Situaţie dramatică în cazul pacienţilor post transplant: 4.000 de cazuri monitorizate de cel mult 20 de medici
0Transplantaţii din România organizează Şcoala de Vară a pacienţilor cronici, un instrument de informare a pacienţilor care au beneficiat de un transplant, a celor aflaţi pe liste de aşteptare şi în dializă.
În acest moment, conform Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), sunt aproximativ 4.000 pacienţi în stare post transplant şi nici măcar 20 de medici care să se ocupe de monitorizoarea lor, în cele 7 centre de translant care funcţionează în ţară. „Pentru aceştia nici un psiholog, nici un nutriţionist dedicaţi acestui segment. Din păcate nici la dializa situaţia nu este cea dorită”, spun cei de la Asociaţie.
Şcoala de vară a pacienţilor cronici se va desfăşura în staţiunea Saturn, în perioada 4-11 septembrie, fiind organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia. La eveniment participă pacienţi cu transplant, pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare şi în dializa, precum şi însoţitori ai acestora. Aceştia primesc informaţii necesare în monitorizarea stării de pacient cronic, de la specialişti – medici, psihologi, nutritinisti, kinetoterapeuţi etc. – fac schimb de experienţă, socializează.
„Medici puţini, pacienţi mulţi! În consecinţă, timpul medicilor acordat unui pacient este limitat şi de aici imposibilitatea că la pacient să ajungă informaţii suficienţe. Pornind de la aceste considerente, Asociaţia Transplantatilor din România a gândit şi implementează, de 5 ediţii, proiectul Şcoala de vară a pacienţilor cronici”, spun reprezentanţii Asociaţiei.
Şcoală de vară a pacienţilor cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficienţă funcţională cronică de organ vital pentru a face faţă vieţii de pacient cronic, pentru a-şi creşte calitatea vieţii şi a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze pe lângă latură medicală a vieţii sale şi alte laţuri că cea psihologică, de comunicare, nutriţie, socializare şi altele.
„Telefoanele sună la asociaţie şi pacienţii pun o imensă varietate de întrebări: cer informaţii despre stări pe care le întâlnesc în viaţă cotidiană, despre afecţiuni noi cu care se întâlnesc, despre unde să se adreseze în situaţii medicale nou apărute, cum ar trebui să îşi organizeze hrană şi ar trebui să mai enumăr multe, multe situaţii. La fel se întâmplă şi în spaţiul virtual. Ne întâlnim la Şcoală de vară a pacientlor cronici, tocmai pentru a lămuri parte din aceste întrebări, poate şi altele, pentru a vorbii de noutăţi medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi şi obligaţii sociale. Ce este mai important, pacienţii au posibilitatea să discute cu specialişti în alte condiţii de spaţiu şi timp decât cele din cabinete”, spune Gheorghe Tache, preseditele ATR.
Pe aceeaşi temă: