VIDEO Băiatul care este dovada că psihicul este cea mai puternică armă: „Sunt un luptător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa l-a închis într-un trup infirm, dar un băiat de 18 ani este dovada vie că un psihic sănătos te poate ridica din scaunul cu rotile şi te poate face mai puternic decât restul.

Are însoţitor permanent, pe mama lui, pentru că se deplasează cu greutate, dar el este prezent mereu la acţiunile şcolii. Emoţiile îi dau de furcă atunci când vorbeşte, dar ochii lui vioi şi senini spun tot ce are în suflet. Peste toate acestea, zâmbetul lui de pe chip arată ce fel de copil este Alexandru Rotariu: uimitor.

Când s-a născut la 20 august 1999, Alexandru, singurul copil al soţilor Rotariu din Agigea, promitea să fie un copil vesel şi neastâmpărat. 

Naşterea a decurs normal, băieţelul avea 3,6 kilograme, dar sechelele unei manevre brutale s-au văzut în scurt timp. Tras de cap fără precauţiile necesare, copilul a suferit o afecţiune gravă care nu l-a lăsat să se dezvolte armonios. 

La 2 ani şi 8 luni, medicii i-au pus diagnosticul de parapareză spatică şi sindrom cerebelos. 

De atunci, părinţii lui Alexandru se străduiesc să-şi crească fiul fără ca el să simtă că este altfel, în rău - ci doar altfel. 

„Eu tratez lucrurile cu optimism, cred în mine că pot face anumite lucruri. Ştiu că nu voi merge niciodată normal, precum ceilalţi copii, dar pot face alte lucruri, mai bine. Gândesc pozitiv, sunt un luptător“ - rezumă Alexandru filosofia sa de viaţă. 

Cea care i-a insuflat mentalitatea încrezătoare este mama. „Am crescut într-o familie simplă, cu credinţă în Dumnezeu. Viaţa şi greutăţile nu m-au doborât, ci mi-au întărit psihicul, de aceea eu mă gândesc tot timpul cum să fie bine. Caut căile prin care să merg înainte, să trec peste toate. Am echilibru şi în soţul meu, amândoi suntem Balanţe“, spune Liliana Daniela Rotariu. 

Profesorii lui Alexandru îl încurajează constant, iar Primăria Agigea i-a pus la dispoziţie o maşină pentru a merge la şcoală, la Eforie, şi apoi să se întoarcă. „Profesorii îmi spun că sunt un copil minunat. Doamna de Română mă felicită pentru că scriu poezii, doamna de Geografie mă implică în tot felul de concursuri. Toţi profesorii sunt buni dacă îi respecţi. Am avut noroc că am întâlnit oameni faini cu care m-am înţeles foarte bine. Boala m-a maturizat de mic, dar oamenii m-au ajutat să ţintesc sus şi să-mi doresc mereu să fiu activ“, mărturiseşte Alexandru. 

Alexandru Rotariu, alături de mama sa şi de echipa medicală din Turcia Sursa Facebook AR

Imagine indisponibilă

A trecut deja prin două operaţii la tendoane şi va trece printr-a treia cu ajutorul unei fundaţii, „Salvează o inimă“, care îl ajută pentru intervenţia pe care o va face la un spital din Istanbul, Medical Park. Aici operează chirurgul Sami Sokucu, unul dintre cei mai cunoscuţi doctori ortopezi din Turcia, care l-a consultat recent la Constanţa. 

Operaţia în care Alexandru îşi pune toate speranţele costă 18.000 euro. „Cazul meu va fi prezentat pe site-ul fundaţiei, unde cine poate să ajute va dona pentru mine. O să merg în picioare, nu normal, dar pentru mine va fi extraordinar“, spune Alex.

Nu va juca niciodată fotbal, deşi şi-ar fi dorit foarte mult să alerge după minge, să dribleze, să dea şuturi către poartă. Dar de anul trecut a descoperit că poate meşteşugi cuvintele în poezii. „Probabil voi rămâne în faţa calculatorului, şi după operaţie, dar merită să sper în viitor. Ştiu că mintea mă va ajuta să fiu bine, chiar dacă nu pot fi cum sunt ceilalţi copii“, este hotărât Alexandru. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Maidanezi recuperaţi de pe străzi, deveniţi câini de terapie. „Bătrânii de la azil, mai ales, au lacrimi în ochi de bucurie când mângâie căţelul“

Terapie revoluţionară inventată de un român, în lupta împotriva autismului. Copiii fac progrese incredibile

Cum îţi găseşti liniştea bătând la tobe. Un terapeut vindecă boli ale trupului şi ale sufletului cu ajutorul muzicii: a tratat inclusiv dependenţi de heroină

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite