Cine sunt principalii baroni ai Vrancei, care au pus stăpânire pe tot ce mişcă în judeţ
0În cei 25 de ani de tranziţie, multe personaje din Vrancea, în special din mediul politic, au reuşit să se îmbogăţească pe spinarea poporului.
Marian Oprişan a intrat în politică în 1990, din postura de fost angajat al Fabricii de Confecţii din Focşani, la oficiul de calcul şi din când în când poza ca manechin pentru catalogul de export al unităţii, prezentând costume bărbăteşti.
În 1992, la doar 27 de ani, era deja vicepreşedinte al CJ Vrancea, iar trei ani mai târziu ajungea în fruntea acestei instituţii.
Mentorul său în politică a fost Nicolae Giurgea, cel care în intervalul 1990-1996 a fost şi parlamentar FSN, şi prefect, dar şi preşedinte de Consiliu Judeţean, acesta retrăgându-se definitiv din politică în 1996, în urma unui scandal, presa de atunci relatând că Giurgea însoţea o delegaţie oficială a Consiliului Judeţean Vrancea în America iar acesta a fost oprit din drum pentru că asupra sa s-a găsit un diplomat cu un milion de dolari.
Nicolae Girgea a fost cel cae a creat Grupul Seven Stars, unde director general a fost Marian Oprişan, firmă implicată în cel mai controversat proces comercial ca urmare a unui credit nereturnat.
Revenind la Marian Oprişan, între 1996 şi 2000, în guvernarea CDR, acesta a ocupat din nou scaunul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, poziţie din care a lucrat din plin la şubrezirea funcţiei celui care era atunci şeful instituţiei şi adversarul său politic pe plan local, Monel Paizan, decedat între timp.
Pe care de altfel l-a şi eliminat după alegerile locale din anul 2000, când a revenit în râvnitul scaun de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Perioada 2000-2004 a fost cea care avea să-l propulseze decisiv pe Oprişan în categoria baronilor, în cei patru ani de guvernare PSDR acesta construind o adevărată structură piramidală, ca o caracatiţă, prin faptul că reuşea să ţină sub control economia judeţului. Ne referim aici la „minunaţii oameni de afaceri”, cum îi prezenta acesta de fiecare dată, respectiv Corneliu Prunache, Valică Epure, Liviu Jitea, Vasile Roşca, Corneliu Anghel şi alţii, în mâinile cărora au intrat foarte multe din averile statului, în special fostele întreprinderi de stat, dar şi cele mai multe lucrări finanţate din bani publici.
În cei patru ani de guvernare autoritară PSD, Oprişan a reuşit să racoleze la partid jumătate din primarii Vrancei, ajungând la în preajma alegerilor locale din 2004 să deţină 63 de primari din totalul de 68.
Dispută cu Năstase
De-a lungul timpului, Marian Oprişan a avut relaţii destul de reci cu fostul premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase. Oprişan nu i-a iertat premierului că l-a umilit când a fost nevoit să se autosuspende din PSD din cauza scandalului achiziţionării Complexului „Căprioara”, care i-a adus şi un dosar la DNA care este în instanţă, despre care Adrian Năstase a spus că este o şmecherie marca Marian Oprişan. Aşa că în 2006 s-a aflat printre cei care au uneltit pentru debarcarea lui Năstase din conducerea PSD.
„Faptul că a pus în discuţie şefi de organizaţii judeţene care nu stăteau în poziţia ghiocelului, în perioada când Năstase era prim-ministru şi preşedinte al PSD, faptul că le-a creat probleme acestora prin intermediul mass-media pe care o controla la vremea respectivă sunt chestiuni care au avut consecinţe nefaste asupra PSD“, a susţinut, atunci, Oprişan.
În anul 2004, la vârsta de 39 de ani Marian Oprişan a absolvit şi studiile superioare, la Facultatea de Drept a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, unde decan era Doru Tompea, preşedintele PSD Iaşi.
Soţi de judecătoare, în funcţii cheie
De-a lungul timpului, Oprişan şi-a pus apropiaţii subordonaţi politic în funcţii cheie. Iulian Matache, soţul preşedintei Secţiei Penale a Tribunalului Vrancea, este secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Vasile Pintilie, soţul altei judecătoare de la Tribunalul Vrancea este director la Apele Române, Gică Duţă, la fel soţ de judecător este directorul Ocolului Silvic Focşani şi membru în consiliul de administraţie al Romsilva, dacă ar fi să enumărăm doar câţiva dintre ei.
VICTOR ROMAN, BARONUL ASFALTULUI
După anul 2004, odată cu pierderea alegerilor naţionale, „minunaţii oameni de afaceri” ai lui Oprişan au trecut într-un con de umbră, mai ales după ce au devalizat averea statului, iar la orizont au apărut alţii. Cel mai puternic pare a fi deputatul PSD Victor Roman.
Aproape necunoscut până în anul 2004, Victor Roman a devenit rapid unul dintre cei mai prosperi reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Vrancea.
„Tentaculele“ lui Roman sunt întinse şi în afara judeţului, graţie lucrărilor obţinute exclusiv din fonduri publice. Prin societăţile sale Roman Impex SRL şi Eco Rino SRL, anul trecut Victor Roman a derulat contracte cu statul în sumă de aproape nouă milioane de euro.
Jumătate din primăriile din Vrancea, dar şi câteva din judeţele Galaţi şi Bacău au apelat la serviciile firmelor sale pentru lucrări de asfaltări şi amenajări de drumuri.
Din Vrancea, administraţia care a contribuit cel mai mult la profitul societăţilor lui Roman este Primăria Panciu, aflată în colegiul său de deputat, care doar în 2012 i-a oferit lucrări de 14 milioane de lei, adică peste trei milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană pentru modernizarea unor străzi în oraş.
Omul de afaceri vrâncean a încheiat contracte avantajoase şi în Bacău, acolo unde Consiliul Judeţean i-a încredinţat reabilitarea unui drum judeţean, dar şi în oraşul Oneşti, unde derulează lucrări de trei milioane de euro.
Roman este cunoscut în judeţ ca fiind un apropiat al „baronului“ Marian Oprişan. Cifrele de afaceri ale firmelor sale din domeniul construcţiilor de drumuri au sporit substanţial de la un an la altul. Dacă în anul 2005 cifra de afaceri a uneia dintre firmele sale, SC Roman Impex, care avea 129 de angajaţi, se situa la 9,7 milioane de lei, în doi ani cifrele s-au dublat şi au crescut până la 24 de milioane de lei în prezent, cu acelaşi număr de angajaţi.
Tot de numele lui Victor Roman se leagă şi firma Sotirex Bacău, care are un punct de lucru la Adjud, firmă pe care a condus-o înainte de a deveni consilier judeţean în anul 2004.
Din această firmă s-a retras pentru a nu se afla în incompatibilitate. La cârma societăţii a lăsat o fostă angajată, Angela Munteanu, care-i este în prezent iubită.
Cei doi au o relaţie pe care nu o ascund, dar de care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu s-a putut lega atunci când averea deputatului a fost luată la puricat pe vremea când era consilier judeţean şi aproba lucrări pe bandă rulantă pentru firma partenerei sale.
ANI s-a autosesizat în martie 2012, cu privire la faptul că Roman nu ar fi respectat regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, dar a scăpat.
De când a ajuns deputat, firma Sotirex a avut şi mai mult de câştigat din fondurile judeţene. În anul 2013, Consiliul Judeţean Vrancea şi primării din judeţ i-au atribuit direct, fără licitaţie, lucrări de peste 10 milioane de lei, profitându-se, fireşte, de creşterea pragului la 100.000 de euro pentru achiziţiile
directe.
Deputatul Victor Roman este un tip extrem de discret în viaţa de zi cu zi, dar şi în Parlament, acolo unde a cuvântat doar o singură dată de la tribună, atunci când a depus jurământul.
În schimb, are un noroc extraordinar la bani, în declaraţia sa de avere pe 2012 completată în luna iunie a acestui an figurând şi trei donaţii primite de la trei persoane fizice, în sumă de 120.000 de euro.
Pe lista „sponsorilor” figurează un patron de abator din colegiul său, pe nume Constantin Pavel, care i-a dăruit deputatului său în anul electoral 2012 suma de 25.000 de euro, un om de afaceri din comuna Slobozia Ciorăşti, Stan Sima, care a fost generos şi a scos din buzunar 55.000 de euro, dar şi o simplă funcţionară a Primăriei Adjud.
NINI SĂPUNARU, BARONUL PROIECTĂRILOR PE BANI PUBLICI
Deputatul PNL Nini Săpunaru este şi el exemplul de baron local. Ascensiunea sa a pornit în anul 1997, când a fost numit secretar de stat şi şef al Direcţiei Generale a Vămilor.
Deşi n-a fost un personaj activ în Camera Deputaţilor, acesta a compensat lipsa de vizibilitate în reprezentarea intereselor electoratului cu activităţi extraordinar de profitabile.
Astfel, prin intermediul firmei Europroiect, unde până în 2013 a avut calitatea de asociat (49,5% cotă de participare) împreună cu tatăl şi cumnatul său, şeful PNL Vrancea a încheiat aproximativ 20 de contracte de prestări servicii cu primării din tot atâtea localităţi pentru proiectare de drumuri.
Pentru a intra pe această piaţă, deputatul a beneficiat de sprijin de la Consiliului Judeţean Vrancea, care i-a asigurat un front liber şi sigur de lucrări. Comune precum Jitia, Coteşti, Vînători, Urecheşti, Sl. Bradului, Vizantea Livezi, Jariştea, Băleşti, Păuleşti, dar şi oraşele Odobeşti, Focşani sau Consiliul Judeţean Constanţa i-au adus lui Nini Săpunaru în conturi, doar din dividende, suma de 342.219 lei.
ALIN TRĂŞCULESCU, FOST PREŞEDINTE PDL, PROMOVAT DE MIRON MITREA
Alin Trăşculescu şi-a făcut apariţia în peisajul public de la o vârstă fragedă. În preajma alegerilor din 2004, când abia împlinise 30 de ani, el a fost numit de fostul ministru al Transporturilor, PSD-istul Miron Mitrea, în funcţia de director la Registrul Auto Român (RAR) Vrancea.
Îl recomanda pentru acest post doar diploma de inginer în specializarea Autovehicule Rutiere. La acea vreme, Trăşculescu nu era înregimentat politic.
Prima sa adeziune la un partid s-a produs în 2006, când s-a înscris în PDL, formaţiune aflată atunci la guvernare.
Propulsarea tânărului în prim-planul vieţii politice din Vrancea avea să se producă în preajma alegerilor locale din 2008 când, în urma unui sondaj de opinie al PDL, a fost propus candidat la funcţia de primar al municipiului Focşani.
În ciuda celor care îi anticipau o înfrângere severă, Trăşculescu a fost la un pas de a câştiga cursa. A pierdut, dar, ca premiu de consolare, a obţinut şefia filialei partidului, datorită rezultatelor electorale mai bune decât ale colegilor din alte judeţe.
În toamna aceluiaşi an, Trăşculescu a fost ales deputat. În total, PDL Vrancea a reuşit să scoată atunci trei parlamentari din cele opt locuri, o performanţă notabilă într-un judeţ considerat fief al PSD. Scorul l-a iritat pe fostul său protector, senatorul PSD Miron Mitrea, care într-una dintre vizitele în zonă a declarat că „Alin Trăşculescu este un golănaş pe care l-am pus director la RAR".
În Bucureşti, liderul PDL Vrancea a intrat repede pe sub pielea şefilor partidului, ca Adriean Videanu, Liviu Negoiţă sau Vasile Blaga. Tot în Capitală a cunoscut-o şi pe cea care i-a devenit soţie, Loredana, fostă Diaconescu, fiica unui cunoscut diplomat român. Cei doi soţi au împreună doi băieţi. Naşi de cununie le-au fost chiar fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi fratele lui Adriean Videanu.
OPRIŞAN A CANDIDAT FĂRĂ PDL
La alegerile locale din vara lui 2012 Alin Trăşculescu a vrut să-şi ia revanşa în faţa primarului care l-a bătut la mustaţă în 2008, însă a fost învins categoric.
Mai ruşinoasă a fost însă situaţia în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean, unde partidul pe care îl conduce a avut un candidat care s-a retras imediat după ce şi-a înregistrat candidatura la Biroul Electoral Judeţean.
Practic, PDL i-a lăsat astfel drum liber „baronului" PSD Marian Oprişan, care a fost reales.
Presa a speculat de multe ori faptul că adversitatea dintre cei doi lideri locali este numai de faţadă şi că, de fapt, au o strânsă colaborare.
În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când candida pentru un nou mandat de deputat, Alin Trăşculescu a fost arestat pentru mită. În prezent, acesta a ieşit din viaţa politică şi se concentrează pe dosarul penal, unde speră să scape.
Mai puteţi citi: