UPDATE Expertul agreat de Ministerul de Justiţie din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan a fost reţinut de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Roxana Pintea a ajuns vineri seara la sediul DNA
Ileana Roxana Pintea a ajuns vineri seara la sediul DNA

Ileana Roxana Pintea, expertul contabil aflat pe lista experţilor agreaţi de către Ministerul Justiţiei, a ajuns vineri seară la DNA.

UPDATE:Ileana Roxana Cernea (Pintea), expert financiar contabil, a fost reţinută de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual. De asemnea, Elena Valentina Muşuroiu, expert, a fost reţinută pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu 

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că cele două experte ar fi încercat să "albească" dosarul lui Marian Oprişan, astfel încât să nu rezulte un prejudiciu.

"Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanţa de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secţia Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj Napoca. Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Muşuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate. Conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective. Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent faţă de orice intruziune, corect şi imparţial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanţă) a stabilit împreună cu Muşuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpaţi) modul în care vor aborda expertiza, aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi şi, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Muşuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanţă să analizeze documentele puse la dispoziţie şi să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Muşuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuţie, rezumându-se doar la a-şi însuşi expunerea, argumentaţia şi concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menţionat, prin semnarea documentului", se arată în comunicatul DNA.

Elena Valentina Muşuroiu este acelaşi specialist care a realizat şi expertiza extrajudiciară cerută de Relu Fenechiu în dosarul său de corupţie care a dus în final la condamnarea fostului liberal.

Inculpatelor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la sâmbătă, 10 ianuarie, să fie prezentate în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Liviu Macovei, expert, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Există indicii şi probe care conturează suspiciunea că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conştientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale şi totodată se aduce atingere dreptului părţilor vătămate din dosar la desfăşurarea procesului în mod echitabil.



 

Ileana Roxana Pintea a fost adusă la audieri în această seară la DNA Bucureşti.

Potrivit unor surse judiciare, audierea ar avea legătură chiar cu dosarul în care baronul de Vrancea, Marian Oprişan, este învinuit de acte de corupţie.

Ileana Roxana Pintea ar fi trebuit să prezinte joi, 8 ianuarie, raportul de expertiză în acest dosar aflat pe rolul instanţei de opt ani şi jumătate, dar nu a făcut-o, deşi anterior fusese somată şi chiar amendată de judecătorul Lucian Buta pentru că nu s-a conformat termenului stabilit în acest sens.

Facem precizarea că expertiza a fost cerută în luna septembrie 2014 de Marian Oprişan şi aprobată de magistratul care judecă dosarul, Lucian Buta, care i-a cerut Ilenei Pintea ca până pe 6 noiembrie să realizeze expertiza.

Acest lucru nu s-a întâmplat nici atunci, dar nici la termenul din 4 decembrie, când judecătorul a decis să amendeze expertul cu 1000 de lei. I s-a mai dat atunci şansa să depună acest raport până la termenul din 8 ianuarie, lucru iar ignorat de Ileana Roxana Pintilie.

Expertiza financiar-contabilă va avea în vedere nu mai puţin de nouă obiective, şi anume.

„1. Să se stabilească dacă sumele de bani provenite din contractul de împrumut subsidiar din 2004 au fost rulate în mod legal.
2. Să se identifice documentele justificative în baza cărora Consiliu Judeţean Vrancea a plătit contravaloarea lucrărilor executate, pentru fiecare drum comunal menţionat în anexa la contractul de împrumut subsidiar menţionat, cu indicarea eventualelor nereguli găsite.
3. Să se stabilească dacă sumele plătite societăţilor ce au executate lucrările au fost evidenţiate în contabilitatea CJ Vrancea, conform dispoziţiilor legale.
4. Să se stabilească dacă, în raport cu documentele financiar-contabile, dacă s-au produs prejudicii bugetului CJ Vrancea sau bugetului de stat.
5. În ipoteza existenţei unui prejudiciu, să sa stabilească persoanele responsabile şi cuantumul prejudiciului produs
6. Să se stabilească dacă sumele e bani plătite membrilor comisiei de licitaţie au fost stabilite şi plătite conform normativelor şi dacă au fost evidenţiate în evidenţele contabile ale CJ Vrancea.
7. Să se stabilească dacă achiziţionarea Complexului ”Căprioara” s-au făcut în baza unor documente justificative legale.
8. Să se stabilească dacă plăţile efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea hotelului Rucăr şi a Complexului ”Hanul dintre vii” s-au efectuat pe baza unor documente justificative şi dacă acestea au fost evidenţiate corect în contabilitatea CJ Vrancea.
9. Să se stabilească dacă în perioada 2003-2004 hotelul Rucăr şi Complexul ”Hanul dintre vii” puteau obţine venituri legale din activitatea de turism”.

Vom reveni cu amănunte!

Mai puteţi citi:

Dosarul lui Oprişan, amânare la nesfârşit. Expertul agreat de Ministerul Justiţiei nu şi-a făcut temele nici la termenul de joi

Dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan are parte de amânări fără sfârşit. Nici la termenul de astăzi, expertul agreat de Ministerul Justiţiei pentru a prezenta expertiza financiar contabilă, aprobată de judecătorul Lucian Buta, nu şi-a făcut temele, în ciuda faptului că la termenul trecut, din luna decembrie, a primit o amendă de 1000 de lei.

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a reuşit, timp de şapte ani şi jumătate, să amâne termenele de judecată în marele „Dosar Căprioara”, în care este acuzat de corupţie. Ce s-a întâmplat? Primari, care îi sunt subordonaţi în partid baronului, au refuzat audierile, unii foşti prefecţi şi-au pierdut subit memoria, iar poliţiştii i-au sfidat pe judecători.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite