Ce caută o statuie a generalului rus Suvorov pe drumul european 85. În anii ‘50, comuniştii au botezat localitatea cu numele conducătorului de oşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Suvorov de la Dumbrăveni: Foto: Ştefan Borcea
Statuia lui Suvorov de la Dumbrăveni: Foto: Ştefan Borcea

Suvorov nu a pierdut nicio bătălie dintre cele peste 60 pe care le-a condus pe câmpul de luptă iar în cinstea lui au fost inaugurate monumentele în Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România şi Elveţia.

Cine străbate cel mai circulat drum spre Moldova, E85, poate observa cu uşurinţă în dreptul localităţii Dumbrăveni, pe o coastă de deal, o statuie ecvestră de dimensiuni impresionante, care figurează în catalogul Direcţiei de Cultură Vrancea ca monument istoric.

Este vorba despre statuia generalului rus Alexandr Vasilievici Suvorov, născut la Moscova în 1729, brav comandant de oşti în timpul împărătesei Ecaterina a II-a. De altfel, la începutul anilor 1950, comuna Dumbrăveni a purtat o perioada de timp numele de Suvorov, existând şi astăzi documente care atestă acest lucru.

Suvorov a fost o vreme şi guvernator al Crimeei, iar în perioada 1787-1792, în timpul războiului ruso-austro-turc, a fost conducătorul sub care oştile ruseşti au zdrobit armata turcă. Una dintre victorii a fost obţinută chiar pe teritoriul Vrancei de azi, la Vadul Râmnic, pe 22 septembrie 1789, obţinută şi cu sprijinul voluntarilor români, în urma căreia a fost distins cu titlul de “conte de Râmnic”.

                                                                                       Generalul Suvorov FOTO: Wikipedia

1

“După mărturia lui Suvorov, din cele 31 de steaguri cucerite după înfrângerea marelui vizir, cinci au fost luate de voluntarii români. În 31 decembrie 1790, Suvorov cucereşte Ismailul şi a trecut toată garnizoana prin ascuţişul sabiei. Din toată prada nu şi-a luat decât un cal. Ţarina l-a ridicat la gradul de feldmareşal, i-a acordat titlul de prinţ şi i-a dăruit un baston de comandant în aur şi o coroană împodobită cu diamante, în valoare de 60.000 de ruble”, scriu istoricii Horia Dumitrescu, Ionel Burlacu şi Nicolae Spănţulescu în lucrarea Cronica Vrancei.

După moartea împărătesei, Suvorov a căzut în dizgraţie, chiar dacă a mai repurtat victorii răsunătoare. A murit în anul 1800, la moşiile sale din Lituania şi se află în galeria marilor personalităţi militare.

Ţărani expropiaţi pentru ridicarea monumentului

Din acest motiv, Ţarul Nicolae al II-a a intervenit pe lângă regele Carol I pentru a-i permite ridicarea unui monument pe locul unde s-a desfăşurat bătălia de la Vadul Râmnic. Formalităţile construirii monumentului au început în anul 1911, fiind nevoie de exproprierea a trei localnici din Plaineşti, care şi-au cedat proprietăţile lor în schimbul altor terenuri.

                                                                                       Statuia lui Suvorov FOTO: Wikipedia

suvorov

“Monumentul a costat 120.000 de ruble. Statuia a fost executată de sculptorul B.W. Edwards din Odessa. Mărimea calului şi călăreţului erau cele naturale. Statuia a fost montată pe un soclu de granit roşu de Finlanda ce era înconjurat de trei basoreliefuri în bronz. Statuia îl reprezenta pe Suvorov călare pe un cal de stepă îngenunchiat pe picioarele din spate, ca oprit dintr-un galop. Inaugurarea propriu zisă s-a făcut în faţa unui numeros public şi în prezenţa unei comisii militare ruse şi române, la 3 noiembrie 1913. Au participat şi Alexandru Vlahuţă, I.L. Caragiale şi fiul său Mateiu Caragiale, care au fost propuşi de generalul rus Arseniev spre a fi decoraţi”, mai spune istoricul Horia Dumitrescu.

Statuia originală, mutată la Ismail

Statuia lui Suvorov nu a rezistat decât trei luni, pentru că ruşii au decis să o demonteze şi să o mute la Odesa, iar mai târziu la Ismail, unde Suvorov obţinuse cea mai importantă victorie, unde se află şi astăzi.

                                                                                      Statuia lui Suvorov FOTO: Wikipedia

suvorov

Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la victoria lui Suvorov de la Vadul Râmnic, monumentul a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice si Artistice a Academiei României. Astfel, în anul 1959 a fost ridicat un alt monument pe vechiul amplasament, acesta fiind opera sculptorului Marius Butunoiu. De altfel, în anii ‘50, comuniştii au botezat comuna Dumbrăveni cu numele conducătorului de oşti rus, localitatea redobândindu-şi numele după părăsirea ţării de către trupele de ocupaţie ruseşti.

Anual, la sfârşitul lunii noiembrie, oficialităţi din Rusia vin la statuia lui Suvorov de la Dumbrăveni să cinstească personalitatea acestui conducător, iar conform obiceiului aceştia ciocnesc un pahar de votcă „la coada calului" statuii generalului.

De menţionat că Suvorov a avut un fiu, Nicolae, care a ajuns aghiotant al ţarului Alexandru I şi care a murit în anul 1820 în apele umflate ale Râmnicului, tot pe meleagurile unde tatăl său a avut fapte mari de arme. Acesta a fost înmormântat la Biserica Domnească din Râmnicu Sărat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite