Judeţul Dolj nu se poate lăuda cu produse tradiţionale. Zaibărul de Băileşti recunoscut atât în ţară, dar şi în străinătate nu are un astfel de atestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zaibărul de Băileti nu este recunoscut ca produs tradiţional
Zaibărul de Băileti nu este recunoscut ca produs tradiţional

Producătorii din judeţul Dolj susţin că din cauza birocraţiei, dar şi a procedurii greoaie prin care se obţin astfel de atestate nu au depus actele necesare pentru a primi titlu de produs tradiţional.

Celebra băutură oltenească pe care Nea Mărin i-o ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti, nu are titlu de produs tradiţional. Zaibărul de Băileşti este recunoscut atât în ţară, dar şi în străinătate, însă producătorii susţin că este destul de greu să poţi obţine un astfel de atestat. „Sunt multe documente, iar procedura este una destul de grea. Este păcat că zaibărul de Băileşti nu are un astfel de atestat. Cu siguranţă că dacă ar primi şi titlu de produs tradiţional, iar creşte şi valoarea mai mult“, a spus un producător din Băileşti.

În judeţul Olt există două produse tradiţionale cu atestat, prunele de Leleasca şi zacusca de vinete de Giuvărăşti.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole din Dolj au precizat că în Dolj nu există niciun produs tradiţional atestat, însă sunt produse realizate după reţete vechi care au un gust deosebit şi sunt apreciate de oameni.

La Dăbuleni un producător deţine o fermă de porci de Mangaliţa, iar produsele au fost prezentate la ambasade străine de la Bucureşti. „Vom avea în Dăbuleni mai multe produse tradiţionale din carne de Mangaliţă. Nimeni nu s-a ocupat să le breveteze, să le promoveze şi să le ducă şi pe piaţă. La Bucovăţ zona tradiţională este recunoscută pentru laptele şi carnea de bivoliţă şi am vorbit cu primarul să o revitalizăm“, a precizat Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj.   
 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite