Miron Mitrea sau Marian Oprişan, posibili guvernatori al Regiunii Sud-Est?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Mitrea şi Marian Oprişan au recunoscut că sunt ca nişte fraţi  Foto: Ziua Veche
Miron Mitrea şi Marian Oprişan au recunoscut că sunt ca nişte fraţi  Foto: Ziua Veche

Noul Guvern doreşte ca procesul de regionalizare al ţării să se finalizeze până la sfârşitul acestui an, miza fiind obţinerea de fonduri europene.

Potrivit executivului, se propune ca prin modificarea Constituţiei să fie instituite regiunile, iar varianta luată în calcul este de regionalizare pe actualele regiuni de dezvoltare ce funcţionează în ţară din 1998 şi care sunt coordonate de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, organisme neguvernamentale, de utilitate publică.

Judeţul Vrancea face parte dinRegiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care mai fac parte Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi şi Tulcea.

Regiunea are o populaţie de peste 2,5 milioane, dintre toate cele şase judeţe Vrancea fiind judeţul cu o populaţie majoritar rurală. Presa de astăzi a avansat şi două nume pentru postul de guvernator al regiunii, fiind vorba despre Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi Miron Mitrea, senator de Vrancea.

Nu este exclus însă ca Marian Oprişan să-şi dorească această funcţie importantă.

Acesta a declarat astăzi pentru Gândul că centrul regiunii va fi decis prin consultare regională şi nu impus de la centru.

„Se termină cu plimbarea primarilor de la localităţi la Guvernul României. Dacă nu avem în Constituţie că România este împărţită în regiuni, nu putem vorbi de regionalizare. Băsescu a dorit să desfiinţeze judeţele actuale, ca să scape de preşedinţii de Consilii Judeţene care câştigau alegerile împotriva PDL să facă opt judeţe mari, dar le spunea tot judeţe. Acum va apărea în Constituţie că România este împărţită din punct de vedere administrativ- teritorial în judeţe şi regiuni. În locul celor 41 de prefecţi actuali, după implementarea procesului de regionalizare administrativă numărul acestora va fi redus la opt – câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Va exista un singur prefect la regiune, iar în judeţele componente ale regiunii va rămâne un oficiu prefectural. În Constituţia modificată dreptul prefecţilor de a ataca emis de autorităţile regionale, judeţene sau locale, în acel moment atacarea în justiţie nu mai produce automat suspendarea. Prefectul va fi în continuare numit de guvern”, a afirmat pentru Gândul Marian Oprişan. 

Acesta a mai spus că „Centrul regiunii se va decide printr-o consultare regională ori prin referendum pentru că nu ai cum să scoţi din Constituţie ideea de referendum. Centrul regiunii nu va fi decis la centru”, susţine Oprişan.

Premierul Victor Ponta a anunţat că dacă se va reuşi modificarea Constituţiei, un referendum ar putea avea loc în luna septembrie, urmat de alegeri pentru alegerea structurilor de condure ale regiunii, alegeri la care să participe doar aleşii locali din regiunile în cauză.

"Se pot alege imediat, fără campanie electorală şi fără cheltuieli dacă referendumul e în septembrie, oricând în octombrie poţi să-i alegi. Primul mandat trebuie să fie până în 2016", a adăugat primul-ministru.

Premierul a încercat să explice că miza acestei regionalizări este una europeană. Dacă am avea regiuni economice, fondurile europene ar fi mult mai uşor de atras.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite