FOTO Parcul Nicolae Romanescu, locul unde craiovenii încă mai pot respira aer curat. Cine l-a construit şi în cât timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul care a reuşit să dea viaţă celui mai mare parc natural din Europa de Est a fost Nicolae Romanescu. În scrierile sale, acesta spunea de fiecare dată că a vrut să facă pentru Craiova, un loc unde oamenii să poată respira aer proaspăt. Romanescu a reuşit să construiască cel mai mare parc natural din Europa de Est în doar 4 ani.

"S-a zis, cu drept cuvânt, că plantaţiunile sunt plămânii oraşelor, magazii, rezervoare de oxigen, de aer dătător de viaţă. Avem un adevărat parc, fală a întregei ţări, parc care întruneşte toate cerinţele moderne, unic în România şi care poate rivaliza cu ori-care altul din din statele din occident", spunea Nicolae Romanescu, primarul Craiovei. 
 

"Sănătatea Craiovenilor, trebuie să fie obiectul continuelor noastre preocupări, cu cât condiţiunile higienice ale Craiovei, fie din causa situaţiei sale geografice, fie din causa puţinelor sacrificii ce s'au făcut până acum, lasă foarte mult de dorit", mai spunea Romanescu. 

Un parc de 90 de hectare, cu 35 de kilometri de alei şi poteci

Pe locul unde există acum Parcul Nicolae Romanescu era moşia familiei Bibescu. În 1898, autorităţile locale au cumpărat 90 de hectare de la Prinţul Gheorghe Bibescu. Pavilioanele, băncile şi serele ajunseseră într-o stare avansată de degradare, iar primarul Nicolae Romanescu îşi dorea foarte mult să construiască în acel loc "un parc al poporului". 

Proiectul a fost realizat de arhitectul francez Edouard Redont, iar în anul 1900, planurile parcului au primit ca mai mare distincţie la Expoziţia Universală de ala Paris: medalia de aur. Nicolae Romanescu spune, în toate scrierile sale, că a încercat să facă un lucru minunat, cu bani cât mai puţini. "A costat 740,028.43 lei (adică o sumă egală cu aceea ce s-a cheltuit pe vremuri numai pentru pavarea uneia sau două strade în oraşul nostru). Cheltuitu-s'a pre mult? Risipitu-s'au banii publici? eu zic ca nu", spunea primarul Craiovei.

Podul suspendat, construit în câteva luni FOTO/ memorielocala.aman.ro

Imagine indisponibilă

În decurs de 4 ani s-au finalizat toate lucrările. Parcul a fost realizat în stil romantic, o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere. Au fost aclimatizate sute de specii de arbori, arbori care în mod normal nu cresc în condiţiile climatice ale României, a fost redesenat lacul, a fost realizat podul suspendat, castelul fermecat, au fost improvizate dealuri şi văi şi s-au creat alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime. În plus, au fost construite grădina zoolgică, debarcadrul, teatrul de vară şi hipodromul. Acesta din urmă se întinde pe o suprafaţă de de 20 de hectare şi era folosit pentru curse de trap şi galop.

"Mulţumiţi să fim cu toţii că în orice moment ne-am făcut, fără şovăire, datoria şi munca noastră va da roadele atăt de aşteptate", spunea primarul Craiovei în anul 1904.

Parcul Nicolae Roamnescu din Craiova are cea mai mare zonă verde urbană din România. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite