S-au petrecut minuni de sărbători. Moş Crăciun a ajuns şi în pădurea de la Jupiter, la familia care trăieşte într-o cocioabă, fără lumină şi apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O minune s-a petrecut de sărbători: Moş Crăciun a ajuns şi la oamenii care locuiesc în pădurea din Jupiter, a căror poveste v-a fost relatată de ziarul Adevărul. Mai mult decât atât, o familie care locuieşte în fostele grajduri a mers să ajute alţi oameni.

În ziarul Adevărul v-am relatat povestea unei familii care trăieşte în condiţii vitrege în pădurea din Mangalia: fără lumină şi fără apă potabilă. 
 

De când s-a născut, Andrei Cosmin, de un an şi cinci luni, nu a văzut în jurul său decât pădure. Micul lui univers se împarte între cămăruţa sărăcăcioasă, fără geamuri, cu pereţi murdari, cu o laviţă unde mama sa încearcă să înghesuie câteva rufe şi plita încinsă, de care părinţii îl feresc.
 

Micuţul locuieşte împreună cu părinţii săi, Cristian Dogaru de 46 de ani şi Ionela Drăghici de 28 de ani, într-un spaţiu ce a aparţinut fostei unităţi de grăniceni din Pădurea Comorova.  

Ce vor face de sărbători i-am întrebat în urmă cu câteva zile? Părinţii au dat din umeri. Nu aveau de nici unele. Dar omul nu şi-a pierdut speranţa: „Dumnezeu e mare şi puternic“, a spus el. 
 

Şi a avut dreptate. După ce Adevărul a publicat povestea lor, o familie din Mangalia a venit şi le-a donat alimente şi o pulpă întreagă de porc. Fericită, Ionela Drăghici s-a apucat să facă preparate tradiţionale de Crăciun: mai multe platouri cu salată, dar şi sarmale. Fericită, şi-a chemat la masă binefăcătorii. „Eu am rămas foarte uimit atunci când am ajuns la ei în pădure şi am văzut o masă mare plină cu bunătăţi. 

Colinde pentru binefăcători

Femeia mi-a spus că ea le-a făcut pe toate şi a ţinut neapărat să fim şi noi alături de ei, de Crăciun. A fost una din cele mai emoţionante zile din viaţa mea. Bărbatul a spus că am fost îngeri“, ne povesteşte Daniel Filon, cofondator al Asociaţiei „Salvează România acum“, alături de Andrei Chivu, un alt tânăr care s-a implicat în a schimba viaţa oamenilor de la periferia societăţii. „Sperăm ca până de Revelion să le aducem o uşă nouă, de care este mare nevoie“, mai spune Daniel Filon. 
Drept mulţumire, Cristian Dogaru le-a cântat un colind, iar la sfârşitul cântecului a început să plângă.

Primul Crăciun 
 

Nu au fost singurele gesturi frumoase ale tinerilor voluntari de la asociaţia „Salvează România acum“. Cele peste 20 de familii care locuiesc în fostele grajduri din Pecineaga au avut parte de primul Crăciun adevărat din viaţa lor.

La copii a venit Moş Crăciun încărcat de daruri, iar un cor de elevi a cântat colinde în jurul bradului. Lor li s-au adăugat şi mai mulţi membri ai bisericii adventiste din Topraisar şi Pecineaga. La sărbătoarea pomului de Crăciun au venit şi mai mulţi elevi din cadrul Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care i-au ajutat pe oameni la curăţenie şi apoi le-au împărţit ajutoare. 

image

Nicoleta şi Mihai Mânecan, plecaţi să facă o bucurie unor oameni nevoiaşi

Iniţiativa voluntarilor de a salva Crăciunul acestor oameni a fost cu atât mai nepreţuit cu cât o familie care locuieşte la fostele grajduri a ajuns, la rândul ei, să-i ajute pe alţii. Nicoleta şi Mihai Mânecan au dus alimente şi haine unei familii nevoiaşe, cu şapte copii, care locuieşte într-un fost IAS, la marginea localităţii Pecineaga. Şi despre povestea acestei familii aţi aflat tot din Adevărul. 
 

De altfel, cei doi soţi Mânecan au răspuns primii apelului voluntarilor şi au stat non stop alături de ei şi i-au ajutat să schimbe faţa acelor dormitoare în care locuiesc şi ei. Au curăţat spaţiul liber dintre construcţii, au sădit arbuşti, au dat cu var, au trasat marginile unui teren de fotbal şi au ajutat la ridicarea unor leagăne. 

Vă mai recomandăm: 

FOTO Crăciunul în pădure. O familie trăieşte printre fiare sălbatice, fără lumină în casă şi bea apa în care au murit şobolani

Constănţeanul care a ridicat o biserică în curtea casei sale: „Lumea o luase razna, mulţi erau pocăiţi. Şi atunci am zis că trebuie să fac ceva“
 

FOTO Stau la 10 kilometri de mare, dar nu au văzut-o niciodată. Şapte suflete trăiesc într-o fermă dezafectată din Pecineaga, departe de lumea copilăriei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite