea oră, Daniela Olaru, s-au tăiat doar copacii de pe locul unde s-au amenajat parcarea şi încă două clădiri în interiorul pădurii.
Lemnul rezultat din aceste tăieri, circa 1.000 de metri cubi (n.a. mai exact 993 mc) a dispărut însă din evidenţele Consiliului Judeţean Vrancea, deşi agentul economic care a făcut exploatarea a întocmit avize de însoţire a masei lemnoase.
Camera de Conturi Vrancea, care a făcut verificări în acest caz, a constatat că avizele de însoţire nu poartă semnături care să confirme primirea lemnului de către un reprezentant al Consiliului Judeţean, iar din documentele puse la dispoziţie nu s-a putut face dovada existenţei materialului lemnos, a depozitări sale într-o locaţie ce aparţine Consiliului Judeţean. Totodată, operaţiunile sus menţionate nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii.
“Nu a fost înregistrată în evidenţele patrimoniale şi contabile contravaloarea materialului lemnos (993 mc) rezultat din defrişările efectuate pentru eliberarea amplasamentului necesar realizării unui obiectiv de investiţii”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vrancea.
În acest caz, s-a dispus luarea măsurilor legale pentru invetarierea, evaluarea şi înregistrarea în evidenţa tehnico-operativă şi contabilă a materialului lemnos rezultat din defrişări.
Conform legii, lemnul exploatat trebuia valorificat, fie ca lemn de foc, fie ca material de lucru. Dintr-o licitaţie organizată anul trecut de Consiliul Judeţean pentru valorificarea lemnului rezultat în urma doborârii de către vântul puternic a sute de copaci la Soveja reiese că preţul cu care a fost scos la licitaţie un metru cub de lemne a fost de 183 de lei. Prin urmare, Consiliul Judeţean Vrancea ar fi trebuit să obţină din vânzarea pădurii tăiate de la Crângul Petreşti peste 180.000 de lei.
Consiliul Judeţean Vrancea a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi privind lucrările din Crângul Petreşti.
“Subliniem faptul că raportul Camerei de Conturi Vrancea, prezentat public, a fost contestat în procedură administrativă, contestaţia fiind parţial admisă de Curtea de Conturi a României. Măsurile menţinute de acest for au fost contestate în instanţă, plângerea împotriva Deciziei nr. 5/2017 nefiind soluţionată pe fond nici până la această dată. Concluzionând, prin efectuarea lucrărilor de amenajare a Crângului Petreşti şi a drumului judeţean care leagă Focşaniul de această locaţie de agrement, bugetul judeţului Vrancea nu a fost prejudiciat în niciun fel. Dificultăţile intervenite pe parcursul executării proiectului au fost cauzate de incapacitatea executantului lucrării de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale, nicidecum de acţiunile conducerii Consiliului Judeţean Vrancea. Finalizarea şi darea în folosinţă a Crângului Petreşti este un câştig pentru vrânceni, întrucât reprezintă o locaţie la standarde moderne, în care aceştia îşi pot petrece timpul liber”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean care vizează toate neregulile găsite de Camera de Conturi Vrancea în auditul realizat pentru anul 2016.
Pe lângă arborii "căsăpiţi' în pădurea de la Petreşti, au fost tăiaţi şi plopii de pe marginea DJ204 E, pentru lăţirea drumului de la 6 metri la 12 metri.