FOTO Pepenii de Dăbuleni i-au băgat în datorii pe producători. Oamenii renunţă la afacerea cu lubeniţă şi vor să vândă arahide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii din Dăbuleni sunt la un pas să renunţa la afacerea cu pepeni FOTO Mediafax
Producătorii din Dăbuleni sunt la un pas să renunţa la afacerea cu pepeni FOTO Mediafax

În patria lubeniţelor din Dăbuleni există 2.000 de producători de pepeni. Oamenii au declarat că au fost nevoiţi să facă credite bancare pentru a investi în producţia de anul acesta, însă nu au reuşit să îşi acopere cheltuielie, iar acum au rămas cu datorii.

Producătorii susţin că au rate bancare neachitate de două sau trei luni. Oamenii au ieşit în pierdere anul acesta, din cauza că preţul pepenilor a fost unul foarte mic anul acesta. „Am avut recoltă buna, dar degeaba domnişoară. Am vândut un kilogram de pepeni cu 20 de bani. Eu am luat un credit de 15.000 de euro, însă acum am rămas cu ratele bancare neachitate şi nu ştiu cum o să mă descurc“, a spus Ion Dumitru.

Renunţă la afacere 

Oamenii au mai declarat că afacerea cu pepeni a devenit neprofitabilă în ultimii ani. „Pe o suprafaţă de 2 hectare am scos o producţie de 100 de tone, dar degeaba. Noi nu avem o piaţă de desfacere şi suntem nevoiţi să ne vindem marfa samsarilor. Am dat kilogramul de pepeni şi cu 10 bani. Din punctul meu de vedere chiar nu se mai merită să mai lucrăm pământul. Mulţi producători vor să renunţe la afacere“, a declarat Marin Cârstei.

Lubeniţa de Dăbuleni este marcă înregistrată la OSIM din anul 2010. Dintre cele 3.500 de gospodării câte sunt în localitate, peste 2.000 au hectare întregi cu pepeni verzi.

Arahidele de Dăbuleni, brand nou în patria lubeniţei

Locuitorii din Dăbuleni spun că terenurile nisipoase pe care le deţin sunt foarte bune pentru cultivarea arahidelor, fiind convinşi, de altfel, că vor da lovitura cu acest tip de cultură. „Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de 15 lei. În momentul de faţă am două contracte pentru a livra marfa. Costurile de producţie la hectar nu sunt foarte mari, iar dacă nu rişti, nu ai cum să câştigi. Toată lumea are plantaţii întregi de lubeniţă, aşa că am zis să încerc şi ceva nou“, a povestit Marius Toma, un localnic în vârstă de 47 de ani.

Locuitorii din Dăbuleni susţin că recoltează manual alunele, întrucât nu au tehnologia de prelucrare. Arahidele se vând pe piaţă cu 10-15 lei kilogramul. 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite