FOTO Un an de promisiuni nerespectate pentru parlamentarii constănţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an se încheia campania electorală pentru Alegerile Parlamentare. 22 senatori şi deputaţi care au candidat la Constanţa au reuşit să capteze atenţia electoratului şi au ajuns în forul legislativ. La un an de la momentul în care au fost aleşi însă, parlamentarii constănţeni au demonstrat că nu au făcut absolut nimic pentru judeţul care i-a trimis la Bucureşti.

Potrivit Statutului Deputaţilor şi Senatorilor, parlamentarii "au îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni şi al locuitorilor din Circumscripţia electorală care i-a ales. Ei sunt obligaţi să menţină un dialog permanent cu cetăţenii pe problemele care îi interesează şi care rezultă din asumarea şi exercitarea mandatului de parlamentar." Aşa poate fi descrisă pe scurt, misiunea parlamentarilor. Noi am verificat promisiunile lor de acum un an şi le-am comparat cu realizările din 2013.

Constanţa este reprezentată în Parlament de 22 aleşi, cu şapte mai mulţi decât în mandatul anterior. Unii dintre ei sunt la al doilea termen. Dacă senatorii şi deputaţii aflaţi în opoziţie sunt mai puţini la număr şi pot avea scuza "mâinilor legate la spate", cei de la putere au toate pârghiile pentru a-i ajuta pe constănţeni. Paradoxal, realizările sunt fie minime, fie lipsesc cu desăvârşire. 

Mircea Titus Dobre, deputatul care plimbă hârtiile în numele partidului

 

Mircea Dobre PSD FOTO Mediafax

Numele lui Mircea Titus Dobre a devenit celebru în urmă cu o lună, dar nu pentru că i-ar fi ajutat pe consănţenii care l-au votat. Dobre este cel care a semnat şi depus peste 1700 amendamente la Legea Descentralizării. Deputatul nu le-a gândit pe toate cele 1700, ci doar a urmat un ordin de partid şi a transportat hârtiile semnate.

Atunci când vine vorba de promisiuni şi Mircea Titus Dobre şi senatorul Alexandru Mazăre au avut o listă lungă pentru comuna Valu lui Traian. Cele câteva mii de voturi strânse de aici i-au trimis în parlament. Localnicii din comună încă mai aşteaptă să fie demarat măcar unul dintre proiectele cu care Dobre şi Mazăre făceau paradă în campania electorală. 

"Ce voi face pentru comuna Valul lui Traian?

Reabilităm drumuri de interes local – 19,363 km;

Reabilităm drumuri de interes local – zona lotizată F vest – 3,77 km;

Reabilităm drumuri de interes local – zona lotizată F centrală -3,28 km;

Reabilităm drumuri de interes local – zona lotizată F est – 2,9 km;

Reabilităm drumuri de interes local –zona lotizată C – 1,417 km;

Realizăm sistemul de canalizare menajeră;

Extindem sistemul de alimentare cu apă;

Înfiinţăm reţele de alimentare cu apă în cartierele noi;

Reabilităm şi extindem Şcoala nr. 1;

Reabilităm şi extindem o clădire pentru utilizarea acesteia ca centru pentru cei 4.039 tineri din comună şi o dotăm cu echipamente fitness, articole de mobilier şi computere;

Amenajăm parcuri noi;

Amenajăm cursul de apă Valea Seacă;

Preluăm terenul abandonat de unitatea militară în folosul comunităţii.

Realizăm un centru medical deschis 24 ore din 24, dotat cu ambulanţă

Aceasta este lista cu promisiunile lui Mircea Titus Dobre din campania electorală. Cea cu realizările din ultimul an nu coincide la niciun punct cu obiectivele enumerate mai sus. În comuna Valu lui Traian, una dintre cele mai mari din Constanţa nu s-a asfaltat nimic, nu s-a realizat sistemul de canalizare, nu s-a reabilitat nico unitate de învăţământ şi autorităţile s-au lovit de piedici ridicate chiar de şefii de la Consiliul Judeţean.

Întrebat fiind de localnici, primarul din comuna Valu lui Traian - liberalul Florin Mitroi declara "În privinţa senatorilor şi a deputaţilor, din păcate vă împărtăşesc opinia. Doar au promis şi atât. Pot spune că de-a lungul anilor am susţinut candidaţi de la diverse partide la aceste funcţii. Sunt la fel de dezamăgit de toţi. După alegeri, niciunul nu s-a mai întors să facă ceva pentru localitate. Toţi au fost amabili şi mi-au primit propunerile şi solicitările de finanţare, dar concret nu s-a întâmplat nimic"

Cristina Dumitrache se mândreşte cu o căsătorie

Ileana Dumitrache

Deputatul USL Cristina Dumitrache avea un discurs înflăcărat în luna noiembrie 2012. 

Credem că dumneavoastră meritaţi mai mult, o Românie puternică. Dacă dumneavoastră consideraţi că a fost nedrept să vi se taie pensiile, salariile, să se închidă Spitalul de la Băneasa, atunci dumneavoastră sunteţi singurii care puteţi să duceţi schimbarea până la capăt, să îndreptaţi tot ce a fost nedrept. Pe 9 decembrie, aveţi responsabilitatea să mergeţi la vot, să votaţi pentru o Românie puternică, pentru o guvernare bună, o guvernare USL care ştiţi că, într-un timp scurt, a reuşit să îndrepte multe lucruri.

Avem nevoie de susţinere, avem nevoie de bani pentru a aduce tot ceea ce este nevoie aici la Băneasa. Dacă consideraţi că meritaţi pensii, salarii decente, că sănătatea este cea mai importantă, pe 9 decembrie mergeţi la vot şi puneţi ştampila pe USL”, le-a transmis deputatul Cristina Dumitrache tuturor cetăţenilor din oraşul Băneasa.

A trecut un an, iar Cristina Dumitrache nu s-a făcut remarcată decât printr-o frumoasă căsătorie la Constanţa. Ea l-a avut drept naş chiar pe Valeriu Zgonea şi darurile primite de la invitaţi au fost pe măsură. Cetăţenii de la Băneasa încă mai aşteaptă finanţările promise. 

Băiatul lui tata, Andrei Condurăţeanu

Andrei-Răzvan Condurăţeanu

Andrei Răzvan Condurăţeanu a ajuns în parlament pe listele PP-DD. 

"Îmi doresc să ajutăm agricultorii să primească bani europeni fără cofinanţare, iar dacă programul va avea nevoie de cofinanţare, să contribuie statul. Voi propune înfiinţarea unei direcţii în subordinea CJC prin care toţi angajaţii să fie plătiţi din bani europeni, iar aceşti funcţionare care trebuie şcoliţi, să poată consilia fiecare persoană din mediul rural" spunea fiul prezentatorului TV Florin Condurăţeanu în urmă cu un an.

Andrei Răzvan Condurăţeanu se poate lăuda că este primul deputat care atunci când a fost ales era în comă în urma unui accident rutier. Între timp Direcţia din CJC încă se lasă aşteptată, dar Condurăţeanu are bifată o acţiune de strângere de ajutoare pentru sinistraţii din Galaţi. 

Radu Babuş uită să răspundă la telefon alegătorilor

image

Proaspăt intrat în echipa parlamentarilor USL, social-democratul Radu Babuş este încă un nume pe lista celor care au uitat de alegători. Cel puţin aşa îl caracterizează primarii din localităţile pe care le vizita în turneul de dinaintea alegerilor. Deputatul este reprezentantul unui colegiu din centrul şi sudul judeţului Constanţa. Printre localităţi se numără şi Poarta Albă, comună unde câteva sute de liceeni învaţă în frig, fără acoperiş şi cu săli pline de mucegai şi igrasie. 

Întrebat fiind de parlamentarii care au fost votaţi de localnicii de la el din comună, primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti spune că nu au făcut nimic. 

"Domnul Babuş a făcut pe eroul naţional şi atât. A venit aici când liceul a rămas fără acoperiş şi de atunci nu l-am mai văzut. Ne-am apucat să reparăm Liceul cu bani din alte părţi pentru că Guvernul nu ne ajută", spune Delicoti, care continuă pe un ton amărât "Nimic... Nu au putere. În afară de 30-40 parlamentari din România care contează acum, restul sunt doar un număr. PSD are 150 de exemplu şi stau degeaba".

Edilul de la Poarta Albă spune că toate promisiunile electorale au fost uitate de parlamentari. "Vrem să ne ajute cu deblocarea proiectului de canalizare. Toate celelalte investiţii stau pe loc din cauza lui. Nu pot să mă apuc de asfaltare ca după aceea să sparg şi să rup trotuarele. Noi nu am încheiat contractul nici până azi, iar ei nu au făcut absolut nimic în ultimul an ca să ne ajute" declară Vasile Delicoti.

Eduard Martin se afişează doar la evenimente oficiale

image

Dacă Vasile Delicoti face parte dintr-un alt partid decât al deputatului Radu Babuş şi poate fi considerat subiectiv, nici primarii USL nu sunt mulţumiţi de parlamentarii USL. 

Eduard Martin este unul dintre cei care şi-a umplut site-ul web cu promisiuni. Pentru comuna Cumpăna, acolo unde a tot mers în campania electorală avea planuri măreţe. Primarul Mariana Gâju le-a trecut în revistă alături de redactorii Adevărul.

Eduard Martin promitea modernizarea şi reabilitatrea a 40 kilometri de drumuri. "În primele 12 luni, la Cumpăna a fost asfaltat un singur kilomentru. Martin avea pe listă extinderea reţelei de energie electrică în intravilanul localităţii. Din cei 13 kilometri promişi au fost realizaţi doar 300 metri. A mai spus că ne va ajuta cu o creşă pentru copii cu vârste între 0 şi 3 ani, cu trotuare sau cu un centru de tineret. În primele 12 luni toate aceste idei au rămas pe linie moartă" spune Mariana Gâju. 

Primarul de la Cumpăna spune că deputatul nu a mai călcat în comuna condusă de ea. Ultima dată, Eduard Martin a fost văzut în judeţul Constanţa atunci când a venit premierul Victor Ponta la Slujba de Sfântul Andrei. 

Primarul Mariana Gâju spune că încă mai speră un ajutor de la deputatul Eduard Martin şi de la senatorul Alexandru Mazăre.

"În următorul an să ne ajute cu fonduri pentru asfaltarea şi pietruirea drumurilor. Dar cea mai importanta problemă este una pe care chiar parlamentarii pot să o rezolve - o modificare legislativă şi o aliniere cu Legea Europeană în privinţa incompatibilităţii. Trebuie să le permită reprezentanţilor locali să reprezinte comuna la nivelul societăţilor comerciale de interes regional. Doar aşa putem să atragem fonduri. Îi critic că nu au luat această măsură şi am credinţa că în 2014 - 2016 vor apăsa pe acceleraţie şi pentru susţinerea în accesarea de fonduri. Să fie aproape de oamenii de la nivelul comunelor, atunci când avem nevoie de sprijinul lor. Sper ca parlamentarii constănţeni să nu rămână doar cu promisiuni" a mai spus Mariana Gâju.

Aşa cum era firesc, redactorii Adevărul au făcut toate demersurile pentru a obţine un răspuns de la parlamentarii menţionaţi. Unii dintre ei nu au răspuns deloc la telefon, alţii au declarat că vor reveni cu un raport al activităţii lor de parlamentar până la finele anului, iar alţii au declarat că sunt ocupaţi cu delegaţii în străinătate şi că nu pot să răspundă pentru moment. 


Vă mai recomandăm:

Brutarul cu 1.724 de obiecţii la Legea descentralizării

Guvernul a admis 568 de amendamente la legea descentralizării

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe descentralizare. Ponta: Propaganda împotriva aleşilor locali, rezultatul unei gândiri mioape

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite