Sistemul de sănătate are un deficit alarmant de medici: „Sunt doctori care muncesc până la epuizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficit mare de personal ]n sistemul sanitar din Dolj Foto: Arhiva
Deficit mare de personal ]n sistemul sanitar din Dolj Foto: Arhiva

Deficitul de medici din judeţul Dolj creşte alrmant de an la an, iar specialiştii sunt siguri că în următorii 10 ani sistemul va intra în colaps. Un singur medic poate ajunge să trateze şi peste 300 de persoane.

În timp ce în România cadrele medicale, muncesc de cele mai multe ori pe salarii de nimic, ofertele din străinătate sunt din ce în ce mai tentante. Asistenţii medicali şi medici din Dolj au ales să plece peste hotare să profeseze.  „În ultimii ani s-au tot pensionat din salariaţii Spitalului Judeţean, indiferent că a fost vorba de medici, asistente sau personal auxiliar. Alţii au plecat în străinătate. Locurile au rămas neacoperite pentru că nu s-au mai făcut angajări. Posturi de asistent medical, spre exemplu, nu s-au mai scos la concurs din 2009. Deficitul este mare şi în cazul cadrelor medicale, dar şi la personalul auxiliar. Sunt medici care muncesc până la epuizare. Acolo unde sunt necesare şapte asistente pe tură avem două, iar în perioada cu concedii rămâne doar una, care are în grijă 70 de paturi. Vorbim totuşi de un spital în care se efectuează foarte multe intervenţii chirurgicale“, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

2000 de medici din Dolj trebuie să aibă grijă de 660.000 de pacienţi. Un singur doctor trebuie să se ocupe de 330 de persoane.

Deficit mare de personal este în momentul de faţă la secţia de neurochirurgie, oncologie, chirurgie vasculară sau cardiologie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite