FOTO „Parcul European al alunilor înfrăţiţi”, în grădina unui profesor din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionică Sava, în parcul alunilor plantaţi în grădina sa  Foto: Ştefan Borcea
Ionică Sava, în parcul alunilor plantaţi în grădina sa  Foto: Ştefan Borcea

Ionică Sava din Cîndeşti a plantat în propria sa grădină peste o sută de aluni, pe care i-a selecţionat din toată Europa, cei mai mulţi fiind obţinuţi cu sprijinul ambasadelor ţărilor europene.

Profesorul vrâncean Ionică Sava, în vârstă de 80 de ani, a plantat în urmă cu mai mulţi ani, în propria sa grădină de la Cândeşti, peste o sută de aluni, pe care i-a selecţionat din toată Europa, terenul pe care a cultivat plantele denumindu-l în mod simbolic „Parcul European al alunilor înfrăţiţi”. În acest loc îşi petrece cea mai mare parte a timpului.

„Am scris la ambasadele europene şi mi-au trimis puieţi de aluni. Am primit arbori din 21 de ţări. Ei se polenizează unul pe altul şi se ajută să facă alune bune. Din aceşti copaci produc pentru consumul propriu peste 50 de kilograme de alune anual, dar am făcut şi mii de marcote (n.a. lăstari de plante), pe care le-am oferit unor diverşi cunoscuţi, iar astăzi din puieţii mei s-au plantat în judeţ mai multe hectare cu aluni”, ne-a declarat Ionică Sava.

Profesorul şi-a dedicat o mare parte din viaţă studiului şi îngrijirii alunilor şi spune că a descoperit puterea miraculoasă a plantei încă din tinereţe, când bolnav fiind s-a vindecat cu alune.

„Aveam pietre mari la rinichi şi nu aş fi putut rezista unei operaţii. Am citit undeva despre alune şi timp de trei luni am făcut tratament cu miez de alună, care dizolvă calculii renali. M-am făcut bine şi nici astăzi nu mă mai supără nimic. Alunele mi-au salvat viaţa”, mărturiseşte profesorul din Cândeşti.

Profesorul precizează că alunele constituie şi baza alimentaţiei sale, din fructe obţinând chiar şi lapte, pe care şi-l prepară cu ajutorul unui aparat pe care l-a comandat special din Ungaria. „Laptele de alune este foarte hrănitor. Orice mâncare poţi să faci din alune, chiar şi tort. Eu am renunţat de câţiva ani să mai consum carne şi mă simt excelent”, se laudă acesta. 

ALUNELE, AUR PENTRU ROMÂNIA

Plecând de la propria sa experienţă, Ionică Sava este de părere că dacă statul ar da o atenţie cuvenită culturii alunilor ţara ar avea numai de câştigat. „Miezul de alune este foarte căutat pe piaţa mondială. Preţul unui kilogram de alune echivalează cu două grame de aur. Dacă se poate obţine o producţie de 750 kg la hectar, închipuiţi-vă câte mii de kilograme de aur ar putea aduce  alunele. Iar din calculele mele, în România sunt peste 200 000 de hectare pe care se pot planta aluni”, încearcă să fie convingător Ionică Sava. Profesorul subliniază că această cultură este de 20 de ori mai rentabilă decât via, pentru că nu necesită cheltuieli.

Potrivit lui Ionică Sava, pentru înfiinţarea unui hectar de aluni sunt necesare 50 de marcote, care în doi ani se înmulţesc suficient pentru a acoperi întreaga suprafaţă, lucru care reduce la maxim 1000 de lei cheltuielile de înfiinţare a plantaţiei.

Dincolo de rolul alimentar şi economic, profesorul consideră că alunul are şi un rol ecologic. Din această perspectivă, el spune că a înaintat autorităţilor locale, dar şi Ministerului Agriculturii un proiect privind plantarea de aluni pe terenurile degradabile, dar studiile sale au fost uitate se pare prin sertarele unor birocraţi.

Mai puteţi citi:

Artistul Ionică Sava şi-a vernisat lucrările la Cercul Militar

Ionică Sava, un intelectual polivalent

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite