Unde a greşit Patriarhul Daniel când a sfinţit cu trafaletul? Regulile prevăzute de canoanele BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tija extensibilă
Tija extensibilă

Gestul Patriarhului Daniel de a sfinţi noile studiori ale Trinitas TV şi Radio Trinitas cu trafaletul a stârnit un scandal uriaş. Din păcate, Patriarhia nu a ştiu să explice care era rostul trafaletului şi a dat explicaţii care nu au lămurit problema.

„Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neiniţiaţi, cei care habar n-au în ce constă slujba de sfinţire şi ce se foloseşte la slujba de sfinţire. Este o tijă de aproximativ 2-3 metri, având în vedere faptul că sunt şi încăperi mai înalte şi care este folosită pentru a unge cu untdelemn sfinţit pereţii încăperii respective. Deci nu se numeşte trafalet, ci tijă de sfinţire şi este folosită de mult timp în slujbe, nu a fost acum prima dată”, a spus Constantin Stoica, purtătporul de cuvânt al Patriarhiei Române, la Europa FM.

A greşit Patriarhul? Cum procedează ceilalţi preoţi atunci când trebuie să sfinţească un lăcaş de cult sau gospodăria unui român? La acestea întrebări ne-au răspuns surse din BOR.

Slujba de sfinţirea a unui lăcaş de cult are la bază aceleaşi principii ca şi sfinţirea unei case, singura diferenţă fiind că biserica se unge cu Sfântul şi Mare Mir, iar o casă cu untdelemn sfinţit. 


Preafericitul Daniel foloseşte la sfinţere un trafalet FOTO Basilica

patriarhul daniel sfintire trafalet FOTO basilica.ro

Locurile ce sunt sfinţite se ung deasupra uşilor, în cele patru puncte cardinale, pe dinafară şi în interior. În privinţa caselor, situaţia este mai simplă, pentru că un preot întinde mâna şi poate ajunge deasupra uşii. Situaţia se schimbă atunci când trebuie sfinţită o biserică şi atunci preoţii s-au folosit dintotdeauna de un băţ mai lung, cu care să poată ajunge la locul ce trebuia uns.

Ce spune canonul

 „Canonul nu spune nimic despre cum trebuie să arate băţul, ci doar că trebuie uns lăcaşul de cult în cele patru puncte cardinale cu Sfântul şi Marele Mir. Preoţii au luat iniţial un băţ înfăşurat în tricolor la capătul căruia au înfăşurat fie vată, fie tifon. Iniţial, băţul rămânea la biserica sfinţită. Materilall îmbinat în Mir nu trebuie profanat. Însă, cum credincioşii se băteau să ia fiecare acasă ba o bucată de tricolor, ba puţin tifon cu mir, preoţii au decis că acest lucru nu se cuvine, întrucât, ca şi la botez, când faşa copilului era aruncată cu apa sfinţită într-un loc curat, tot aşa trebuia să se întâmple şi cu pânza înmuiată în mir. Şi aşa au decis ca fiecare episcop să aibă propiul băţ cu care să sfinţească“, spun oamenii bisericii.

Cei din Arhiepiscopia Dunării de Jos sfinţesc bisericile cu o tijă învelită în steag tricolor FOTO Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sfintire biserica

Operaţiune mai practică

Între timp însă, preoţii au devenit mai practici şi au apelat la o tijă, în vârful căreia au pus fie tifon, fie o pensulă, o bucată de burete, fie un... trafalet. „Unele tencuieli sunt din terasit şi vata nu făcea faţă sau rămânea pe terasit. Pentru că nu este suficient doar să mimezi că atingi construcţia. Sfinţirea presupune aplicarea reală a Mirului sal untdelemnului sfinţit, aşa cum se întâmplă la sfinţirea casei: dacă nu este unsă cu untdelemn şi stropită cu agheasmă, omul nu este mulţumit“, dezvăluie preotul.

IPS Patriarhul Daniel, despre sfinţirea cu trafaletul

El crede că Patriarhia nu a greşit atunci când a uns mirul cu ajutorul trafaletului, însă purtătorul de cuvânt nu a ştiu să explice acest lucru publicului. „Aşa cum înainte, la casele noastre preoţii ne ungeau cu un băţ de chibrit pe care înfăşurat vată şi acum se folosesc beţişoarele igienice, mult mai practice, şi preoţii au trecut de la simplul băţ la o tijă, în vârful căreia au pus diverse materiale mai practice“, spune el.

Se pare că ideea modernizării miruitorului într-o tijă extensibilă i-ar fi venit Preafericitului Daniel la sfinţirea catedralei din Tirana, unde a fost invitat, pe 1 iunie. În imagine se observă cum Patriarhul sfinţeşte icoana Sf. Ioan Botezătorul, iar miruitorul simbolizează buretele şi băţul cu care i s-a dat oţet Mântuitorului pe Cruce. Tija extensibilă mai este folosită în Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Banatului, Buzăului, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Episcopia ortodoxă Dacia Felix din Serbia.

Mitopolia Sibiului răspunde

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Sibiului, preotul Constantin Necula, a spus că se exagerează mult prea mult în „chestiunea trafaletului“ folosit de Patriarhul Daniel la sfinţirea studiourilor Trinitas. Legat de obiectul cu care se sfinţesc clădiri, preotul Necula a declarat: „Nu este un obiect de cult special aşa ceva. Miruitorul răspunde simplei necesităţi de ungere cu untdelemn a unei clădiri. Nu se transmite conţinut dogmatic prin ungerea cu untdelemn“.

trafalet foto mitropolia ardealului

Tricolorul este ataşat pe băţul care ajută la sfinţire FOTO Mitropolia Ardealului

Mitropolitul Ardealului are şi el un miruitor, cel din imaginea unde apare într-un veşmânt alb cu un brâu roşu la mijloc. Miruitorul său are şi un tricolor, dar tricolorul nu face parte din procedura de sfinţire.

Miruitorul este, potrivit site-ului BOR, un instrument extensibil, care constă dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, care la capăt are un burete. Însă, în unele zone din Ardeal acest miruitor are la capăt o pensulă, cum e cel din imaginea în care Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, sfinţeşte o bisericuţă din satul bistriţean Brăteni.

Sfinţire cu buretele

Sfinţirea catedralei din Tirana, cu buretele

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/patriarhul-daniel-i-sfin-irea-cu-trafaletul" target="_blank">View the story "Patriarhul Daniel şi sfinţirea cu trafaletul" on Storify</a>]

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite