Elevii români au cucerit aurul şi argintul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Premianţii provin de la acelaşi liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Păşcălău, cel mai bun din lume la Astronomie şi Astrofizică Sursa CV
Robert Păşcălău, cel mai bun din lume la Astronomie şi Astrofizică Sursa CV

Doi liceeni din Constanţa au obţinut un succes răsunător câştigând medaliile de aur şi de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică desfăşurată la Beijing, în perioada 1-11 noiembrie.

Robert Gabriel Păşcălău (aur) şi George Prodan (argint), elevi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, s-au întors recent în ţară de la marea competiţie unde au cucerit medalia de aur şi cea de argint.

Robert Păşcălău este elev în clasa a IX-a şi este deja la a doua participare la olimpiada internaţională de profil, anul trecut cucerind medalie de argint. Liceanul şi-ar fi dorit subiecte ceva mai grele. „Olimpiada a fost destul de solicitantă, probele au fost nici mai grele, dar nici mai uşoare decât în anii precedenţi. Chiar mi-aş fi dorit subiecte mai dificile pentru că ele fac diferenţa între premiile obţinute de concurenţi“, spune el.

La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică există mai multe tipuri de probe: proba pe echipe, proba teoretică şi proba practică. Aceasta din urmă cuprinde două alte probe: proba observaţională şi cea de analiză de date. 

La proba teoretică, elevii au avut de rezolvat mai multe probleme din mai multe domenii ale astronomiei şi astrofizicii. 

La proba observaţională au de studiat şi de observat anumite obiecte de pe cer. Proba de analiză de date constă în analiza unor date grafice şi a unor tabele, precum şi interpretarea anumitor rezultate.

Proba pe echipe este pentru echipe alcătuite multinaţionale din concurenţi din ţări diferite. „Nu puteau fi doi concurenţi din aceeaşi ţară, iar la această probă eu şi coechipierii mei au obţinut premiul special pentru cea mai bună echipă“, menţionează Robert.

Lotul României a obţinut o medalie de aur, şase medalii de argint, o medalie de bronz şi două menţiuni de onoare. Doi constănţeni au fost în lot, restul - din ţară.

Liceanul spune că a fost nevoie de multă muncă individuală la astronomie şi la astrofizică, dar şi de multe cunoştinţe de matematică şi fizică. „Pe partea de fizică am fost ajutat de doamna profesoară Adina Dogărescu, iar pe partea de astronomie şi astrofizică am lucrat mai mult individual, pregătindu-mă pe lângă subiectele date la olimpiadele anterioare şi de probleme diverse din diferite cursuri de la universităţi de acest profil. Acum am luat premiul pentru cel mai bun concurent. Cel mai important succes din anii anteriori medalia de aur la olimpiada internaţională de astronomie din 2016, când am participat la juniori. E a doua participare la Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică, am fost şi anul trecut când am luat argint“, spune Robert.

El are de gând să urmeze o carieră în acest domeniu, pentru care va studia în Statele Unite ale Americii. 

Elevele care au creat lacătul optic, premiat la Târgul de Inventică Sursa CV

Eleve de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa premiate la Târgul de inventică - au creat lacătul optic Sursa CV

Tot în domeniul ştiinţelor, în perioada 14-18 noiembrie 2018, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus a avut loc Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Tineri din întreaga ţară au participat cu invenţii, inovaţii şi proiecte realizate în timpul liber.

Din Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, două colective de elevi s-au remarcat prin rezultatele obţinute, în urma evaluării de către un juriu ştiinţific extrem de exigent - precizează profesorii. Un proiect a prezentat o posibilă colonizare a spaţiului circumterestru şi a obţinut o menţiune, iar o invenţie de mare impact public - Lacăt optic - a ocupat cea mai înaltă poziţie pe podium.

Autorii proiectului spaţial prezentat  la NASA Ames Space Setellement Design Contest sunt elevii Bianca Baias, Maria Dumbravă şi Ştefan Solomon, iar realizatoarele lacătului optic (proiectare, realizarea dispozitivului, programarea şi punerea în funcţiune) sunt Andrada Albu, Ioana Andreea Pârvu şi Teodora Pariza. Profesorul coordonator al ambelor echipe este Ion Băraru.

„În acest an, un grup de eleve de la noi s-au prezentat cu o invenţie intitulată <Lacăt optic> şi care a stârnit curiozitatea şi admiraţia inclusiv a marilor inventatori care au trecut pe acolo. Remarc, de exemplu, pe Ionuţ Budişteanu, care a spus cum de nu i-a venit şi lui ideea asta. Imaginaţi-vă că un copil care are în buzunar un telefon şi în celălalt nişte chei, aruncă la un moment dat ceva din buzunar.

Ce credeţi că o să arunce? Cheile, evident, nu telefonul.

Fetele au făcut un dispozitiv care se manifestă cam aşa. Apropie telefonul de uşă, într-un anumit orificiu care bineînţeles este disimulat, dau drumul unor fascicule de lumină codificat, pe o anumită frecvenţă şi o anumită cadenţă şi uşa se deschide. În asta constă această invenţie care este uluitoare prin simplitatea ei.

Locuinţele nu pot fi deschise astfel. Uşa va fi, de exemplu, acoperită de pictură, un tablou care are foarte multe orificii şi nici nu le observi cu ochiul liber şi numai unul din acele orificii are în spate senzorul de lumină. Deci trebuie să afle care este oficiul acela, de exemplu, dacă sunt 200 de orificii cred că se plictiseşte şi pleacă. Dacă să zicem că a nimerit orificiul, trebuie să ştie codul acela“, a explicat profesorul Băraru.

Directorul Vasile Nicoară dedică toate performanţele elevilor Anului Centenar: „Dacă ne referim doar la olimpiadele internaţionale în ultimii 10 ani cred că avem peste 50 de medalii numai anul trecut am avut opt medalii internaţionale, acum doi ani 13 medaliaţi internaţionali. Dacă luăm în considerare şi concursuri internaţionale puternice, unele la fel importante şi de dificile ca olimpiadele internaţionale, numărul lor ajunge la 100 - ca anii scurşi de la Marea Unire“.

Pe aceeaşi temă: 

Liceenii români au câştigat premiul NASA. Echipa din Constanţa a avut un singur coordonator, spre deosebire de concurenţii care aveau 2-3 îndrumători

În lumina descoperirii anunţate de NASA. Când va fi posibilă călătoria oamenilor în alte sisteme planetare, cu un vehicul intergalactic

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite