De ce mint copiii şi cum pot să îi convingă părinţii că nu trebuie să denatureze adevărul. Ce mesaje vor să le transmită de fapt celor din jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii învaţă să mintă de mici, de obicei după vârsta de 3 ani, iar specialiştii susţin că cei mici realizează că părinţii nu le pot citi gândurile, aşa că pot denatura foarte uşor adevărul.

Psihologii susţin că între 4 şi 6 ani copiii mint instinctiv, iar miniciunile sunt de cele mai multe ori nevinovate. Cel mai grav lucru este atunci când denaturarea adevărului poate avea consecinţe grave, iar părinţii sunt cei care trebuie să le explice de ce este important să nu ascundă absolut nimic şi să fie întotdeauna sinceri.

„Copiii de cele mai multe ori mint să acopere ce au făcut pentru a putea scăpa de o pedeapsă, să pară mult mai interesanţi, să vadă cum reacţionează părinţii sau să atragă atenţia celor din jur, chiar când ştiu că denaturează adevărul. Între 4 şi 6 ani sunt capabili să îşi îmbunătăţească abilităţiile de a minţi, iar în momentul în care părinţii le cer să dezvolte mai în detaliu povestea, ei reuşesc să inventeze tot mai multe amănunte fără să se piardă cu firea“, a spus Ana-Maria Turcu, psiholog.

Trebuie să spună adevărul

Pshihologii au mai precizat că în momentul în care copiii merg la şcoală ajungă să mintă mai mult fără să fie prinşi. Trebuie să înţeleagă diferenţa dintre adevăr şi minciună şi să fie încurajaţi de părinţi să spună întotdeauna care este situaţia reală indiferent de caz. „Părinţii trebuie să îi sublinieze copilului că onestitatea este foarte importantă şi să îl pedepsească atunci când a minţit. Este bine să înveţe că în momentul în care denaturează adevărul cineva va fi dezamăgit sau cineva poate va avea chiar de suferit, iar acest lucru nu este normal din niciun punct de vedere“, a mai precizat Ana-Maria Turcu, psiholog.      

Ce mesaje transmit copiii părinţilor atunci când mint:

- Copiii, în momentul în care au făcut o prostioară, aleg să îşi mintă părinţii pentru a nu fi pedepsiţi. Cei mici cred că astfel vor putea ieşi din încurcătură, însă trebuie să înveţe că îşi pot repara minciuna doar dacă vor spune adevărul.

- Copiilor le este ruşine de mediul în care trăiesc, iar cei care provin din familii mai sărăcăcioase au tendinţa uneori să inventează tot felul de poveşti pentru a nu fi marginalizaţi. Părinţii nu trebuie să le descopere fanteziile, însă pot pur şi simplu să le corecteze.

- În momentul în care copiii cred că nu se ridică la standardele părinţilor, aleg să mintă ca să nu dezamăgească. Cei mici trebuie să înţeleagă că nu sunt respinşi de părinţii si să înveţe că onestitatea este cea mai importantă.

- Copiii care nu se simt bine în pielea lor aleg să mintă pentru a atrage atenţia celorlaţi şi inventează tot felul de întâmplări. Părinţii trebuie să le explice clar că denaturarea adevărului poate să îi îndepărteze pe cei din jur pentru că nimeni nu îşi doreşte să stea în prejma cuiva care minte.

- La pubertate copiii îşi apără intimitatea, însă în momentul în care observă că părinţii nu le respectă această dorinţă încep să mintă. Trebuie să fie trataţi tot timpul ca niste persoane mature, demne, responsabile, iar astfel vom observa că şansele să ascundă adevărul sunt mult mai mici.       

  

   

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite