FOTO VIDEO „Uncheşii” şi „Babele” au alungat anul vechi şi l-au întâmpinat pe cel nou. Unde are loc acest obicei vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada măştilor de la Păuneşti este un obicei vechi în Păuneşti, colindătorii purtând măşti mari, confecţionate, în principal, din piei de oaie, şi împodobite cu pene de gâscă.

De mai bine de 100 de ani, păuneştenii se deghizează cu măşti care mai de care mai odioase şi merg pe uliţele satului pentru a vesti începutul unui nou an. Parada măştilor nu este completă fără sunetul asurzitor al tălăngilor, care potrivit tradiţiei îi scapă pe săteni de necazuri.

Practic, piesele principale sunt  talăngile mari, fiecare mascat purtând câte patru astfel de tălăngi, două în faţă şi două în spate, cu o greutate de până la zece kilograme.

„Particularitea acestui obicei o reprezintă masca tradiţională, etajată pe un cadru de lemn şi purtată pe cap. Unele sunt împodobite cu blănuri de oaie, iar în mijlocul măştii se află o icoană care arătă credinţa creştină a mascatului”, spune învăţătorul Leu Antofi, cunoscător în detaliu al obiceiului.

Fetele nemăritate, urate de mascaţi

De asemenea, mascaţii mai tineri, cu gând de însurătoare, merg cu plugul, încă din noaptea de Revelion, pe la casele fetelor nemăritate. Adevăratul spectacol are loc în prima zi din an, în centrul comunei, unde cete întregi de mascaţi se adună şi fac deliciul păuneştenilor care vin special să-i admire.

În ultimii ani, carele cu boi tradiţionale au fost înlocuite cu maşini şi tractoare ornate cu crengi de brad, ghirlande şi pancarte pe care sunt inscripţionate urări de bine.

Pe lângă măştile tradiţionale, împodobite cu blănuri de oaie, au apărut şi unele mai moderne, din plastic, foarte fioroase de altfel, dar care nu au acelaşi farmec. „Bărbaţii în vârstă încă mai poartă măştile făcute de meşteri pricepuţi cu câteva zeci de ani în urmă. Acum, aceşti meşteşugari au dispărut", mai spune Leu Antofi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite