Nimic nu este gratis în Casa Domnului, nici măcar înmormântarea
0Prezenţa preoţilor la momente triste din viaţa enoriaşilor, cum ar fi de exemplu înmormântarea nu se rezumă doar la slujba de „veşnică pomenire”, ci înseamnă din partea familiei decedatului anumite costuri.
Statutul pentru Organizarea şu Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române spune la articolul 186 că „este interzisă condiţionarea oficierii slujbei înmormântării de plata oricărei taxe fixate de preot sau de Consiliul parohial”.
Prin urmare, atunci când se apelează la slujitorii Domnului pentru oficierea slujbei de înmormântare, familia decedatului ar trebui să ştie că nu trebuie să plătească nici un ban pentru acest serviciu preoţesc. În realitate lucrurile nu stau chiar aşa, practica dovedind că nici un serviciu nu este gratis, nici măcar ducerea mortului la groapă.
Cu privire la tarife, preoţii din Vrancea spun că Legea Cultelor nu prevede taxe oficiale pentru serviciile religioase şi nici nu există un nomenclator de tarife, ca în perioada comunistă. Fiecare parohie are un consiliu al bisericii, care stabileşte anual nivelurile de contribuţii şi tarife pentru serviciile bisericeşti.
„Tarifele variază de la o parohie la alta. Spre exemplu, la mine în parohie am hotărât în cadrul consiliului parohial doar trei taxe pentru servicii, de bun simţ, care ţin cont de nivelul material al populaţiei. Pentru un botez tariful este de 40 de lei, pentru o nuntă 60 de lei, iar la înmormântare nu este o taxă propriu-zisă, ci cât poate omul să dea, deşi cele mai multe servicii de acest gen le-am făcut gratuit. Bineînţeles, totul se face cu chitanţă”, ne-a precizat părintele Nicolae Cobzaru, din Focşani.
Neoficial însă, preţurile practicate de preoţi sunt cu totul altele, mai ales când evenimentele de familie îi vizează pe cei cu dare mai mare de mână. Doar în faţa Domnului toată lumea este egală, nu şi în faţa preotului, care lucrează cu toate categoriile sociale, de la şomeri şi până la mari afacerişti.
„Am avut un deces în familie iar preotului i-am plătit 100 de lei, după ce am întrebat şi alte rude cum au făcut. Şi la toate pomenile pe care le-am făcut până acum am dat câte 50 de lei preotului. Este adevărat, nu mi-a cerut nimeni nici un ban, ci am făcut-o pentru liniştea mea sufletească”, ne-a spus Mariana Axente, locuitor al oraşului, care a auzit totuşi că sunt familii înstărite care cheamă la înmormântări sobor de preoţi, care trebuie onoraţi ca atare.
În Focşani, oamenii spun că tarifele pentru o înmormântare variază între 100 şi 150 de lei, iar în mediul rural acestea sunt mai mici, de 50 de lei, pentru că şi situaţia materială a oamenior de la ţară este mai redusă.
Relevantă în acest sens rămâne o întâmplare de anul trecut, când însuşi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, confruntându-se cu o problemă semnalată de veteranii de război, a solicitat Patriarhiei Române ca slujbele de înmormântare pentru veteranii de război şi invalizi să fie gratuite, iar răspunsul a fost oarecum stupefiant pentru acesta. Acesta a aflat că există o recomandare pentru preoţi de a ţine slujbe de înmormântare gratuit doar dacă veteranii decedaţii „au participat la viaţa Bisericii şi au contribuit la misiunea ei".
Mai puteţi citi:
Tariful preoţilor maramureşeni pentru o înmormântare se negociază ca la piaţă