FOTO Medicii stomatologi nu vor să profeseze la ţară. Oamenii se spală pe dinţi cu sare, alcool sau cenuşă
0Medicii stomatologi susţin că nu vor să meargă să profeseze în mediul rural din cauză că oamenii sunt săraci şi nu pot să achite materialele. Oltenii recunosc că au renunţat de mult la vizitele pe care le făceau la stomatolog.
Oltenii folosesc metode băbeşti pentru a se spăla pe dinţi, dar şi pentru a scăpa de dureri. Se tratează singuri cu sare, alcool sau cenuşă. „Eu de când mă ştiu mă spăl pe dinţi cu sare de două ori pe zi. Bunica mea în fiecare dimineaţă uda degetul în apă şi dădea cu cenuşă pe dinţi. Nu a avut niciodată probleme. Noi nu avem bani să mergem la medicul stomatolog, aşa că folosim metode băbeşti. Un dinte costă 200 de lei, iar pensia mea este este 600 de lei. Ba mai mult, noi nu avem nici medic stomatolog în comună, aşa că pentru o urgenţă trebuie să mergem zeci de kilometri“, a povestit Maria Stoica.
Oamenii din Dolj folosesc metode băbeşti pentru a se spăla pe dinţi
Medicii stomatologi susţin că problemele dentare pot duce la afecţiuni grave sau chiar la deces. Doctorii susţin că persoanele care folosesc sare, alcool sau cenuşă pentru a potoli durerea nu îşi fac decât mai mult rău.
Oltenii recunosc că nu au mai trecut pragul unui medic stomatolog de ani buni
Oamenii recunosc că au renunţat la vizitele pe care le făceau la medicul stomatolog. „Avem noi metodele noastre. Când ne doar dinţii apelăm la aţă şi îi scoatem. Nu am mai fost la doctor de mai bine de 15 ani şi nici nu o să mă mai duc. Nu am cu ce, iar la noi în comună nu există stomatolog. Înainte ne spălam pe dinţii cu sare, dar acum ne-am modernizat şi avem pastă de dinţi. Din punctul meu de vedere degeaba. Dacă nu te tratezi la timp rămâi fără dantură“, a declarat Ioana Toma.
În majoritatea comunelor din Dolj nu există medic stomatolog. O investiţie într-un cabinet medical costă 5000 de euro. Clienţii sunt puţini şi nici nu îşi permit să plătească materialele.