FOTO Ore „cutremurătoare“ pentru elevii din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii şi profesoara, în laboratorul în care monitorizează seismele  FOTO: ŞTEFAN BORCEA
Elevii şi profesoara, în laboratorul în care monitorizează seismele  FOTO: ŞTEFAN BORCEA

Tinerii care învaţă la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Focşani sunt instruiţi pentru a analiza datele privind cutremurele cu ajutorul unui seismograf.

Elevi de la clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” din Focşani, coordonaţi de profesoara lor de fizică, au început să înveţe la şcoală despre faimoasele cutremure care dau atâta bătaie de cap judeţului Vrancea.

Pentru acest lucru, în liceu a fost instalat un seismometru, legat la un computer performant, prin intermediul căruia se înregistrează toate mişcările seismice ale pământului.

Potrivit reprezentanţilor Colegiului „Cuza“, este un proiect al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, denumit ROEDUSEIS, finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învatamantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării,  care a montat astfel de seismografe şi în alte opt licee, distribuţia fiind făcută astfel încât să acopere întreg teritoriul ţării.

Primii paşi făcuţi până acum au constat în conectarea staţiilor la aparatura Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), instituţia oficială a statului român care se ocupă de cercetarea în domeniul seismologiei şi ştiinţelor pământului.

image

Foto

1

Practic, INFP va coordona întreaga acţiune, specialiştii de aici urmând să citească, în cazul Vrancei, datele înregistrate la seismograful de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”.

MICII CERCETĂTORI

„Deocamdată, suntem în faza de implementare a sistemului. Mi-am ales un grup de lucru format din elevi de la clasa a XI-a, pentru că anul acesta, la fizică, noi discutăm despre unde. Deja sistemul înregistrează cutremurele, iar Vrancea nu se poate plânge de activitate seismică. Elevii vor învăţa ce este un cutremur, cum să se comporte la cutremur, dar şi să interpreteze date“, ne-a precizat profesoara Emilia Poll, coordonatoarea proiectului în Vrancea.

Potrivit acesteia, proiectul este nu numai unul educaţional, ci este în acelaşi timp şi unul ştiinţific, grupul de lucru format la Colegiul „Cuza“ urmând să participe la mai multe cursuri de perfecţionare.

Astfel, vor putea fi elaborate şi implementate noi metodologii de predare şi învăţare a ştiinţei pământului, mai cu seamă că se intenţionează ca de anul viitor să fie inclusă în materia şcolară o nouă disciplină la nivel opţional.

4

„Fizica este pentru mine un hobby, pentru că am participat la nenumărate olimpiade şcolare şi împreună cu doamna profesoară avem mai multe proiecte la activ. Este foarte interesant ce facem aici, pentru că de când au venit şi au instalat seismograful, zilnic suntem în laborator şi vedem cum se înregistrează un cutremur“, ne spune eleva Raluca Istrate, arătându-ne pe computer ultimul cutremur din Vrancea, de 3,6 grade Richter, produs în seara de 2 noiembrie.

Înregistrările seismometrului vor fi integrate în arhiva seismică naţională şi internaţională, datele obţinute urmând a fi utilizate în scopul metodologiilor de management integrat al riscului. 

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO De ce zona Vrancea produce 90% din cutremurele ţării? Istoria celei mai „zguduite“ regiuni din România

Cutremur de 5,5 grade pe scara Richter în zona Vrancea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite