Craiova: Sandu Turneanu este lingvistul pasionat de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olteanul predă de 36 de ani limbile franceză, engleză şi germană. Pe lângă faptul că mai ştie italiană, spaniolă şi maghiară, are diplome de ghid şi bucătar-ospătar.

S-a născut în comuna Izvoarele, judeţul Gorj, iar studiile primare le-a absolvit la Liceul Pedagogic din Târgu-Jiu. Deşi şi-a dorit să urmeze medicina, la insistenţele mamei sale, învăţătoare de meserie, a ales să urmeze o carieră în învăţământ. „Nu regret deloc că am ales pedagogia. Dacă aş avea ocazia să o iau de la capăt, tot în învăţământ aş vrea să lucrez. Mi se pare o meserie nobilă“, este de părere cadrul didactic. A simţit frumuseţea actului predării în anul II de liceu, când a început să facă practică.

Învăţător la şcoala unde s-a instruit

Timp de trei ani a fost profesor în satul Murgeşti din Gorj, apoi un an a predat elevilor din clasele primare din comuna sa natală. Prima facultate absolvită a fost Filologia, secţia de română - franceză. „În acea perioadă, limba franceză era foarte uzitată. În 1980, odată cu influenţele occidentale, am decis să urmez şi secţia de engleză - germană“, povesteşte dascălul. În total, actualul profesor de română de la Colegiul Naţional Ştefan Velovan a predat timp de 20 de ani franceză, 15 ani engleză şi patru ani limba germană. Pe lângă aceste trei limbi străine, olteanul ştie să se descurce şi în italiană, spaniolă şi maghiară. „Le-am învăţat după ghidurile de conversaţie. Am foarte multe ghiduri acasă. Vorba aceea: cine cunoaşte mai multe limbi străine are mai mulţi ochi“, susţine profesorul. Sandu Turneanu are şi înclinaţii muzicale. Acesta a studiat cinci ani vioara în liceu, iar în satul natul a înfiinţat un grup vocal instrumental mixt, alături de care organiza diferite spectacole la Căminul Cultural. „Îmi place muzica uşoară, dar şi clasică. Iubesc folclorul autentic interpretat de Grigore Leşe şi Liviu Vasilică“, mărturiseşte acesta. Povestea vieţii lui Sandu Turneanu a luat o turnură importantă în 1980. Pentru prima dată a părăsit România şi a luat drumul Germaniei, în maşina sa personală, o Dacie fabricată în 1975. Prinzând gustul călătoriilor, în 1985 a absolvit Şcoala de Ghizi a Ministerului Turismului.

Bucătar pasionat de călătorii

A organizat apoi zeci de excursii în ţară, iar după Revoluţie a vizitat pe cont propriu Italia, Franţa, Bulgaria, Cehia şi Slovacia. Sandu Turneanu este şi bucătar-ospătar cu acte în regulă. A făcut cursurile înainte de Revoluţie cu gândul că va pleca din ţară, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, deşi în 1990 a avut o şansă mare. „Trebuia să plec în Elevţia cu o tânără cunoscută aici în România, dar am renunţat. Am făcut-o şi ca să rămân lângă părinţi, dar şi dintr-o doză de patriotism. Atunci s-a dus o luptă interioară între datorie şi pasiune“, explică profesorul.


Întrebări şi răspunsuri:
Toate călătoriile le-aţi făcut cu Dacia?

În cele după Revoluţie am fost cu o Dacie fabricată în 1996. Acum am vândut-o pentru că vreau să îmi cumpăr o autoutilitară pe care să o echipez cu pat, frigider, televizor, WC ecologic, ca să plec în Egipt şi poate chiar în China.
Ce amintiri aveţi din excursii?
Am foarte multe frumoase, dar şi una neplăcută. În 2004 nişte români mi-au furat actele şi banii în Franţa. Am lucrat două luni la cules de busuioc la o fermă, pentru a mă întoarce în ţară.
4. Aveţi permis de conducere pentru toate categoriile?
Da. Am şi lucrat ca şofer la Bacriz din 2006 până în 2009. Eu mă plictisesc dacă nu am activitate. Acum aş vrea să lucrez la bucătar. Lactatele şi legumele sunt preferatele mele. Acum câţiva ani, într-o excursie, mi s-a oferit un post de recepţionar la un hotel pe Coasta de Azur, dar am refuzat pt că eu voiam doar pe timp de vară.


Ce-i place
Profesorul apreciază seriozitatea şi disciplina. „Îmi place poporul german pentru că dă dovadă de rigurozitate şi consecvenţă“, spune dascălul.
Ce nu-i place
Cadrul didactic nu suportă lipsa de educaţie, superficialitatea şi penibilul. „Nici kitschul nu îmi place“, completează acesta.

Născut: 9 ianuarie 1955, comuna Izvoarele, Gorj.
Studii: Facultate de Filologie, Specializările Română   Franceză şi Engleză - Germană.
Pasiuni: Călătoriile, lectura şi gastronomia.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite