Cum tratau bunicii răceala cu ventuze. Tehnica tămăduitoare, folosită şi astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul cu ventuze
Tratamentul cu ventuze

Pe timpuri, ventuzele erau nelipsite din casele oamenilor, în special la ţară. Chiar şi medicii recomandau terapia şi deseori purtau în trusa lor ventuzele.

Ca şi în zilele noastre, şi în trecut răceala era o problemă de sănătate care nu ocolea pe nimeni în perioada friguroasă. Spre deosebite de acum, populaţia nu dădea fuga la farmacie după Nurofen sau alte pastile salvatoare, ci tratamentul se făcea la domiciliu, după metode tradiţionale.

Din acest punct de vedere, terapia cu ventuze dădea cele mai bune rezultate împotriva răcelii. Persoanele trecute de prima tinereţe îşi aduc bine aminte despre ventuzele din cutiuţa bunicii, în fapt nişte borcănele cu pereţi groşi, semirotunde, de dimensiunea unui pahar, care se aplicau pe spatele persoanei bolnave.

Fiecare ventuză era sterilizată cu spirt sau gaz lampant, apoi trecută prin foc cu ajutorul unei şomoiog şi aplicate pe spatele pacientului, în special în zona plămânilor. Mediul climatic al încăperii era unul foarte important, în sensul că acea cameră în care se administra tratamentul trebuia să fie bine încălzită, dar aerisită în prealabil.

După aplicarea ventuzelor, “specialiştii” acestei tehnici urmăreau timp de 20 de minute ce se întâmplă pe spatele pacientului. Aceştia observau că, sub acţiunea presiunii, pielea este aproape absorbită de ventuze şi începe să-şi modifice culoarea.

"Şi medicul se vindeca cu ventuze"

“Am învăţat de la mama cum se pun ventuze, astfel că la bătrâneţe, când ea era răcită, mă solicita mereu să-i aplic tratamentul. Chiar şi medicul din sat recomanda de multe ori ventuze, pe care le folosea şi el la nevoie. Nu am folosit niciodată spirt, aşa cum aud că se mai întâmplă, ci doar gaz, cu care făceam şi masaj înainte de aplicarea ventuzei. După ce scoteam ventuzele, în unele zone spatele era plin de rotunduri negre, semn că acolo se localizase cel mai mult răceala. În doar o zi-două, mama scăpa complet de răceală. După ce s-a prăpădit ea, nu am mai pus deloc ventuze”, ne-a declarat Bucura Vasile, o localnică din Vrancea.

image

Femeia ne spune că nu era familie în sat care să nu cunoască această tehnică vindecătoare. Deşi ventuzele au fost folosite în trecut mai ales în zona rurală, datorită beneficiilor dovedite în timp acestea au fost adoptate astăzi şi de cei care se ocupă de medicină tradiţională, dar şi de cabinetele profesioniste de masaj.

Specialiştii spun că, chiar dacă ventuza provoacă o dilatare a vaselor de sânge, semnele rămase pe spate nu dor deloc, întrucât ţesuturile nu sunt afectate. De asemenea, dincolo de beneficiile în tratarea răcelii, a reumatismului, a bolilor articulare şi respiratorii, ventuzele au un rol benefic şi în eliminarea toxinelor din organism.

„Aplicate la locul şi momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular şi a celui energetic. Terapia îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută şi la relaxarea sistemului nervos şi întărirea imunităţi“, spune Doina Ficu, tehnician masor.

Specialistul mai susţine că, prin plimbarea ventuzei pe corp, fără ca aerul să iasă din ea după ce a fost fixată, majoritatea grupelor de muşchi sunt masate, ceea ce ajută la tratarea bolilor musculare.

Campion olimpic cu ventuze

La acest tratament a apelat şi înotătorul american Michael Phelps, campionul olimpic cel mai medaliat din istoria Jocurilor Olimpice, care la întrecerile de la Rio a apărut cu spatele plin de vânătăi sub formă rotundă, creându-se o adevărată dezbatere din această apariţie.

phelps

Fanii sportivului aveau să afle că de fapt campionul apelase la tratamentul cu ventuze pentru a elimina durerile de spate şi de la nivelul umerilor. Un tratament inestetic, dar extrem de eficient, după cum s-a văzut, înotătorul trecându-şi în palmares la această ediţie cinci medalii de aur şi una de argint. Tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor însărcinate, precum şi persoanelor care suferă de boli ale sângelui.

Orice afecţiune aveţi, nu începeţi un tratament fără consultarea unui medic!


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite