FOTO VIDEO Mircea Dinescu, amintiri despre poeţii vrânceni. "Dumitru Pricop avea acasă un butoi de 500 de litri de vin şi eram într-o admiraţie nebună"
0Cunoscutul scriitor, publicist şi om de televiziune s-a aflat miercuri după amiază la Focşani, invitat în cadrul proiectului "Conferinţele Publice ATHENAEUM".
Poetul Mircea Dinescu are amintiri de neuitat dinainte de 1989, de la întâlnirile de la Focşani cu poeţii locali.
În cadrul conferinţei publice de la Ateneul Popular, acesta l-a invocat pe cel mai mare poet din Vrancea, Dumitru Pricop, care l-a inspirat în pasiunea sa de astăzi, aceea de producător de vinuri.
“Era aici o gaşcă de poeţi locali foarte talentaţi, care scriau poezie clasică şi sentimentală şi era zona cu cel mai bun vin. Unde se întâlneau zece poeţi de aici şi zece veniţi de la Bucureşti, vă daţi seama ce ieşea. Am fost de câteva ori la Focşani, câteodată la întâlniri oficiale, dar şi neoficiale. Să nu vă închipuiţi că pe vremea comunismului erau numai vaiete şi plânsete, exista o viaţă subterană. Nu se găsea carne, dar erau congelatoarele burduşite cu carne. Dar aici erau poeţii Mitică Pricop, un tip foarte simpatic şi talentat, dar şi Ion Panait. Pricop a fost pentru mine un fel de model, pentru că eu produc acum vin. Pricop avea acasă un butoi de 500 de litri de vin şi eram într-o admiraţie nebună pentru că pe vremea comunismului să ai 500 de litri de vin era o chestie. Acasă la el ne strângeam în jurul acelui butoi cu vin. Era o chestie aproape mistică şi pe el îl mai chema şi Mitică. Poetul Gheorghe Istrate de la Buzău era prieten cu el şi ne aducea aici. Am păstrat nişte amintiri şi stări nemaipomenite din vremea aceea, pentru că în general, la vremea asta, poeţii se văd mai puţin între ei. Era şi o solidaritate de breaslă mai mare ca acum”, a spus Mircea Dinescu despre amintirile care l-au legat de Focşani.
De altfel, în cadrul conferinţei de la Focşani, Mircea Dinescu a primit în dar de la profesorul şi scriitorul Costică Neagu, vărul lui Dumitru Pricop, o carte de poezii cu dedicaţii scrise de "Prinţul vrâncean", una dintre creaţii fiind cu dedicaţie pentru scriitorul revoluţionar Dinescu.