DNA îi răspunde lui Neacşu că nu i-a umblat în calculator şi că este cercetat şi pentru alte fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
neacsu

Procurorii spun că judecătorului i s-a adus la cunoştinţă acest lucru, dar acesta face presiuni prin intermediul opiniei publice asupra procurorilor, pentru a-i decrebiliza. Astăzi, pe pagina sa de Facebook, Adrian Neacşu a spus că a greşit când într-un caz oarecum similar a votat în CSM să se încuviinţeze percheziţia la domiciliul judecătoarei Bîrsan, acuzată de fapte de corupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a răspuns astăzi judecătorului Adrian Toni Neacşu, cu privire la aspectele procedurale invocate de acesta în dosarul penal în care are calitatea de învinuit.

Astfel, procurorii DNA spun că pe 28 februarie au extins cercetările faţă de magistratul focşănean pentru noi fapte de corupţie.

„La data de 1 martie 2013, noile acuzaţii au fost aduse la cunoştinţa învinuitului în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. În acest context, la solicitarea învinuitului Neacşu Adrian-Toni şi a apărătorilor aleşi, acestora le-a fost prezentat, de către procurori, calculatorul ridicat de la sediul CSM, sigilat, precizându-se ca nu s-a intervenit asupra acestui obiect în niciun mod, prin urmare nu a fost efectuată nicio percheziţie informatică şi, pe cale de consecinţă, nu a fost încălcat vreun drept al învinuitului.

Menţionăm că acest calculator a fost ridicat în condiţiile şi în conformitate cu procedura prevăzută de art. 96 si 97 din Codul de procedură penală. În ceea ce priveşte declaraţiile judecătorului Neacşu Adrian-Toni, făcute în spaţiul public, în sensul că procurorii au percheziţionat calculatorul, în mod ilegal, precizăm că acesta a speculat o eroare de tehnoredactare din conţinutul Rezoluţiei întocmite de procurorul ierarhic superior.

Prin această Rezoluţie a fost respinsă plângerea învinuitului împotriva actelor de urmărire penală efectuate de procurorul de caz. Aceste inadvertenţe de formulare au fost remediate şi comunicate atât învinuitului cât şi apărătorilor aleşi.
Deşi învinuitul şi apărătorii aleşi ai acestuia cunoşteau situaţia menţionată, ei au susţinut în continuare, în spaţiul public, că procurorii au încălcat legea în timpul anchetei penale. Acest lucru induce ideea că scopurile acestui demers sunt acelea de a face presiuni prin intermediul opiniei publice asupra procurorilor, de a decrebiliza organul de urmărire penală şi de a crea suspiciunea efectuării unei anchete bazate pe arbitrariu”,
se arată în comunicatul DNA.

Judecătorul Adrian Neacşu a formulat astăzi un protest în care susţine că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut percheziţia informatică a calculatorului ridicat din biroul său de la Consiliul Superior al Magistraturii fără încuviinţarea Secţiei pentru Judecători.

Tot astăzi, pe pagina sa de Facebook, Adrian Toni Neacşu şi-a făcut "mea culpa" în legătură cu decizia pe care a luat-o în 2011, când a votat în CSM să se încuviinţeze percheziţia la domiciliul judecătoarei Bîrsan, acuzată de fapte de corupţie.

"Vreau sa fie foarte limpede. În CSM am votat pentru încuviintarea perchezitiei la domiciliul d-ei judecător. Pe baza materialelor pe care le aveam la acel moment şi întrucat CSM garanteaza independenţa judecătorilor români. Am gresit, întrucat o instanţă ne-a anulat aceast hotărare. Felicitari d-lui profesor Bîrsan", a scris Neacşu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite