VIDEO Ziua festivă a Dobrogei: la 23 noiembrie 1878, provincia a intrat în administrare românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împlinirea a 140 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Dobrogea, la 23 noiembrie 1878, este celebrată la Constanţa printr-o serie de manifestări.

Astfel, la ora 13 a zilei de vineri, 23 noiembrie ac, la Biserica Greacă Metamorphosis (strada Mircea cel Bătrân nr. 36), va fi oficiat un Te Deum, în amintirea momentului istoric. Pe atunci, biserica greacă era singurul lăcaş de cult creştin din Constanţa, iar după un an, Regele Carol I îngenunchea aici mulţumind pentru provincia intrată în componenţa statului român.

„În ziua de 23 Noiembrie 1878, Constanţa a fost luată în posesiune română. Astfel, conform ziarelor şi publicaţiilor de atunci, manifestările au fost ample şi grandioase. 

Comunitatea Elenă Constanţa a făcut o manifestaţie impunătoare dedicată fraţilor lor români, a ridicat în piaţă principală a oraşului un frumos şi impunător arc de triumf, toată populaţia oraşului era pe străzile parcă neîncăpătoare, cu fanfare, cântece şi marşuri de bucurie. 

La biserica grecească a avut loc un Te Deum la care au luat parte toate oficialităţile oraşului precum şi marea masă a populaţiei, indiferent de etnie, sunt cuvintele vremii. 

Imagine indisponibilă

Biserica greacă din Constanţa (interior şi exterior la 1900) Sursa elpis.ro

Imagine indisponibilă

De asemenea, la momentul trecerii Dobrogei la România, grecii au declarat printr-o scrisoare deschisă dorinţă de a fi guvernaţi de autorităţile române, nu bulgăreşti. Nicola Papadopol, primar până în anul 1877, a fost declarat primul cetăţean român al Constanţei, recunoscut de către guvernarea din data alipirii Dobrogei, iar primul primar al Constanţei ca oraş parte a României a fost Anton Alexandridis. 

Urmând tradiţia, continuatori fiind a Comunităţii Elene, anunţăm pe această cale că vineri, 23 noiembrie, la ora 13.00, va avea loc la Biserica Greaca Metamorphosis un Te Deum, iar la ora 15.30, la Teatrul Elpis, timp de 1 oră va avea loc o sesiune de cuvântări şi rememorări ale principalelor evenimente ce au avut loc în acele timpuri“, anunţă Anton Traian Antoniadis, preşedintele Comunităţii Elene Elpis Constanţa. 

Cu o oră înainte de Te Deum, tot la Teatrul Elpis (denumit oficial Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa Căluţul de Mare), de la ora 12.00, are loc găzduieşte evenimentul „De la Unirea Dobrogei cu patria-mumă, la Marea Unire“. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Elevii colegiului vor susţine un scurt moment artistic, iar profesorul de istorie Mihai Paris va avea o scurtă prelegere legată de acest eveniment istoric. De asemenea, va fi proiectat un film-documentar dedicat Dobrogei, iar muzeografele Delia Cornea şi Lavinia Dumitraşcu vor avea dedicate alocuţiuni pe tema celor „140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mumă“. În încheiere, spectatorii vor urmări un moment artistic interpretat de actorul Lică Gherghilescu. 

De la ora 14.00, cotidianul Ziua de Constanţa organizează evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, la care sunt invitate personalităţi ale spatiului dobrogean. Adunarea festivă are loc în Sala Remus Opreanu a Consiliului Judeţean Constanţa. Cu acest prilej, reprezentantii etniilor vor adresa mesaje de cinstire a Dobrogei. Respectând tradiţia, Ziua de Constanţa va decerna 10 plachete cu titlul „Meritul Dobrogean“ personalităţilor care au marcat devenirea acestei provincii. 

Pe aceeaşi temă: 

Consolarea lui Carol I pentru pierderea Basarabiei în 1878: „Dobrogea este despăgubire de război, nu ne este dată ca o compensaţie“

Prima vizită în Dobrogea a prinţului Carol. Domnitorul a aşteptat un an până să intre în teritoriul câştigat la Războiul de Independenţă din 1877-1878

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite